U subotu u Vodnjanu neka od najboljih istarskih vina i maslinovih ulja

21. SMOTRA VINA JUŽNE ISTRE I 20. SMOTRA EKSTRA DJEVIČANSKOG MASLINOVOG ULJA
Ove subote u Vodnjanu je na rasporedu 21. Smotra vina Južne Istre i 20. Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a danas su te dvije manifestacije najavili gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, direktorica TZ Vodnjana Morena Smolajn Makragić i voditelj stručne službe Agroturista Franko Raguž.


Manifestacije će se u subotu održati na Narodnom trgu u Vodnjanu, a kako je rekao gradonačelnik Vodnjana same brojke, 20. smotra ulja i 21. smotra vina, govore o značajnosti za Vodnjan, ali i za cijelu Istru. Vitasović je također naglasio kako prošla godina nije bila dobra za poljoprivrednike, kako zbog vremenskih prilika tako i zbog nametnika, zbog čega količine maslinovog ulja nisu na razini prijašnjih godina, ali je zato kvaliteta zadržana ili još i poboljšana.


Direktorica Turističke zajednice rekla je nešto o samom programu, pa će tako svečano otvorenje biti u 11 sati, a nakon toga će se pripremati fritaja od 1000 jaja koja će se posjetiteljima dijeliti besplatno. Novina ove godine jest da će biti organiziran obilazak Vodnjana po starinski, što znači da će Vodnjan moći obići na starom vozu kojeg će vuči tovar. Kao i svake godine nagrade za izlagače izraditi će jedan vodnjanski umjetnik, a ove godine je to Silvo Šarić


Franko Raguž rekao je kako se kroz ovih 20 godina jasno može vidjeti napredak vodnjanskih poljoprivrednika. Tako je u 20 godina postojanja manifestacije učinjeno preko 1000 analiza vina, a ove godine je pristiglo 35 uzoraka u 4 kategorije.
Što se tiče smotre ulja pristiglo je 83 uzorka od svih najvećih proizvođača maslinovog ulja u Istri. Biti će održana i stručna predavanja, a zasigurno najzanimljivije biti će predavanje o efikasnom suzbijanju maslinovog svrdlaša. (T.B.)