Župan Miletić održao radni sastanak s predsjednikom Obrtničke komore Istarske županije

Župan Miletić održao radni sastanak s predsjednikom Obrtničke komore Istarske županije-139529

RAZGOVARALI O AKTUALNIM TEMAMA
U sjedištu Obrtničke komore Istarske županije, u Puli, istarski župan Boris Miletić jučer je održao radni sastanak s predsjednikom Obrtničke komore Istarske županije Robertom Momićem, na kojem je uz potpredsjednicu Karmen Gašparini, potpredsjednika Andija Vitasovića, člana Upravnog odbora Merima Šabanovića i tajnika Erosa Sorića sudjelovao i pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac te v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Elena Božac Čujić.

Župan Miletić uvodno je pozdravio prisutne i pohvalio županijsku Obrtničku komoru, koja od svog osnutka 1994. godine predano radi na očuvanju i razvoju obrtništva.

Predsjednik Komore Momić istaknuo je odličnu suradnju s Istarskom županijom, zahvalivši se županu na suradnji na brojnim projektima. Također, najavio je redefiniranje Obrtničkog sajma Istre (koji se neće održati ove godine) te održavanje 3. Festivala strukovnih zanimanja u ožujku 2024. Zamolio je i da se oba projekta uvrste u proračun Istarske županije za 2024. godinu. 

Na početku radnog sastanka tajnik Komore Eros Sorić prezentirao je najnovije podatke vezane uz obrtništvo te je istaknuo kako se posljednjih godina dogodio snažan rast otvaranja obrta u Istarskoj županiji, pa je tako na dan 1. rujna 2023. godine bio otvoren 9.501 obrt čime je premašen broj iz 2007. godine kada se uslijed ekonomske krize broj obrta počeo smanjivati. Istra je danas jedna od dviju vodećih županija po broju aktivnih obrta u odnosu na broj stanovnika.

Tijekom radnog sastanka naglašeni su problemi u građevinskoj djelatnosti uslijed zabrane građevinskih radova u turističkoj sezoni, a predstavnici Komore izrazili su i interes za što bržom izgradnjom ribarske luke u uvala Žunac - Zonchi u Puli, te su predstavili neke od projekata za buduće razdoblje. Posebno su najavili i prezentaciju istarske gastronomije i ugostiteljstva u sjevernoj Italiji.

Na temu projekta izgradnje ribarske luke u uvali Žunac - Zonchi, župan je kazao kako Istarska županija putem Upravnog odjela za poljoprivredu te Upravnog odjela za održivi razvoj, intenzivno provodi aktivnosti vezane uz realizaciju predmetne ribarske luke. Osnovano je Povjerenstvo za izgradnju ribarskog dijela luke Žunac - Zonchi te je održano više sastanaka s Cehom ribara, predstavnicima Grada Pule te Lučke uprave Pula s ciljem definiranja daljnjih koraka za realizaciju projekta. Nadalje, prikupljena je postojeća dokumentacija i izrađena Studija predizvodljivosti, a slijedi izrada Maritimne studije. Treba istaknuti i kako će projektiranje ribarske luke i prijenos nadležnosti nad realizacijom projekta na Lučku upravu Pula, biti moguće nakon što se donesu izmjene PPU Grada Pule te PPU Istarske županije, što se očekuje tijekom 2024. godine.

Na kraju, župan Miletić je izrazio zadovoljstvo konstruktivnim radnim sastankom te je istaknuo kako će Istarska županija nastaviti podržavati rad i aktivnosti Obrtničke komore Istarske županije. Dogovoreno je i kako će se u narednom razdoblju održati dodatni radni sastanak v.d. pročelnice Božac Čujić s predstavnicima Obrtničke komore Istarske županije.

Hrvatska obrtnička komora je samostalna stručno poslovna organizacija obrtnika koja je osnovana radi promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa obrtništva. Na razini županija djeluje 20 područnih obrtničkih komora, a u Istarskoj županiji  djeluje 7. Udruženja obrtnika: Udruženje obrtnika Pula, Udruženje obrtnika Buzet, Udruženje obrtnika Labin, Udruženje obrtnika Pazin, Udruženje obrtnika Poreč, Udruženje obrtnika Rovinj i Udruženje obrtnika Bujštine - Umag.

(REX)