U teškoj prometnoj nesreći na Istarskom ipsilonu smrtno stradala jedna osoba

U teškoj prometnoj nesreći na Istarskom ipsilonu smrtno stradala jedna osoba-129193

VOZIO SUPROTNIM SMJEROM NA AUTOCESTI I POGINUO
Sinoć u 22:15 na dionici Istarskog ipsilona, kod naselja Dolenja Vas, dogodila se teška prometna nezgoda u kojoj je smrtno stradala jedna osoba te je jedna osoba ozlijeđena.

Nesreća se dogodila kada je 59-godišnjak upravljao automobilom Opel, pulske registracijske oznake, kolnikom autoceste od tunela Učka prema Lupoglavu u suprotnom smjeru. Naime, vozač je ušao na autocestu na prometnom čvoru Lupoglav te se polukružno okrenuo i nastavio vožnju nazad prema Lupoglavu. Dolaskom do zavoja, gdje je preglednost ceste nedovoljna, ugrozio je promet vozila iz suprotnog smjera i sudario se s automobilom Audi, zagrebačke registracijske oznake, kojim se iz pravca Lupoglava kretao 35-godišnjak. Od siline udarca, automobili su se odbili i udarili u zaštitnu ogradu.

Uz ovaj neobjašnjivi čin vozača opel tigre, potrebno je dodati da na mjestu prometne nezgode nisu pronađeni tragovi kočenja te su kazaljke brzine na vozilu opel tigra nakon nezgode bile blokirane na 140 km/h.

Vozač Opela je na mjestu događaja preminuo te je njegovo tijelo prevezeno na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije i utvrđivanja uzroka smrti. Vozač Audija prevezen je u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Za vrijeme obavljanja očevida, od 22.40 do 3.40 sati, promet je južnim kolnikom autoceste od prometnog čvora Vranja do prometnog čvora Lupoglav bio je u prekidu te se odvijao obilaznim pravcima.

Vožnja u suprotnom smjeru zasigurno je jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti te vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti za vozače koji primijete vozilo u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:
 
- Brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h Koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
- Ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe
- Zabranjuje se pretjecanje vozila.

Iz Policijske uprave Istarska upozoravaju vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost te da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju, da ne vrše polukružno okretanje kako se ne bi kretali u suprotnom smjeru na autocesti i kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

(H.R./PU Istarska)