U pulskoj Areni održana izvedba suvremenog baleta “Plamteća voda”

U pulskoj Areni održana izvedba suvremenog baleta “Plamteća voda”-127939

BALET O VELIČANSTVENOSTI VODE
Jučer je u pulskoj Areni održana izvedba suvremenog baleta "Plamteća voda" Ivana pl. Zajca u koreografiji Andonisa Foniadakisa, koji govori o veličanstvenosti vode.

Voda je izvor života, ali i razarajuća sila. Premda je koristimo da bismo preživjeli, mnogi je preusmjeravaju kako bi nad njom gospodarili, a poneki je iskorištavaju da bi se materijalno uzdignuli – nitko je ne može istinski kontrolirati. Voda je veličanstvena u svojoj dualnosti; pogubno je lijepa u svojim kontrastima; element je koji nas, ako joj se prepustimo, može potpuno opustiti i umiriti, ali nas jednakom lakoćom (svojim kataklizmičkim valovima) može uništiti i sve što poznamo opustošiti.

Koreografija Andonisa Foniadakisa usredotočuje se na kontrastnu prirodu vode; na reakcije i adaptacije ljudskog tijela na prisutnost vode, ne zaboravljajući pritom na njezin emocionalni i sentimentalni utjecaj na ljudsku dušu. Stoga će se uz fizičke aspekte interakcija između ljudskog tijela i vode, istražiti i metaforički aspekt vode preko kojega se ona, primjerice, koristi i kao referentna točka za opis ljudskih karaktera i životnih situacija.

Voda koja teče može simbolizirati izazov, vitalnost, pobjedu ili promjenu, pri čemu nastaje točka u kojoj se čovjek i voda i konceptualno i fizički stapaju, sjedinjuju i stvaraju jedan bitno drukčiji doživljaj stvarnosti.Andonis Foniadakis plesni je umjetnik i koreograf rođen na Kreti.

U svojoj bogatoj karijeri radio je s velikim imenima plesne umjetnosti kao što su Maurice Béjart i Saburo Teshigawara. Njegove koreografije izvode se na velikim europskim pozornicama, uključujući Cannes Dance Festival i Opéra de Lyon. Od 2016. ravnatelj je baleta Grčke nacionalne opere. Riječka publika upoznala ga je 2018. kada je oduševio svojom koreografijom na trampolinima tijekom baletne večeri 4 bolera koju je pripremio Balet HNK Ivana pl. Zajca.

(dv/foto Elvis Malagić)