Uspostavljena pulsko-osječka sveučilišna suradnja:

TOPOM ĆU TE GAĐAT MOJA MALAAA...!!
Sinoć je u svečanoj dvorani "Tone Peruško"na pulskom sveučilištu "Juraj Dobrila" odigrana predstava T.O.P. - tečaj odvikavanja od pušenja na tekst Borisa Senkera ,a u produkciji Umjetničke akademije iz Osijeka i Udruge FERR iz Pule. Autorska ekipa - Maja Đurinović (secenski pokret),Jasmina Pacek (vizualni identitet),Arinka Šegando (glazba) na čelu sa redateljem Robertom Raponjom - zaigrala se sa studentima Umjetničke akademije osječkog sveučilišta "Josip Juraj Strossmayer" - Petrom Blašković,Nenadom Pavlovićem,Franjom Tončinićem,Katarinom Baban,Sanjom Drakulić,Aljošom Čeplem,te u ulogama učitelja Selenom Andrić i Majklom Mikolićem, a koji glume,pjevaju i plešu u suigri s publikom. Ova predstava dosada je odigrana u Vinkovcima,Požegi,Vukovaru,Đakovu,Osijeku i Karlovcu,a humanitarnog je karaktera jer se održava pod egidom "Igrajmo za Lea",od čega su sredstva namijenjena skupom liječenju teško oboljelog dječaka Lea Lackovića iz Vukovara.
 Mladi i talentirani glumci nasmijali su prisutnu publiku do suza ,ali i naveli svakog pojedinca da se zapita koliko je sve to zapravo komedija,a koliko istinski surovi život? Naime,kao što to dramski pisac Boris Senker kaže,Hrvati u zadnje vrijeme nadugo i naširoko najčešće upravo govore o pušenju! Jer - puši se na sve strane..Popušili smo Zakon o nepušenju,popušili smo odlazak premijera,doneseni harač,povećani PDV, neodlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo,povećanje cijena,poskupljenje duhana,pa i nebrojeno mnogo cigareta i naravno, sve ono što ide na dušu svakoga od nas!
 A upravo se tako, prema zamisli redatelja Roberta Raponje, puši i u T.O.P.- u, na različitim razinama i u različitim vremenima, jer je T.O.P. organiziran kao zorna nastava. A predmeti su: Fenomenologija pušenja,Povijest pušenja u Hrvata,Tople pušačke priče, te (izborni predmet) TIP-TOP primjeri kako završavaju pušači, a sve u nadi i vjeri (slobodne aktivnosti) da će nam kad-tad ispasti čik iz usta..
 Na kraju istaknimo i to da je ovom kazališnom premijerom uspotavljena suradnja pulskog i osječkog sveučilišta,ali ovom prigodom ne zajedničkim prosvjedom u borbi za bolji pravedniji studentski život, već vedrom i humorističkom izvedbom kazališne predstave o privatnim porocima i javnim vrlinama mrskog nam i dragog duhanskog dima.. Naravno,treba li uopće i reći da Tvornica duhana iz Kanfanara nije sponzor ove pulske kazališne premijere? (Damir Strugar /foto:Elizabeta Pavlović)