Vrtićka djeca istraživala zakone fizike

POLAZNICI DJEČJEG VRTIĆA IMALI PRILIKU PRISUSTVOVATI PREDSTAVI “FIZIKA NA DAR“
Pazinski dječji vrtić „Olga Ban“ bio je tijekom proteklog tjedna domaćin zanimljive Mobilne interaktivne izložbe za dječja istraživanja u projektu “Može li biti drugačije?! Kako to istražuju djeca 2” s pratećom znanstvenom predstavom pod nazivom “Fizika na dar”.

Projekt i akcijsko istraživanje Može li biti drugačije?! Kako to istražuju djeca 2 provodi udruga “Babin pas” iz Rovinjskog Sela u partnerstvu sa Centrom za istraživanje djetinjstva Učiteljskog Fakulteta iz Rijeke  i udrugom  “Prirodopolis”  iz Zagreba. 

Prvog dana gostovanja ovog projekta u Pazinu pazinski mališani-polaznici dječjeg vrtića imali su priliku prisustvovati nesvakidašnjoj znanstvenoj predstavi “Fizika na dar” koju je izveo Hrvoje Mesić, predsjednik zagrebačke udruge “Prirodopolis”.

Tijekom 45-minutne predstave djeca su sa velikom pažnjom, a na trenutke i čuđenjem pratila zanimljivu prezentaciju raznih zakona fizike. Mesić se poigravao gravitacijom, ravnotežom, aero I termodinamikom. Oduševljenje djece potaknuli su eksperimenti popraćeni dimom, lebdećom loptom, izokrenutom staklenkom punom vode, bananom koja može poslužiti kao čekić I raznim drugim  neobičnim eksperimentima temeljenim na zakonima fizike.

Slijedeća dva dana sve su vrtićke odgojne skupine obišle Mobilnu izložbu koja je za njih bila postavljena u holu Spomen doma. Ovu interaktivnu izložbu čini 30-ak eksponata iz različitih područja fizike koje su djeca s puno pažnje I zanimanja samostalno istraživala. U poslijepodnevnim satima izložbu su djeca mogla obići u pratnji roditelja, a u razgovorima sa predstavnicima Osnovne škole I DND postignut je načelan dogovor da se ovaj projekt ponovo ugosti u Pazinu kako bi ga mogla upoznati I školska djeca.(REX)