Ovogodišnje nominacije u šest kategorija za nagradu Istriana

Ovogodišnje nominacije u šest kategorija za nagradu Istriana-122861

SVEČANOST DODJELE NAGRADA U PETAK!
Poznate su ovogodišnje nominacije u šest kategorija za nagradu Istriana. Svečanost dodjele nagrada održat će se u petak, 17. prosinca u pulskom kinu Valli s početkom u 13 sati.


GOSPODARSTVO:
MILENA MIČIĆ - vlasnica, osnivačica i direktorica tvrtke Aquarium Pula d.o.o. Svojom neiscrpnom energijom i trudom kao oceanologinja i morska biologinja, pokrenula je uspješan poduzetnički pothvat – projekt akvarijskog postava putem kojeg se provodi i promovira poseban vid turizma, zaštita prirode i revitalizacija kulturno-povijesne baštine, te edukacija.
CAREL ADRIATIC d.o.o. Labin - prema ostvarenim rezultatima poslovanja u 2020. godini ali i ovoj godini, ovo trgovačko društvo jedno je od najuspješnijih trgovačkih društava. Osnovano 2015. godine, a vrijednost ukupne investicije u tehnološku opremu i proizvodne linije u Labinu iznosi 12 milijuna eura. Ovo trgovačko društvo omogućuje najučinkovitija rješenja za uštedu energije Carel Adriatic djeluje u sklopu grupacije Carel koja na globalnoj razini vodi razvoj tehnologije upravljanja i ovlaživanja u području klimatizacije, hlađenja i grijanja. 

ZNANOST I OBRAZOVANJE: 
DAVORKA PARMAĆ - ravnateljica Osnovne škole Rivarela – Novigrad od 1996. godine, 2010. godine imenovana je predsjednicom Državnog povjerenstva Škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ te od 2009. godine članica je nadzornog odbora Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.
DIJANA MAJSTOROVIĆ - magistrica sestrinstva, viši predavač na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 2012. do 2017. godine bila je glavna medicinska sestra i voditeljica odjela zdravstvene brige i njega Doma za starije osobe u Raši.
dr. sc. LINA PLIŠKO - redovita profesrocia na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i sadašnja dekanica Filozofskog fakulteta. Cijeli se svoj radni vijek bavi istraživanjem istarskih govora te jezične povijesti Istre te promiče kulturne i povijesne vrijednosti svog zavičaja.   

ZDRAVSTVO:
Dr. JASNA VALIĆ - dr.med., spec epidemiologije, voditeljica Službe za epidemiologiju u Nastavnom  zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. U radnom vijeku vodila je Centar za savjetovanje i testiranje na HIV. Važnost epidemiologije kao preventivne grane medicine, posebno je došla do izražaja u ove dvije zadnje pandemijske godine tijekom kojih, u suradnji sa svojim kolegama, ulaže velike napore u suzbijanju i kontroli epidemije. Provodi i sudjeluje u educiranju korisnika i stanovništva o putevima prijenosa COVID-19 uz stalno isticanje mjera o mogućnostima sprječavanja daljnjeg širenja. Član je Stožera Istarske županije te svakodnevno organizira provedbu protuepidemijskih mjera. Sudjeluje u organizaciji cijepljenja protiv COVID-19 te u medijskoj promociji važnosti provedbe cijepljenja. 
EMANUELA FRANKO DUJMOVIĆ, mag.pharm. ljekarna Novigrad. Uz svoj redovni rad u ljekarni u svoje slobodno vrijeme uključuje dobrovoljno u razne aktivnosti i suradnju s O.Š. J.Rakovac ,Sv.Lovreč Pazenatički. Ove godine je ušla u Kurikulum škole te će sudjellvati u profesionalnom usmjeravanju učenika osmog razreda i u školskom preventivnom programu za sve razrede kroz razne teme predavanja kao što su šećerna bolest u adolescenata, prehrana i tjelesna aktivnost, akne a u suradnji s pedagogom škole u aktivnosti promicanja spoznaje o štetnosti duhanskih i srodnih proizvoda u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.
DANIEL FERLIN -  dr.med., spec obiteljske medicine, voditelj Ispostave Umag, Istarskih domova zdravlja. Zbog svojih stručnih i ljudskih kvaliteta dr. Ferlin je omiljen kod svojih pacijenata i cijenjen i poštovan od kolega u Istri i diljem Hrvatske. On je jedan od onih obiteljskih doktora koji ne žele samo ispunjavati uputnice, već smatraju da je uloga obiteljskog doktora liječiti i izliječiti, a ne slati na liječenje. Ili, kao što bi on sam rekao: on želi biti pravi doktor. Sve najbolje osobine dr. Ferlina su se pokazale za vrijeme epidemije Covida 19. Doprinos dr. Ferlina je u cijepljenju protiv Covida je nemjerljiv. On organizira cijepljenje na području svoje ispostave i sam obavlja najveći broj cijepljenja. 
LORENA LAZARIĆ STEFANOVIĆ - dr.med., spec mikrobiologije. Specijalistica mikrobiologije koja je inicijalno radila u Zavodu za javno zdravstvo a zadnjih šest godina u Općoj bonici Pula. Njezinim dolaskom značajno je unaprijeđen rad u OB Pula u području mikrobiologije, odnosno u kontroli bolničkih infekcija. Provodi cijepljenje zdravstvenih djelatnika OB Pula i pacijenata na kroničnom programu hemodijalize. Njezino stručno znanje pomoglo je u postavljanju organizacijskih uvjeta rada u ovo vrijeme pandemije. 
 
SPORT:
DANIAL TEMIM - već je 15 godina trener paraolimpijke Mikele Ristoski s kojom je ostvario sve njene najveće međunarodne uspjehe, između ostalog i osvajanje jedne zlatne, te dvije brončane medalje na Paraolimpijskih igrama. U 2021. je Ristovski osvojila brončanu medalju u skoku u dalj na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, te brončanu medalju u skoku u dalj na Europskom prvenstvu za osobe s invaliditeom u Poljskoj. Ristoski je pod Temimovim vodsvom do sada osvojila zlato i dvije bronce na Paraolimpijskim igrama, tri zlata, srebro i dvije bronce na svjetskim prvenstvima, te zlato, srebro i tri bronce na europskim prvenstvima.
RIA VOJKOVIĆ, članica Boćarskog kluba Labin. U 2021. osvojila je zlatnu medalju u mješovitim parovima, srebrnu medalju u šafetnom izbijanju i brončanu medalju u mješovitim štafetama na svjetskim prvenstvima- Osim toga, osvojila je zlatnu medalju u štafetnom izbijanju i srebrnu medalju u bližanju i izbijanju u krug na prvenstvima Hrvatske, postavila je nove hrvatske rekorde u brzinskom izbijanju i dva puta u mješovitim štafetama te je s klubom osvojila naslov ekipnog prvaka Hrvatske.

KULTURA:
MATIJA DEBELJUH - za režiju kazališne predstave „Sliparija“. Inovativnim i interdisciplinarnim pristupom režiji kojom je tematizirajući strahove i predrasude suvremenim autorskim izričajem približio književno - dramski tekst današnjoj kazališnoj publici te je time omogućio glumačku kreativnost u interpretaciji i jedinstvo vizualnog i govornog u predstavi. 
DRAGO ORLIĆ  - posthumno za njegovu zbirku pjesama „Kreont“. Ova „pjesmarica o ljubavnom trokutu na relaciji Kreont - Antigona - Sofoklo”, kako ju je opisao sam autor, upečatljivo objedinjuje Orlićeve poetske opsesije: groteskni humor, erotsku ljubav, istarski zavičaj i društveni angažman. Kao i cijeli Orlićev književni opus, ova „pjesmarica“ slavi život i čitateljima pruža obilje nezaboravnih literarnih užitaka.
ROBERT PAULETTA - za samostalnu izložbu nazvanu „Luna di piombo“. Jedan od istaknutijih istarskih vizualnih umjetnika, u svom radu s lakoćom koristi razne medije i formate opredmećujući sadržajno i produkcijski vrlo složene priče nekad osobne, nekad kolektivne tematike. Izložba je u ovom kontekstu podsjetnik na umjetnikov izniman, originalan i konstantan doprinos likovnosti na našim prostorima, pri čemu njegov likovni govor otkriva trajnu sklonost ka istraživanju, igri i eksperimentu; uvijek je nov, a istovremeno uvijek prepoznatljiv i autentičan.  

GLAZBA: 
MIRON HAUSER - trombonist, skladatelj i dirigent. Od 2004. do 2012. bio je stalni član HGM jazz orkestra u sklopu kojeg ostvaruje suradnje s najeminentnijim glazbenicima svjetske jazz scene. Od 2011. do 2016. bio je stalni član popularnog hrvatskog pop sastava Jinx, surađivao je s nizom hrvatskih pop glazbenika među kojima valja spomenuti Olivera Dragojevića, Ninu Badrić, Natali Dizdar i Gibonnija. Od 2012. godine član je jazz seksteta B's Funstallation u kojem se predstavlja kao tenor-trombonist, skladatelj i aranžer. Član je slovensko-kubanskog sastava El Señores, povremeni gost hrvatskog latin sastava Cubismo. Jedan je od osnivača i inicijatora Jazzistra orkestra. Stalni je član jazz orkestra HRT-a od 2011. godine. Dobitnik je nagrade Status Hrvatske glazbene unije  u 2020.g. u kategoriji Jazz glazba - trombon što mu je  već četvrta takva nagrada. 
ELDA KRAJCAR PERCAN - diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, i to dvaput: na prvom odsjeku studij glazbene teorije s diplomskim radom u kojem se bavila sonatnim oblikom u Schubertovim sonatama za klavir, te na petom odsjeku - studij klavira u klasi Elle Kovačić Murai. Tijekom više od trideset i pet godina duge i uspješne karijere, održala je više od dvjesto nastupa i solističkih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivala je s brojnim pulskim glazbenicima te s Puhačkim orkestrom grada Pule. Godine 2003. pokrenula je osnivanje Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te je bila koordinatorica te udruge u dva mandata. U njezinom pijanističkom repertoaru posebno mjesto pripada glasovirskim djelima istarskih autora. U listopadu ove godine, obilježila je 40. godišnjicu umjetničkog rada, koncertom u INK uz kolegu  pedagoga i glazbenika udaraljkaša prof. Vedrana Vojnića.
GORAN KAUZLARIĆ GRIFF - glazbenik, multinstrumentalist te skladatelj s više od 150 autorskih djela koje izvode i drugi izvođači na raznim festivalima, radio postajama i ne samo u  Istri, nego u Sloveniji i Italiji. Od 1980. godine bavi se glazbom profesionalno a 2013. godine bio je umjetnički direktor prvog izdanja festivala „Dimela cantando“ koji  se održao u Bujama, gdje je sudjelovao i kao producent i skladatelj pjesama koje su otpjevane na istrovenetskom narječju.  unije kao i član Izvršnog odbora HGU Podružnice 5 Pula. 

(REX)