U Pazinu održan istarski zavičajni kviz “Krasna zemljo”

U Pazinu održan istarski zavičajni kviz “Krasna zemljo”-140371

TERENSKI ZADACI ZA UČENIKE
U Pazinu je u utorak 17. listopada održan 13. istarski zavičajni kviz Krasna zemljo - Meraviglioso Paese. Parovi učenika iz 17 osnovnih i 11 srednjih škola, pod mentorstvom svojih učitelja i nastavnika, mjesecima su se dragovoljno pripremali za ovo natjecanje istražujući istarsku povijest, prirodnu i kulturnu baštinu. Zahvaljujući sunčanom vremenu, manifestacija je započela ispred pazinskog kaštela, uz pozdravne riječi i tehničke upute organizatora Kviza -  Daniela Bogešića, predsjednika Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre monsinjora Antuna Heka, i dopredsjednice Sandre Sloković. Nakon što je ravnateljica Muzeja Grada Pazina Maja Zidarić održala predavanje o izložbi postavljenoj prigodom 1040. obljetnice prvog pisanog spomena Pazina, natjecateljski su parovi krenuli u rješavanje online testova na svojim mobitelima. 

Terenski zadatci koje su rješavali osnovnoškolci, bili su u svezi s izložbenim panoima ispred Kaštela, dok su srednjoškolci svoje zadatke rješavali u Parku istarskih velikana. Po završetku natjecanja ravnateljica Muzeja Grada Pazina sudionike je dodatno upoznala s detaljima iz povijesti Kaštela te im ponudila individualno razgledavanje zdanja. Nakon toga, pred ulazom u jamu predavanje o speleoavanturi održao je član Speleološkog društva Istra Pazin. Zatim su se sudionici prošetali stazom koja vodi uz litice kanjona sve do Zip-line centra. Svečana podjela darova i nagrada upriličena je na zelenom platou podno hotela Lovac, s kojeg se pruža prelijepa panorama pazinske jame i Pazina. Svih 84 sudionika dobilo je zahvalnice i pohvalnice, majice s logotipom ovogodišnjeg kviza i originalni paketić pazinskih cukerančića. 

Najuspješniji natjecatelji nagrađeni su ulaznicama za zip-line i speleoavanturu, originalnom igrom znanja o Istri, kišobranima i torbama s logotipom kviza i drugim nagradama, a druženje je završilo zajedničkim ručkom u hotelu Lovac. Trajnu logističku potporu ovom projektu daje Pazinski kolegij - klasična gimnazija, a generalni pokrovitelj projekta je Istarska županija - Regione Istriana i njen Upravni odjela za kulturu i zavičajnost - Assessorato alla cultura e territorialità. 

U projektu su sudjelovale osnovne škole Monte Zaro i Veli vrh iz Pule, obje osnovne škole iz Labina, osnovna škola iz Žminja, Nedešćine, Sv. Martina, Kanfanara, Juršića, Svetvinčenta, Poreča, Sv. Lovreča, Barbana i Pazina. U kategoriji srednjih škola sudjelovale su četiri srednje škole iz Pule (TSŠ, ŠPUD, ŠTUT, Medicinska škola), hrvatska i talijanska srednja škola iz Rovinja, obje srednje škole iz Pazina, srednja škola iz Buja, Poreča, Buzeta.

Pobjednici u kategoriji osnovnih škola: 
1. mjesto: Nea Vuković i Aurora Celija, mentorica Tea Bonaca Fanuko, OŠ Kaštanjer Pula
2. mjesto: Leo Krajcar i Luana Orbanić, mentorica Sandra Sloković, OŠ Vladimira Gortana Žminj
3. mjesto: Mihael Crnković i Bruno Prtaljčić, mentorica Lidija Lešić, OŠ Marije i Line Umag

Pobjednici u kategoriji srednjih škola:
1. mjesto: Filip Mikolčević i Emil Sušanj, mentorica Sandra Sloković, Pazinski kolegij - klasična gimnazija, Pazin
2. mjesto: Borna Mandžuka i Esmeralda Brkić, mentor Aljoša Sirotić, SŠ Vladimir Gortan Buje
3. mjesto: Leon Paris i Demetra Cerovič, mentorica Marta Banco, TSŠ/SMSI Dante Alighieri Pula-Pola

(REX)