Valentinovo-radionica izrade prirodnih poklončića, razne izložbe i filmovi

Valentinovo-radionica izrade prirodnih poklončića, razne izložbe i filmovi-142857

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Ovaj tjedan mnoga su događanja posvećena valentinovu, a u Istri će se narednih dana otvoriti i mnoge izložbe. Neće nedostajati ni filmova u raznim kinima, a tu je i radionica izrade prirodnih poklončića.

Nagrađivani dokumentarac ''Snajka: Dnevnik očekivanja''
UTORAK, 13. I SRIJEDA, 14. VELJAČE U ROVINJU

Dugometražni dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi u produkciji zagrebačkog Restarta bit će prikazan u utorak i srijedu, 13. i 14.  veljače u kinu Gandusio u Rovinju.

Ova zabavna, iskrena, topla osobna priča o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura - Hrvatice Tee i Roma Mirsada dosad je osvojila niz priznanja, a od sredine studenoga započela je kino distribuciju diljem Hrvatske. 

Snajka: Dnevnik očekivanja film je koji intimnim promatračkim pristupom preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka. 

Film je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Svjetsku je premijeru imao ljetos na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo) gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Dan ljudskih prava, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza. Na 19. izdanju Filmskog festivala Slobodna zona u Beogradu osvojio je posebno priznanje u okviru selekcije Prva dva koraka, dok je na netom završenom Verzio Film Festivalu u Budimpešti osvojio Doc Future Award u kategoriji debitantskih ostvarenja.

Htjela sam govoriti o patrijarhatu i rasizmu koji su postali okovi odnosa u koji sam ušla. Znala sam da nisam jedina koja to proživljava, a da kao autorica imam legitimitet govoriti o tome na ovakav način jer je riječ o mom iskustvu. U procesu sam spoznala da osim nekih traganja za načinima, dobivam i sredstvo za komunikaciju i otvaranje perspektiva koje su bile okovane predrasudama i neznanjima - što mojim vlastitima, što onima moje porodice, o filmu kaže autorica Tea Vidović Dalipi. 

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustit će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima. 

Redateljica i scenaristica je Tea Vidović Dalipi, montažerka Jelena Maksimović, a snimateljice Tea Vidović Dalipi i Dinka Radonić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a miks Tihomir Vrbanec. Snimatelji zvuka su Hrvoje Radnić i Erol Billibani, kolorist Marco Duretti, a dizajner grafika Zlatko Zlatković. 

Snajka: dnevnik očekivanja nastao je u produkciji Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom.  Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans. 

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmska komisija Torino Piemonte te gradovi Zagreb, Priština i Ferizaj. U suradnji s Udrugom Filmaktiv i
njihovim programom Film svima izrađena je i posebna verzija filma prilagođena gluhim i nagluhim osobama, a premijera inkluzivne verzije filma održala se 17. studenog u Art-kinu u Rijeci, nakon čega slijede projekcije u Splitu i Zagrebu.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s udrugama Status M i Kali Sara.

Valentinovo - radionica izrade prirodnih poklončića,
UTORAK, 13. VELJAČE OD 18 DO 20 SATI, BUJE

Veljača...mjesec ljubavi i karnevala. S obzirom da se bliži Valentinovo, u Bujama je organizirana radionica izrade prigodnih poklončića. Izrađivat će se poklončići za koje vam neće trebati mnogo uloženog novca već samo malo truda i strpljenja te kojima ćete razveseliti sebe i vašeg partnera, a pri tome uživati u svakoj potrošenoj minuti.

Na ovoj valentinovskoj radionici naučiti ćete kako sami napraviti dva prirodna aromakozmetička proizvoda za sebe ili za neku vama dragu osobu….masku za čišćenje lica za nju i kremu nakon brijanja za njega.
Naučiti ćete kako koristiti prirodne sastojke kao što su hladno prešana biljna ulja, voskovi, hidrolati, botanički definirana esencijalna/ eterična ulja i otkriti tajnu spravljanja vlastite prirodne zimske kozmetike koja će vam osigurati njegu upravo onakvu kakva vam je potrebna.

Nije vam potrebno prethodno znanje o biljnim ekstraktima i aromakozmetici. Sa ove radionice ponijeti ćete sa sobom svoje proizvode, skriptu s informacijama i receptima kao i novostečeno znanje.

Učionica br.3 (1.kat) POU Buje
Prijave & info: info@uciliste-buje.eu (dostaviti: ime i prezime, OIB, adresa, broj telefona)
voditeljica: Ivana Stilinović, bacc.oec., CA certificirana aromaterapeutkinja

  • - trajanje: 2-2,5 h, ovisno o broju polaznika
  • - početak radionice: u 18 sati
  • - minimalni broj polaznika: 5
  • - maksimalni broj polaznika: 10

TIJEK RADIONICE:

  • - uvodno savjetovanje u trajanju od cca 20-25 min
  • - teorijski dio radionice….prikaz sastojaka za ovu radionicu
  • - tehnike formulacije

izrada proizvoda svaki polaznik izrađuje svoje proizvode

CIJENA RADIONICE: 25€ / po polazniku

NAPOMENA - Radionica nije namijenjena trudnicama i osobama mlađim od 18 godina. Svi materijali su uključeni u cijenu radionice…sirovine, pakiranja, printani materijal. Po završetku radionice, polaznici će sa sobom ponijeti proizvode i printani materijal.

Romantična drama Jules i Jim,
SRIJEDA, 14. VELJAČE U 19 SATI

Projekcije filmskih klasika velikih majstora i učitelja filmske umjetnosti koje inače ne bismo imali priliku pogledati na velikom platnu, ili vjerojatno uopće, u kinu Poreč bit će na rasporedu svakog četvrtka tijekom veljače i na dan Valentinova. Filmovi su to koji su zbog svojih tema te filmskih tehnika i postupaka kojima se koriste uvelike utjecali na filmsku umjetnost i industriju te su ostali zapisani kao njezina reprezentativna, vrhunska djela. Ti su nam filmovi najčešće i nedostupni, naročito na filmskom platnu, te je ovo zaista izvrsna prilika da sagledamo sedmu umjetnost iz drugačije perspektive i otkrijemo štošta novoga.

Na dan Valentinova, 14. veljače u 19 sati prikazat će se romantična drama Jules i Jim (1964.) Franꞔoisa Truffauta u 19 sati.

Predstavljanje romana „Psi“ Dore Šustić,
ČETVRTAK, 15. VELJAČE U KLUB-KNJIŽARI GIARDINI 2, PULA

Klub-knjižara Giardini 2, u četvrtak, 15. veljače u 20:00 sati predstavit će roman „Psi“ scenaristice, filmske redateljice i spisateljice Dore Šustić. Dora Šustić (1991., Rijeka) diplomirala je scenaristiku na FAMU-u u Pragu. Dobitnica je književne nagrade Drago Gervais i 2022. objavljen joj je prvi roman pod naslovom „Psi“(Gradska knjižnica Rijeka; drugo i treće izdanje 2023., Fraktura). Živi u Zagrebu, gdje radi kao scenaristica i razvija svoje autorske filmske i književne projekte.

„Psi“ je prije svega generacijski roman, koji ogoljeno progovara o sirovosti života „milenijalaca“, koji idu od jednog, često slabo plaćenog posla, do drugog. Zorno je prikazan i unutarnji svijet protagonistice, od mladalačkog zanosa novim životnim putevima, preko tjelesnosti i tabu tema poput poremećaja prehrane, menstrualne krvi i seksualnih odnosa, do kaotičnosti međuljudskih odnosa, koji su nerijetko toksični. Protagonistica je u stalnoj borbi između probijanja vlastitih granica i konformističkog popunjavanja osjećaja praznine. Život je stalni ples s Erosom i Tanatosom, a dramaturgija života kroz žive se slike uspoređuje s dramaturgijom filma, ali i vođenja ljubavi.

Predstavljanje romana „Psi“ drugi je u nizu događaja u okviru novog programa Kluba-knjižare pod nazivom „Sanjam 30“ posvećenog velikoj obljetnici koju će Sa(n)jam knjige u Istri proslaviti u studenom ove godine. Tema kojom Klub-knjižara nastavlja ciklus programa jest Sloboda, koja nam otvara prozore prema mnogim sferama značenja, od onih naizgled svakodnevnih, životnih, do dubokih filozofskih promišljanja.

Vrata Kluba-knjižare otvorena su za posjetitelje svakog radnog dana od 9:00 do 20:00 sati, subotom od 9:00 do 14:00 sati, a na dan održavanja programa do ponoći.

Film ''Stranci'' u Kino Labin,
ČETVRTAK, 15. VELJAČE U 19 SATI

Valentinovo stiže i u Kino Labin! Vikend zaljubljenih započinjemo sa Strancima. Podjednako hvaljen od publike i kritike, film prati scenarista Adama koji jedne noći u svojoj gotovo praznoj zgradi u suvremenom Londonu ima slučajan susret s tajanstvenim susjedom Harryjem (Paul Mescal), što poremeti ritam njegove svakodnevice. Kako se veza među njima razvija, Adam je zaokupljen sjećanjima na prošlost i biva privučen natrag u predgrađe u kojem je odrastao, i dom iz djetinjstva u kojem njegovi roditelji, izgleda, žive, upravo kakvi su bili na dan kada su umrli, prije 30 godina. Strance možete pogledati u četvrtak 15.02. s početkom u 19:00.

Promocija publikacije Izmisliti prostor: fragmentarna mapa (inovativnih) suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi u Istri nakon 2000.,
PETAK, 16. VELJAČE U 19 SATI, GALERIJA NOVO, PULA

Udruga Metamedij ovog petka, 16. veljače u 19:00 sati organizira predstavljanje publikacije Izmisliti prostor: fragmentarna mapa (inovativnih) suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi u Istri nakon 2000. u galeriji Novo (Laginjina 7, Pula).

Publikacija je rezultat istoimenog projekta koji je od 2020. godine provodila udruga Metamedij u suradnji s kustosicom Brankom Benčić, a koji je nastojao mapirati umjetničke pozicije, inicijative i manifestacije u području suvremene umjetnosti u Istri tijekom prvog desetljeća 2000-ih.

Publikacija tako obuhvaća tekstove stručnih suradnica Branke Benčić i Miljenke Buljević te tekstove nastale na temelju intervjua s Jericom Ziherl, Robertom Paulettom, Davorom Klimanom, Mladenom Lučićem, Elvisom Lenićem, Alenom Floričićem, Dariom Sošićem, Tinom Širec Džodan, Alenom Sinkauzom, Brankom Benčić, Matijom Debeljuhom, Marinom Jurcanom i Markom Vojnićem.

Na predstavljanju će govoriti Branka Benčić, Matija Debeljuh, Marino Jurcan, Mladen Lučić, Robert Pauletta i Tina Širec Džodan u formi moderiranog razgovora.

''One love: Film o Bob Marleyu''- Posebna projekcija u Kinu Labin povodom Dana zaljubljenih
PETAK, 16. I SUBOTA, 17. VELJAČE

Petak i subota donose biografiju o jednom od najvećih glazbenika svih vremena. Riječ je naravno o Bob Marleyu čija je poruka ljubavi potrebnija nego ikad. One Love: Film o Bob Marleyu tako postaje više no prikladan film za tjedan zaljubljenih. Bob Marley, nezaboravan glazbeni velikan, dolazi na veliko platno kako biste doživjeli njegovu nevjerojatnu životnu priču. Film snimljen u suradnji s Marleyjevom obitelji, s Kingsleyjem Benom-Adirom u ulozi legendarnog glazbenika i Lashanom Lynch u ulozi njegove supruge Rite, istražuje snagu njegovih riječi, snove i glazbeno nasljeđe. Prvi put predstavljen na filmu, otkrijte tajnu Marleyjeve iznimne snage koja dolazi iz ljubavi i jedinstva. Film možete pogledati u petak 16.02. i subotu 17.02. s početkom u 20:00.

U sklopu projekcije organizirana je i slušaonica ploča najvećih Marleyevih hitova koje vrti Kristian Stojić aka Kićo koje možete slušati prije i nakon filma. Uz navedeno, Tango Media, sponzor događaja osigurava čak tri nagrade! Poklanjaju se tako 2 komada knjiga, glazbenu biografiju Catch a fire o Bobu Marleyu i reggae kulturi, autora Timothy Whitea te 1 set od 6 ploča Songs of freedom The Island years.

Vikend također donosi i jedan dječji film! Tako se u Kino Labin vraća Lassie, jedan od najpopularnijih četveronožnih prijatelja iz svijeta filma. Ova dječja avantura će zasigurno osvojiti srca djece i mladih, a starije vratiti u djetinjstvo. Lassie 2: Nova avantura možete pogledati u petak 15.2. i subotu 16.2. s početkom u 18:00, a ukoliko ste propustili ova dva termina, možete uhvatiti još jednu projekciju u nedjelju 18.02. u 17:00. U nedjelju zatvaramo program posvećen ljubavi i romantici s favoritom za Oscara – Prošli životi.

Dvanaestogodišnji prijatelji Nora i Hae Sung rastaju se kada se Nora preseli s roditeljima iz Koreje u Kanadu. Dvadeset godina kasnije, Nora je udana i razvija uspješnu spisateljsku karijeru u New Yorku. Kada saznaje da Hae Sung dolazi u New York na tjedan dana, njih dvoje se nalaze čime se otvara Pandorina kutija zaboravljenih osjećaja. Početak projekcije je u nedjelju 18.2. u 19:00.
 
Otvorenje izložbe ''Tragom geste'',
PETAK, 16. VELJAČE U 19 SATI U GALERIJI HDLU-a, PULA

Pozivamo vas na otvorenje izložbe u sklopu selektiranog tematskog projekta HDLU-a Istre „Tragom geste“ koje će se održati u petak, 16. veljače u 19 sati u galeriji HDLU-a Istre, Zagrebačka 4, Pula.

Riječ je o prvom od 5 tematskih projekata koje će HDLU Istre provesti u 2024. godini.

Kustos projekta "Tragom geste" Milan Marin od prijavljenih 97 selektirao je 89 autora koji će se predstaviti u sklopu izložbe, a to su: Ač Nataša, Anić Filip, Barčot-Nikolac Fanita, Barković Ljiljana, Bešlić Nina, Bezić Nataša, Boljar Mateja, Borić Davorka, Borkovsky Eugen, Bratanović Snježana, Bruck Ivna, Bušalić Ana, Car Jergović Nikolina, Cikatić Javorčić Daniela, Cinotti Nini, Cvitko Nevija, Čače Alma, Čeč Lea, Dobranić Ružica, Dragojević Slađan, Dubovac Branka, Đuran Tin, Džepina Marijana, Gasparini Fabio, Golja Silvia, Grlić Dinka, Gustini Igor, Jantolek Saša, Jukić Koraljka, Jurić Dominique, Jurković Vanda, Kešelj Mia, Kliman Davor, Kolarić Branko, Kolega Ana, Kolobarić Vesna, Konjevoda Silvana, Kos Paliska Vera, Kovačević Lina, Kukurin Branko, Legović Branka, Legović Miranda, Lenić Gordana, Lukani Lovorka, Luketić Lada, Marin Slavica, Marcus Fernando, Martinović Jelena, Milotić Mladen, Morić Šitum Tea, Nikolac Ivica, Novotny Snježana, Ostić Jadranka, Pastuović Aleksić Vlasta, Pavičić Donkić Ivan, Peculić Izabela, Petrović Marija, Plosnić Luči, Pongrac Kristina, Ražov Nikola, Ribarević Ankica, Riđički Branka, Roce Boris, Rotar Aleksandra, Ruk Ivanka, Rupčić Stjepko, Sardoz Denis, Savani Profeta Mirta, Sikavica Silvija, Smrekar Jasenka, Smolić Marijana, Stipanić Darija, Šircel Mark, Štefanac Iva, Teklić Bernard, Teodorović Tea, Ternovec Lena, Tomašević Dančević Mirjana, Tomažić Jakumatović Maja, Tominić Romina, Topić Vanina, Urem Katarina, Vlačić Ljiljana, Vukić Tereza, Zanini Matilda, Zbašnik Andrej, Zelenko Poles Martin, Zeman Matea i Žižović Breza.

Izložba ostaje otvorena do 8. ožujka.


Izložba "Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala"
U Prozoru u prošlost (Carrarina 4 u Puli)

Izložba “Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala” u Prozoru u prošlost (Carrarina 4 u Puli) moći će se razgledati do 21. svibnja 2024. u izlogu prostora C8, Pula. Autor izložbe je Romuald Zlatunić, a autor postava izložbe Vjeran Juhas.

Uporabna namjena ranoneolitičkih posuda s područja Istre, pa tako i Sv. Mihovila, može se pretpostaviti na temelju rezultata arheozooloških istraživanja životinjskih koštanih ostataka, ali i biomolekularnih analiza lipida na keramičkim posudama s područja Dalmacije. Tim je analizama na pojedinim unutrašnjim površinama ulomaka ranoneolitičkih posuda utvrđeno postojanje proteinskih ostataka mlijeka i sira, masti životinjskog porijekla kao i ostataka različitih biljaka, smola i meda. Stoga se može pretpostaviti da su pojedine posude mogle služiti za pripremu i upotrebu hrane mliječnog izvora, kao i za pripremu hrane biljnog i životinjskog porijekla (različite juhe, napitci, itd). 

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna. 

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.