Upoznajte Ivana Badžeka, voditelja street food “Institut za burgere by Mate Janković” i “Chef’s burger by Ivan Pažanin”

Upoznajte Ivana Badžeka, voditelja street food “Institut za burgere by Mate Janković” i “Chef’s burger by Ivan Pažanin”-129656

VELIKI JE ZALJUBLJENIK U HRANU, A OTKRIO NAM JE SVE O NJEGOVOJ SURADNJI S JANKOVIĆEM I PAŽANINOM 
Chef Mate Janković već je dobro znan na burger festivalima, a svoj je inspirativni pečat udario burgerima na kućici "Institut za burger by Mate Janković". Institut za burgere, pojačan iskustvom i vještinom Mate Jankovića, već se pozicionirao kao mjesto dobrih okusa te su njegovi burgeri veoma traženi.

"Chef’s burger by Ivan Pažanin" je platforma, koja kombinira klasiku s modernim. Klasičari će guštati u okusu Cheeseburgera, a pravi hedonisti će zasigurno kušati Basil Garlic i Crispy Kapulu, uz slasne krumpiriće, džem od luka i čips od pancete. 

Razgovarali smo s voditeljem, Ivanom Badžekom koji nam je otkrio sve o street food konceptu, međusobnoj suradnji i naravno o ponudi hrane na Burger festivalu u Puli. Više o njegovom životu, iskustvu i suradnji s Pažaninom i Jankovićem pročitajte u nastavku.

Za početak nam se predstavi.

Moje je ime Ivan Badžek i veliki sam zaljubljenik u hranu. Možete me zvati i gastro entuzijastom, jer osim što volim jesti jako volim i pripremati hranu, isprobavati razne recepte, spajati na prvu nespojive okuse, uglavnom hranu doživljavam kao svojevrsnu igru okusa, mirisa i tekstura. Već kao mali koristio svaki trenutak da se uvučem u kuhinju i nešto spremam. To je ponekad izluđivalo moju majku, no danas je ponosna kad proba neki od mojih specijaliteta. Prvo ozbiljnije jelo koje sam pripremio bile su lasagne i to sa svega 13 godina. Inače jako volim tjesteninu, a u zadnjih nekoliko godina otkrio sam i brojne mogućnosti pripreme mesa.

Kako funckcionira street food koncept? Jeste li zadovoljni takvim načinom ugostiteljstva?

Za razliku od restoranskog ugostiteljstva u street foodu se poslužuju jednostavnija jela, uz kraću termičku obradu, iako u posljednje vrijeme možete u street foodu pronaći i neka jela koja se mogu mjeriti s najboljim jelima u restoranima. Ovaj koncept uvijek me asocira na Aziju i južnu Ameriku. Vjerujem da ste vidjeli u njihovim filmovima raznolika kolica s hranom koja se nalaze na ulici, a njihovi vlasnici u jako malo vremena mogu spraviti vrlo ukusne obroke. Taj koncept odavno je jako popularan, a tako je ostalo i do danas. Dosta sam putovao i posjećivao street food festivale, baš kao i moje kolege iz kreativne agencije Kokoš ili jaje i došli smo na ideju da organiziramo tako nešto i u Hrvatskoj. Prvi street food koncept, danas poznato Fuliranje, organizirali smo prije 10 godina u Zagrebu, a otada razvijali i mnoge druge kao što su Zagreb Burger Festival, Pizza Festival i fuliranje. Takav način ugostiteljstva trenutno me najviše inspirira, jako je dinamičan i neograničeno kreativan. 

Kako je krenula suradnja s Jankovićem i Pažaninom? 

Nakon nekoliko godina razvijanja festivala i street food koncepata na ulici, procijenili smo da bi bilo zanimljivo da najbolji hrvatski chefovi izađu na ulicu i ponude svoje varijante jela, koja bi mnogi mogli probati i na ulici, a bez odlaska u restorane. Obojici se ta ideja svidjela i rado su osmislili recepte posebno za naše festivale. Naša suradnja traje već tri godine i doista je uspješna, jer njihova su jela vrlo tražena.

Što sve imate u ponudi na "Institutu za burgere by Mate Janković" na Burger festivalu u Puli?

Nudimo 3 burgera, svi dolaze u brioch pecivu, radimo ih sa 100%-tnom hrvatskom junetinom, ručno pripremamo ukusne umake, a tu su i naše male kulinarske tajne. Smokey Classic – klasičan je cheeseburger u koji smo dodali naš umak – smokey ketchup. Posebno bih izdvojio Pepper Jack za kojeg pripremamo relish od paprika s tostiranim bučinim sjemenkama, a za ljubitelje pikantnih okusa pripremit ćemo Bacon Jalapeno burger, u kojem dominiraju jalapeno papričice, panceta i honey mustard. 

Koje burgere bi izdvojio sa "Chef’s burger by Ivan Pažanin"? 

Vaše kolege iz Glasa Istre proglasili su njegov burger Crispy Kapula kao najbolji na festivalu, a sastoji se od džema od luka, prženog luka, riccole i kiselih ljutih papričica uz naravno slasnu junetinu. Ženskoj publici svidjet će se burger Basil Garlic s umakom od bosiljka koji je osvježavajućeg okusa, a treći burger Original Cheese sadrži poseban umak s pečenim paprikama. 

Jesu li burgeri birani isključivo za Burger festival ili ih chefovi imaju i u ponudi svog restorana?

Ovi se burgeri se mogu konzumirati isključivo na našim festivalima.

Burget festival u Titovom parku traje do nedjelje, 28. kolovoza, stoga još uvijek stignete probati sve s njihovog zanimljivog menija. Uživajte!

(Hana Radolović)