Za dva tjedan starta jedna od najljepših regata na Jadranu “19. BRIONI kup”

Za dva tjedan starta jedna od najljepših regata na Jadranu “19. BRIONI kup”-135680

KAO I SVAKE GODINE OKUPLJANJE JE U PULSKOJ LUCI
Brioni regata vuče svoje korijene još iz doba Austrougarske, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896g. Organizator 19. Brioni kupa nije pribrojavao prethodne godine održavanja. Posebnost regatne manifestacije Brioni odražava se u mnogo čemu. Tijekom jedne regatne manifestacije natjecatelji posjećuju tri lokacije -  Pulu, Fažanu i Brijune, start je podno veličanstvene arene, vezovi su osigurani u Puli i na Brijunima za sve natjecatelje nakon regate, kao i parking za sve natjecatelje koji dolaze autima, a pripremaju se i unikatne nagrade vizuala Np Brijuni već dva mjeseca što daje svoju unikatnost i samoj regati.  

„U petak 21.04. u poslijepodnevnim i večernjim satima takmičari se okupljaju u pulskoj luci, kod ri gata, u subotu jedre kroz pulsku luku i fažanski kanal prema Rovinju i oko Brijuna, proglašenje je organizirano u Fažani, a u nedjelju je planirano razgledavanje NP Brijuni. Natjecatelji se nakon regate mogu vraćati u Pulu s brodovima te im je osiguran prijevoz u Fažanu. Za sve koji će brodove vezati u NP Brijuni osiguran je prijevoz turističkim brodom u Fažanu i natrag.  Želimo natjecateljima pružiti potpuni doživljaj regate te po želji mogu doživjeli sve tri lokacije.” poručuju iz JK Delfin.

Prijavljuju se MAXI, brzi raceri i family krstaši te vintage jedrilice
Ovakva regata održava se jedanput godišnje i takmičari ne žele propustiti doživljaj koji 19. Brioni kup regatna manifestacija pruža. Do danas je prijavljeno već 50tak jedrilica, dvije MAXI jedrilice, raceri i obiteljski krstaši. Prva prijava stigla je iz Austrije, a dva MAXI racera iz Slovenije - Cleansport One i Adriatic Europa su se među prvima prijavili.

Prijave na regatu su otvorene do 17.04.2023. Prijaviti se može online: https://www.jkdelfin.hr/prijava-entry-form-19th-brioni-cup/

U prošloj godini je BRIONI kup bila najmasovnija regata krstaša na sjevernom Jadranu koja se odvijala po pravilima HJS, World sailing Rules što govori o njezinoj posebnosti – interesu vrsnih jedriličara i entuzijasta zaljubljenika u puna jedra i regatni duh.  

Prije samo mjesec dana entuzijasti JK Delfin organizirali su i Full Moon jedriličarski spektakl koji je okupio 93 prijavljene jedrilice.

„Prema planu i usvojenom programu rada u 2023g. JK Delfin organizira 10 regata međunarodnog karaktera koje se voze po OPEN i ORC međunarodnom premjeru. Regate se boduju i za Argonaut kup čije proglašenje slijedi na Jedriličarskoj noći koja se održava u 12.mj. Najbolje plasirani natjecatelji na regatama  pored unikatnih nagrada koje osvajaju na pojedinim regatama imaju priliku osvojiti i nagrade Argonaut kupa.” izjavljuje predsjednica JK Delfin – Sanja Vale Čupić

Regate koje se boduju u Argonaut kupu su Full Moon, Brioni, Arena, Trget kup, Barbanska, Tivoli, Marinović, Tko prije na Unije, Istra pod jedrima... Listu svih regata možete pogledati na stranicama: https://www.jkdelfin.hr/argonaut-kup/     

Jedriličarski klub Delfin iz Pule surađuje sa svima koji to žele s ciljem stvaranja dodane vrijednosti programa na regatama stvarajući zanimljive sadržaje natjecateljima i svima na obali. „Kada se male ruke slože sve se može” himna iz dječjeg filma Vlak u snijegu duh je koji zrači i iz JK Delfin.

Obilježava se Dan planeta Zemlje
„Ove godine BRIONI regata starta na Dan planeta Zemlje 22.04. u 11h, a jedri se iz Pule, kroz fažanski kanal prema Rovinju i oko NP Brijuni. Planira se zanimljiva ruta od 20tak nm MAXI jurilicama i obiteljskim krstašima. BRIONI KUP je regatna manifestacija kojom se promovira jedrenje kao stil života, regatavanje kao duh koji imaju vrsni jedriličari sportaši ali i entuzijasti rekreativci. Background nije isti kod natjecatelja kao ni jedrilice koje se voze na regati pa tako ni rezultati. Kako bi poticali sportski duh i regatnu ravnopravnost pored ORC imamo i različite grupe kojima se valoriziraju slični brodovi - OPEN cruising, racing, vintage jedrilice, a posebno će se valorizirati i dvojci i samci.

Cilj BRIONI kupa koji se vozi pod sloganom manifestacije „Pula pod jedrima” je poticati regatnu masovnost, jačati zdravi sportski takmičarski duh u kojem se jedriličari sportaši međusobno takmiče sa sebi sličnima kao i rekreativci krstaša, živjeti kulturu jedrenja i regatavanja za sve generacije od 6 do 80g.. ” izjavljuje Vale Čupić.

Techno Vikings performance saksofonima otvara 19. Brioni kup
Okupljanje u Puli počinje u petak, 21.04. s glazbenim programom za sve jedriličare i posjetitelje s obale. Nastupat će Techno Vikings, umjetnici koji zrače zaraznom energijom dobre vibre i ritma. Performansom saksofonima otvorit će 19. Brioni kup u pulskoj luci, na ri gatu u petak u 20h te ovom prilikom pozivaju sve na događaj.

Program, Oglas regate / NOR i sve detalje potražite na stranicama organizatora: https://www.jkdelfin.hr/brioni-kup/

BRIONI KUP je druga regata u nizu u 2023g. pod sloganom "Pula pod jedrima" u organizaciji JK Delfin i suorganizaciji partnerskih klubova.

„Nastavljamo gdje smo stali s Full Moon Pula Sprint noćnom regatom.  Takmičari se ponovo okupljaju. Neki žele revanš. Neki potvrditi plasman. Uzbudljivo i zanimljivo takmičarima i svim gledateljima koji vole igrokaz jedrilica popratiti s obale ili mora motornim brodicama. Startajući iz veličanstvene Pule, regatavajući oko Brijuna – izdvaja se povijesna i iznimna prirodna ljepota otočja no regata je atraktivna i zbog jedriličarskih uvjeta, promjene uvjeta vjetra kroz pulsku luku, fažanski kanal i NP Brijuna ” poručuju organizatori.

(REX)