Zdrava hrana je hit, aromatično bilje, prirodna kozmetika…

FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA U KRŠANU
U subotu, 27. travnja i nedjelju, 28. travnja u Kršanu se održava Festival samoniklog bilja. Bogati dvodnevni program bogat predavanjima, prezentacijama i degustacijama začinit će i glazba. Donosimo program:


Subota, 27. travnja

11:00 Otvaranje Festivala

13:00 Branka Ajredini, prof.
(savjetnica Ustanove za cjeloživotno učenje Magistra, Pula):
Vegetarijanska prehrana - zdrava prehrana

16:00 Vilma Topolšek (Turistična kmetija "Urška"- Stranice, Slovenija):
Prezentacija „Hiša dobrega počutja"

17:00 prof.dr.sc. Đani Benčić (Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet):
Samonikli genotipovi masline i njihov potencijalni značaj u gospodarstvu i krajobrazu

18:00 Anton Rudan (Šumski kuhar) :
Samoniklo bilje u prehrani

Na kraju dnevnog programa Festivala uživajte i opustite se u klapskoj pjesmi. Za Vašu dušu pjevat će klapa „Labin"


Nedjelja, 28. travnja

11:00 Beatrisa Smoković, studentica
(Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet):
Vitamini u samoniklom bilju

12:00 Marko Komparić, dipl. ing. vrtlarstva i oblikovanja pejzaža
(OPG Komparić):
Aromatično bilje u hortikulturi

... 13:00 Slavko Brana, dipl. ing. (JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode istarske županije „Natura Histrica"):
Otrovne biljke u prirodi i vrtu

16:00 Anja Kaliterna (Kuća čaja i kave Natura, Split):
Zaštita biljem od aditiva u industrijskim prehrambenim proizvodima

18:00 Ivan Lesinger (Udruga „ Zdrav život", Rijeka) :
Samoniklo bilje- najprirodniji način detoksikacije organizma

Na kraju dnevnog programa Festivala uživajte i opustite se u klapskoj pjesmi. Za Vašu dušu pjevat će klapa „Teran" iz Trviža.

ZDRAVA TRAVA JE HIT - RADIONICA POKAZNOG BRANJA BILJA

„Ala šu, tu pridite i ćete nać se puno trputca! Samo pazite kadi hodite jer, zapamtite, sva ta trava vam je zdravlje pod nogama!" čut će se i ove godine poziv našeg vrsnog poznavatelja bilja Franka Zgrablića. Poznati istarski travar čeka vas u radionici „POKAZNO BRANJE BILJA" oba dana trajanja Festivala. Ne propustite priliku i naučite razlikovati ljekovito bilje po kojem svakodnevno gazite! Nakon poučne šetnje okrijepite se čajevima od upravo skupljenih biljaka i isprobajte kanapee s raznim biljnim namazima.

Termini radionice:

Subota, 27. travnja:
- od 12.00 do 14.00 sati
- od 16.00 do 18.00 sati

Nedjelja, 28. travnja:
- od 12.00 do 14.00 sati
- od 16.00 do 18.00 sati


Prijave:
najkasnije do 26. travnja (petak) na:
Tel.:++385 (0)52 880 155 (u vremenu od 10.00 do 14.00 sati)
Mob.: 091 28 63 190
E-mail: samoniklo.bilje.krsan@gmail.com

Polaznici na posudbu dobivaju štap i maramu, a herbarij im ostaje u trajnom vlasništvu. Cijena radionice: 40 kn (uključena konzumacija čaja i kanapea nakon branja).


NAJBOLJA KOZMETIKA JE ONA PRIRODNA

Pomladite se na prirodan način - u subotu 27.04 od 14 sati Nedjeljka Jurin (OPG Jurin, Lovran) vas na svojoj radionici „Izrada pomada naših baka" vraća u prošlost kada su naše nonice izvor svoje ljepote pronalazile isključivo u prirodi. Cijena radionice je 15 kuna, a izrađene proizvode nosite kući!

Zanima li vas kako napraviti biljnu pastu za zube bez otrovnog flourida? Ili pak mirisni peeling sa lavandom ili ružom? A prirodnu kremu za lice od nježnih cvjetova ljubice i nevena? Tada je radionica zelene/biljne kozmetike Melite Gazdek (Wien, Austrija) pravo mjesto na kojem morate biti u nedjelju 28.04 od 14 sati. Cijena radionice je 45 kuna, a vama ostaju tri izrađena proizvoda, te recepti za njihovu izradu


Prijave za navedene radionice:
najkasnije do 25. travnja (četvrtak) na:
Tel.:++385 (0)52 880 155 (u vremenu od 10.00 do 14.00 sati)
Mob.: 091 28 63 190
E-mail: samoniklo.bilje.krsan@gmail.com

ZELENA GASTRO ČAROLIJA

I ove će godine miomirisi isključivo vegetarijanske kuhinje golicati vaše nepce. Budite hrabri pa isprobajte i vi pohanu bazgu, namaze od maslačka, medvjeđeg luka i koprive, palentu i njoke s raznim travama, kruh od maslačka, kadulje i mente, te razne maneštre s biljem. Hrvatski kuharski savez ove godine priprema izložbeno prodajni stol na kojem će objasniti kako se samoniklo bilja uklapa u modernu gastronomiju (SUBOTA od 12-14 sati). U nedjelju se pripremite na pravi GASTRO SHOW (od 14.00 do 17.00 sati) - sa biljem u glavnoj ulozi! Na Festivalu će se predstaviti Turistička zajednica Baranje uz svoja tradicionalna jela.