U pulskim kvartovima visoka trava, a košnje nema…

U pulskim kvartovima visoka trava, a košnje nema…-144850

GRAD PULA: KOŠNJA SE PROVODI PREMA PROGRAMU ODRŽAVANJA 
Dobili smo brojne upite od zabrinutih stanovnika Velog Vrha, Vidikovca i Gregovice koji su se požalili na visoku travu koja prekriva njihove kvartove. Stanovnici su zabrinuti zbog nedostatka redovite košnje i pitaju se tko je nadležan za održavanje ovih površina.

U potrazi za odgovorom, uputili smo pitanje Gradu Puli. Grad je odgovorio da se košnja i općenito održavanje zelenih površina provodi prema programu održavanja, ali samo na javnim površinama koje su dostupne svima pod jednakim uvjetima. Međutim, školska dvorišta i drugi javni objekti ne ulaze u ovaj program održavanja.

"Održavanje oranica, šuma, poljana, livada i drugih sličnih površina takvog tipa nije predviđeno, niti se izvodi kroz Program održavanja komunalne infrastrukture. Naime, takve površine predstavljaju prirodno stanište mnogih biljnih i životinjskih vrsta koje je neophodno sačuvati. Svaki ekosustav ima svoje karakteristične biotske i abiotske elemente gdje svaka promjena ili pridruživanje novih elemenata u sustav može rezultirati negativnim posljedicama. 

U ekstremnijim slučajevima čak može doći do izumiranja pojedinih vrsta koje su živjele u tom ekosustavu. Zbog toga vrlo je važno zadržati ekosustave u trenutnom stanju bez unosa dodatnih elemenata koji bi mu mogli nanijeti trajnu štetu, bez obzira što je u pitanju gradsko okuženje. Osim toga, s ciljem ojačavanja postojećeg eko sustava Grada Pula – Pola, tijekom proteklog razdoblja prihvaćena je aktivnost smanjenja intenziteta održavanja javnih površina van uže gradske jezgre, sve s ciljem zadržavanja vrijednih čimbenika eko sustava", kažu iz Grada.

Grad je također prihvatio aktivnost smanjenja intenziteta održavanja javnih površina izvan uže gradske jezgre kako bi se ojačao postojeći ekosustav.

Ipak, grad se obvezao na održavanje rubnih dijelova ovih površina, koji neposredno graniče sa stambenim i/ili poslovnim objektima, u koridoru od 2 do 3 metra, ovisno o vrsti i tipu raslinja.

Ovakav odgovor Grada Pule izazvao je podijeljene reakcije među stanovnicima. Dok neki podržavaju ekološki pristup i brigu o prirodi, drugi smatraju da nedostatak redovite košnje može predstavljati i sigurnosni problem te da visoka trava može biti leglo za štetnike.

(H.R.)