Uspješno završio prvi Festival Kratkog Metra u Istarskom Novigradu!

Uspješno završio prvi Festival Kratkog Metra u Istarskom Novigradu!-130537

OVOGODIŠNJI POBJEDNICI SU FILMOVI PRESUDA I MARIA
Svečanom dodjelom nagrada završio je prvi Festival Kratkog Metra u Novigradu. Festivalski program otvoren je svjetskom premijerom filma “Slana Voda”, riječke redateljice Paule Mangano. Nakon trodnevnog prikazivanja, glasovima publike nagrađena su dva filma. Ovogodišnji pobjednici festivala u regionalnoj konkurenciji su film “Presuda” redateljice Dore Jung iz susjedne Srbije, te u međunarodnoj konkurenciji talijanski film “Maria” redateljskog dvojca Alessandra Vazzolera i Mattea Salive.


 
Uz mnogobrojne posjetitelje u Centru za Manifestacije i Kulturu grada Novigrada, na crvenom tepihu uz zvuk violina, festival je podržao i veći broj poznatih lica poput Josipe Lisac, Ule Furlan, Domagoja Jankovića i Marka Braića. Našla su se tu i poznata lica s političke scene koja su podržala festival a izdvojili bismo gradonačelnika grada Novigrada Antea Milosa i pročelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu, koji su uživali u filmovima i imali samo lijepe riječi hvale za organizaciju festivala. Time se Istra, a i sam grad Novigrad mogu pohvaliti još jednim uspješnim filmskim festivalom kojeg svatko treba posjetiti.

Potrebno je pohvaliti organizaciju festivala i spomenuti kako su kino ulaznice bile besplatne, kao i sve radionice; čime se rijetki festivali ovakve vrste i veličine mogu pohvaliti. Uz činjenicu da ovogodišnje festivalsko izdanje nije podržano od strane Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), organizatori su napravili zaista odličan posao. Nadamo se da će se ta suradnja za naredne godine ipak ostvariti.

Sa druge strane prvo izdanje festivala podržala je Slovenija kao zemlja partner, pa je publika imala priliku uživati u masterclass-u poznatog slovenskog producenta i profesora Kolje Sakside kao i selekciji slovenskog kratkog filma koji je selektirao Slovenski filmski centar.

Kroz tri dana festivala održala se i radionica glume za mlađe uzraste pod vodstvom Gordana Marijanovića, koja je ostvarila uspjeh sama po sebi.

Direktori festivala Danijel Handjal i Gianna Buršić oduševljeni su brojem posjetitelja i poručuju:

Jedva čekamo da se bacimo na organizaciju za slijedeću godinu. Ako je ovaj prvi prošao ovako dobro, šta nas tek čeka nagodinu! Zasluge svakako moraju ići i našim sponzorima te partnerima koji su nam omogućili da prvo izdanje festivala izgleda kao da festival traje već godinama.

Uz odličan festivalski program u kojem je prikazano ukupno 36 filmova iz cijelog svijeta, gosti su imali priliku uživati u koktel domjenku kojeg je za njih priredila destilerija Aura, te u prezentaciji maslinovog ulja obitelji Červar u Hedonist baru, koja je priredila i veliki izbor delikatesa za svoje goste. Festival će svakako ostati u pamćenju i po cijelo noćnim zabavama koje je za njih pripremio Pub 9.

Festival je zaista postigao uspjeh i podigao ljestvicu kulturnim eventima u samom gradu Novigradu kao i cijeloj Istarskoj Županiji. Riječi hvale stižu sa svih strana pa su se tako o festivalu raspričali osim domaćih, i strani mediji.

U isčekivanju drugog izdanja Festivala Kratkog Metra, ovdje pogledajte video najljepših trenutaka s ovogodišnjeg. Veselimo se druženju i filmovima sljedeće, 2023. godine u Novigradu.

(DV)