Vodnjanska špaleta predstavljena zagrebačkoj publici

Vodnjanska špaleta predstavljena zagrebačkoj publici-135395

GASTRO MANIFESTACIJA U STANCIJI BURŠIĆ U PONEDJELJAK, 10. TRAVNJA 
Zagrepčani su jučer mogli uživati u finim okusima Vodnjanske špalete. Zagrebačkoj publici tradicionalnu špaletu prezentirala je pršutarna i stancija Buršić uz degustaciju tipičnih vodnjanskih jela sa špaletom i ponudom vrhunskih vina Poletti. Na promociji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, supružnici Mikela Buršić Lisjak i Robert Lisjak te Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana koja je pozdravila uzvanike i predstavila Vodnjan i cilj promocije. 

Mikela Buršić Lisjak predstavila je Pršutarnu Buršić i samu manifestaciju, a domaćica Svjetlana Celija je predstavila restoran Vodnjanku i meni koji je posebno kreirala za ovu prigodu. Uzvanici su imali priliku kušati četiri slijeda, svaki pomno kreiran. Za početak je ponuđena tipična fritaja sa špaletom, kuhana špaleta, špaleta “a la giravolta” uz šparuge te slani kolač, odnosno domaći kruh s komadićima špalete i samoniklim travama iz okolice Vodnjana. Drugi slijed se sastojao od tradicionalne pašte, pljukanca sa špaletom, domaćim kobasicama i šparugama. U trećem slijedu, Svijetlana Celija je spojila meso od boškarina sa špaletom i čipsom od pancete na kremi od mišance. Za kraj, uzvanici su mogli uživati u tipičnim vodnjanskim slasticama, pinci i Bumbarskoj torti. 

Uz prezentaciju špalete, u restoranu Vodnjanka u Zagrebu, predstavljena je manifestacija "Vodnjanska špaleta - Spaleta dignanese 2023" koja će se održati na uskršnji ponedjeljak, 10. travnja. 

Tradicionalna manifestacija održat će se na Stanciji Buršić od 12:00 pa sve do 20 sati. Manifestacija se uspješno održava već 12 godina na Stanciji Buršić u Vodnjanu. Glavni cilj pokretač same manifestacije prije 12 godina bio je valorizacija “špalete” (plećke) kako ne bi pala u zaborav i kako bi se ponovo konzumirala. Zahvaljujući naporima obitelji Buršić danas se špaleta proizvodi u cijeloj Istri i prodaje, a oko Uskrsa možemo uživati u jelima od špalete u svim istarskim restoranima i konobama. 

Špaletu možete pronaći u njihovom shopu koja je u prodaji do kraja travnja.

Također, i ove će se godine na Stanciji Buršić održati radionica izrade slatkih i slanih uskršnjih jela koju će voditi poznata istarska slastičarka Dragica Lukin. Radionica se će održati u srijedu, 29. ožujka s početkom u 17:30 .

(H.R./foto: TZ Vodnjan)