Umjetnik i virtuoz u izradi vitraja večeras otvara izložbu - ‘VITRAJI’

Umjetnik i virtuoz u izradi vitraja večeras otvara izložbu - ‘VITRAJI’-139516

ČETVRTAK, 14. RUJNA U HUiU GALERIJI U PULI, U 20 SATI
Brojni su umjetnici tijekom godina ostavili svoj umjetnički trag u brojnim javnim prostorima, ali budući da su samozatajni, često ne znamo tko se krije iza radova kojima se svakodnevno divimo. Jedan od tih umjetnika zasigurno je i Lino Skira koji ove godine obilježava 43 godine umjetničkog stvaralaštva.

Iako ga mnogi najčešće povezuju s prekrasnim lampama koje izrađuje, ovaj je umjetnik i virtuoz u izradi vitraja koji danas krase brojne javne objekte.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe „VITRAJI“ Lina Skire – 14. rujna s početkom u 20.00 sat u HUiU galeriji.

O svojoj ljubavi prema umjetnosti izrade vitraja Skira navodi:
Oduvijek sam bio fasciniran tim očaravajućim bojama i efektom prolaza svjetlosti kroz obojana stakla. Sve je počelo prije točno 43 godine, odnosno 1980. tijekom turističkog posjeta tadašnjoj Čehoslovačkoj gdje sam u malom mjestu udaljenom 30 kilometra od Praga upoznao umjetnike koji su izrađivali vitraje.
Gledao sam ih kako rade, a budući da me umjetnost oduvijek zanimala, odlučio sam savladati tehniku izrade vitraja. Da bih to postigao, prvo sam otišao u Veneciju i Veronu, ali mi, nažalost, nitko nije htio odati tajne zanata, dok nisam upoznao jednog izvrsnog majstora koji je nakon velikog potresa u Sjevernoj Italiji radio na rekonstrukciji oštećenih sakralnih objekata. Da bih učio i savladao tehniku izrade vitraja od tog majstora, odlazio sam u mjesto Aielo del Friuli.

Iako je danas iza mene puno projekata, iskreno, učim još uvijek i tako već 43 godine. Izrada vitraja je posao koji zahtijeva puno truda, strpljenja i kreativnosti s naglaskom na važnost pravilnog odabira motiva i boja koje odgovaraju određenom objektu. Kada radite u velikim objektima, kao što je zgrada današnje FINA-e gdje sam 1995. godine izradio vitraj od 100 metara, najviše se bojite hoćete li uspjeti i hoće li naručitelj biti zadovoljan koliko i izvoditelj. Stoga je odmah na početku presudno izabrati boje i motive koji odgovaraju objektu. Da bih to postigao, materijale potrebne za izradu tog velikog vitraja u FINA-i, staklo i olovo, naručio sam direktno iz tvornice u Americi. U tome mi je pomogao sin Dean koji je u to vrijeme studirao u New Yorku.”

O UMJETNIKU:

Lino Skira rođen u Barbićima (Labin) 1940. godine.
Samouki umjetnik u oblikovanju Vitraja i rasvjetnih tijela u tehnici Tiffani. Uz izložbe najveću pažnju posvetio uređenju javnih i privatnih, sakralnih, prostora diljem Istre i šire. Vitraj predstavlja posebnost u svijetu umjetnosti, zahvaljujući osobitom odnosu između svijetla i stakla. On živi sa svijetlom, a kada pada mrak, završava život i ljepota vitraja. Nakon Starog vijeka otpočeo je procvat sakralne arhitekture, crkve i katedrale bljesnule bojama vitraja, a ulazak u crkvu nije bio samo duhovna hrana već pristup magičnome svijetu i umjetnosti svijetla i igre boja. Odavno umjetnost vitraja nije sakralna. Stilski i tematski prilagođava se tehničkim inovacijama današnjim potrebama i novim materijalima.

Izložba i program HUiU galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule - odjel za kulturu i razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova i Istarske županije - odjel za kulturu i zavičajnost

Izložba traje od 14. 9. do 5. 10. 2023.
Dizajn plakata i oblikovanje postava: Vjeran Juhas
HUiU galerija
Zagrebačka 27, Pula
Radno vrijeme: pon-pet , 12-20 h

(REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.