U Rovinju otvoren geološki spomenik prirode Kamenolom Fantazija

U Rovinju otvoren geološki spomenik prirode Kamenolom Fantazija-128611

CAVA DI MONFIORENZO, JEDINI GEOLOŠKI SPOMENIK PRIRODE NA PODRUČJU IŽ
Nakon višegodišnjih priprema i realizacije projekta, u Rovinj je jučer i svečano otvoren spomenik prirode Kamenolom Fantazija, poznatiji kao Cava di Monfiorenzo, jedini geološki spomenik prirode na području Istarske županije.

Riječ je o području čiju vrijednost brojni građani Rovinja i Istre ne znaju s obzirom na to da je riječ o znanstvenim otkrićima čija povijest odnosno nalazište seže još prije 140 milijuna godina.

Zbog rijetkosti te znanstvenih, estetskih i edukativnih vrijednosti dolomitnih stijena kamenolomskog iskopa, Kamenolom Fantazija zaštićen je kategorijom zaštite spomenik prirode.

Zahvaljujući projektnoj suradnji Javne ustanove Natura Histrica, Turističke zajednice Rovinj, Grada Rovinj, Istarske županije i ostalih sudionika, ali i podršci Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, nekad derutna i zapuštena površina postalo je vrijedan lokalitet i vrijedna dodatna ponuda Rovinja i Istre.

Lokalitet je zaštićen 1986. godine zahvaljujući radu i naporima pokojnog akademika profesora dr.sc. Josipa Tišljara koji je prvi prepoznao geološku važnost kamenoloma i istu prvi puta prezentirao široj svjetskoj geološkoj javnosti na 4. Regionalnom skupu sedimentologa 1983. godine u Splitu.

U svom obraćanju ravnateljica JU Natura Histrica, Silvia Buttignoni nije skrivala zadovoljstvo realizacijom ovog vrijednog projekta.

S obzirom na značajnost i potencijal ove prirodne baštine odlučili smo se svi zajedno iskoristiti europska sredstva kako bi sustavnije valorizirali, ali i zaštitili ovo prirodno bogatstvo’’ rekla je Buttignoni.

Direktorica rovinjske turističke zajednice Odete Sapač kazala je kako je Rovinj, kao jedna od vodećih i najuspješnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, dobila još jednu izuzetnu atrakciju koja će obogatiti turističku ponudu Rovinja i generirati nove sadržaje i doživljaje, a time i veći broj posjeta.

‘’Ovaj posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode, uz zaštićeni temeljni fenomen lokalitet iskopa kamenoloma s novouređenom šetnicom, sadrži turistički informativni centar sa suvenirnicom, centar za posjetitelje s 3D animacijom i izložbe geologa Istre.

Najmlađim posjetiteljima namijenjen je znanstveno-edukativni kutak. Strategijom smo definirali viziju ovog spomenika prirode, a to je održiv, prepoznatljiv i jedinstevn lokalitete koji će zahvaljujući turističkoj vrijednosti i nadasve znanstvenom značaju, Istru pozicionirati kao zanimljiv i u svjetskim razmjerima, važan geološki lokalitet’’ kazala je Sapač.

Posebno emotivan bio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga koji je u svom govoru zahvalio svima onima koji su sudjelovali na projektu, ali i mještanima naselja Monfiorenzo koji su sve ovo vrijeme brinuli o ovom području.

‘’Prije gotovo 20 godina započeli smo ovaj projekt, neki se toga ne sjećaju. Ovdje smo proveli jako puno vremena na čišćenju, vađenju olupina, sanaciji grafita, košnji i nažalost ružno je reći, ovo mjesto bilo je zapušteno. Zahvaljujući sugrađanima – entuzijastima, ovaj projekt je danas na ovaj način valoriziran. Da nije bilo toga, kao i suradnje s Geo fakultetom, vjerujem da bi i danas bili svjedoci još jednog zapuštenog lokaliteta.

Ovaj projekt započeli smo 1997. godine i ja sam surađivao na njemu i moj tata je radio na njemu, pa je ovo za mene vrlo osoban projekt.

Nemam dvojbe da će ovaj suvremen interpretacijski centar biti privlačan i interesantan turistima, no u ovo smo krenuli prvenstveno radi naših građana, kako bi njima u najboljem svijetlu predstavili blagodati vlastitog područja. Kako bi educirali buduće generacije Rovinjaca i Rovinjki da očuvaju ono što nam je najvrjednije.

Kako bi svaki naš građanin znao da se upravo u Rovinju nalazi jedini geološki spomenik prirode u Istarskoj županiji, peti proglašeni na teritoriju Republike Hrvatske’’ kazao je rovinjski gradonačelnik.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je svim sudionicima, partnerima, izvođačima i znanosti koja je sudjelovala na pripremi i realizaciji ovog projekta.

‘’Meni je drago što će ovo sigurno biti vrijedna atrakcija za naše turiste, no ono što je bitnije da podučimo našu djecu i građane i sve one koji žele naučiti nešto o ovom vrijednom području.
Jedini takav geo park u Istri je sigurno jedan korak naprijed i element za posjetu. Danas sigurno ne možemo nuditi samo prekrasnu prirodu, sunce, lijepo more i gastronomiju. Ljudi žele dodatne sadržaje, a to će ovime dobiti’’ poručio je župan Miletić.

U sklopu projekta „geoIST3A – valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude“ vrijednog više od 9,8 milijuna kuna Rovinj i Istra dobili su zaista lokaciju vrijednu posjete.

Završetkom projektnih aktivnosti, posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode kamenoloma Fantazija postao je jedini lokalitet u Istarskoj županiji koji je namijenjen prihvatu šireg spektra posjetitelja i na kojem se provode stručne geološke edukacije namijenjene učenicima, studentima i široj zainteresiranoj javnosti.

Svečanost otvaranja svojim su prekrasnim nastupom dodatno uveličali i bitinaduri KUD Marco Garbin.

(IZVOR ISTRAIN/IGOR FRANKOVIĆ)