U Bologni je u toku "Socijalni festival antifašističkih kultura", koji se održava od 28. svibnja do 6. lipnja. U utorak 1. lipnja bila je na rasporedu tema pod radnim naslovom "POVIJEST I SJEĆANJE: JUGOSLAVENSKI SLUČAJ"..."/>

Vladimir Kapuralin na Festivalu antifašističkih kultura u Bologni

ODRŽAN OKRUGLI STOL "POVIJEST I SJEĆANJE: JUGOSLAVENSKI SLUČAJ"
U Bologni je u toku "Socijalni festival antifašističkih kultura", koji se održava od 28. svibnja do 6. lipnja. U utorak 1. lipnja bila je na rasporedu tema pod radnim naslovom "POVIJEST I SJEĆANJE: JUGOSLAVENSKI SLUČAJ" i podnaslovom "Sjećanja o nacifašizmu u Jugoslaviji između povijesnih istraživanja, emocija i strateških dezinformacija". Na okruglom stolu nastupili su Claudia Cernigoi i Peter Behrens iz redakcije "La Nuova Alabarda" iz Trsta, Andrea Martochia tajnik "Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia" i Vladimir Kapuralin iz Socijalističke Radničke Partije Hrvatske.
Claudia Cernigoi, autorica bazičnog projekta "Operacija fojbe u Trstu" je vrlo kvalitetno ilustrirala metodologiju povjesnih istraživanja o fojbama, antifašističkom otporu na istočnoj granici i ratnim zločinima pocinjenim tom prilikom u svjetlu povjesnih istrazivanja i strategije dezinformiranja.
Andrea Martochia je opisao jednu dosad malo obrađivanu temu o jugoslavenskim partizanima uključenim u talijanski pokret otpora, koje je kapitulacija Italije 8. rujna 1943. godine zatekla u konfinaciji, u talijanskim logorima. Zanimljiva su bila i neka dosada nepoznata svjedočanstva iz tog segmenta. U svome izlaganju dotaknuo se i simetričke uloge talijanskih vojnika, koje je kapitulacija zatekla na jugoslavenskom ratištu i koji su pristupili partizanima. U toku su i završni radovi oko izdavanja knjige koju je Martochia napisao na tu temu.
Vladimir Kapuralin je govorio na temu prisutnog povjesnog sjećanja na narono oslobodilačku borbu u kontekstu povjesnog revizionizma, koji je u toku nakon secesije 90-ih i o posljedicama restauracije ideja poraženih u II Svjetskom ratu na socijalne, ekonomske i kulturne prilike u današnjoj Hrvatskoj. Izlaganje je potkrijepio vlastitim svjedočenjima, o načinu uništavanja knjižnog fonda i spomeničke plastike u Hrvatskoj.
Službeni dio programa završio je scenskim prikazom "Jasenovac Homilija tišini", u izvedbi autora Dina Parrotte, Compagnia Primo Teatro-Bari. U predstavi je autor nenametljivim, ali upečatljivim emotivnim vokabularom u kombinaciji sa dokumentarnim video zapisom u dvanaest sekvenci prisutnima približio dio strahota i stradanja u ustaškom logoru Jasenovac, koristeći pri tome isključivo dokumentarne izvore, u umjetničkoj obradi. (REX)