U Istri nabavljena medicinska oprema koja spašava život

U Istri nabavljena medicinska oprema koja spašava život-136521

EU PROJEKT FIRESPILL
U sklopu županijskog EU projekta FIRESPILL nabavljena je vrijedna medicinska oprema za Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije. Konkretno, radi se o dva defibrilatora potrebna za korištenje u vozilima hitne pomoći; osam AED defibrilatora namijenjena za postavljanje na frekventnim javnim prostorima ili ustanovama namijenjenim za korištenje od strane nemedicinskog osoblja (građana); te uređaja za KPR mehaničku masažu srca, koji je potreban u stvarnim intervencijama, ali i prikladan za obuku medicinskog osoblja. Također, nabavljene su i lutke za simulaciju naprednih postupaka zbrinjavanja odraslih, a ukupna vrijednost opreme iznosi 143.728,59 €. 

O značaju opreme bilo je govora na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, a prisutnima su se obratili istarski župan Boris Miletić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Tatjana Čemerikić te voditelj projekta FIRESPILL za Istarsku županiju Bruno Kostelić.  

Voditelj projekta Bruno Kostelić podsjetio je da se FIRESPILL bavi žurnim službama u Istarskoj županiji, a osim vatrogasaca, Crvenog križa, policije i HGSS-a, obuhvaća i postupanja županijskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu.

„Projekt je pri samome kraju jer završava u lipnju i mogu izraziti veliko zadovoljstvo što smo uspjeli ispitati koje su potrebe Zavoda za hitnu što se tiče medicinske opreme te i nju nabaviti. Uštedjeli smo na postupcima javne nabave ostale opreme te smo u, kako se kaže, pet do podne, višak sredstva uspjeli utrošiti za dodatnu medicinsku opremu, prihvatljivu sukladno ciljevima projekta“, rekao je uvodno Kostelić. 

„Nedavno smo predstavili opremu za sprječavanje širenja onečišćenja mora, također, nabavljenu iz ovog projekta, a danas smo ovdje zbog ove vrijedne medicinske opreme, čime još jednom svjedočimo benefitima prekogranične suradnje Italija-Hrvatska i EU fondova. Kao što i sam naziv projekta FIRESPILL kaže radi se o povećanoj sigurnosti za naše građane, a čime ujedno doprinosimo unaprijeđenu našeg sustava. Ovom prilikom želim čestitati svim djelatnicima Zavoda za hitnu na velikom i teškom poslu kojeg obavljaju, a znamo koliko su opterećeni u ljetnim mjesecima, kada se broj ljudi koji borave u Istarskoj županiji gotovo pa utrostruči. Siguran sam da će ova oprema našem kvalitetnom i stručnom osoblju biti od pomoći, ali ne samo u smislu vozila i samog Zavoda, već i na određenim, frekventnim lokacijama gdje će građani samostalno moći koristiti defibrilatore“, poručio je župan Miletić, najavivši i skorašnju isporuku vatrogasne brodice, vrijedne oko 270.000,00 €, kupljenu isto zahvaljujući ovom projektu.

Dr. Antić naročito je ponosna što, uz posao resorne pročelnice u Županiji, radi i u Edukacijskom centru Nastavnog zavoda za hitnu medicinu. Prema njezinim riječima, sve je krenulo entuzijastično prije jedanaest godina s ciljem privlačenja i zadržavanja medicinskog kadra, željom za stalnim učenjem i usavršavanjem, a sve kako bi se pomoglo pacijentima. 

„Ovaj projekt nam je omogućio da imamo početak priče, a to je da svaki novozaposleni, ali i postojeći kadar kontinuirano, periodički dolazi u ovaj Edukacijski centar gdje vježba na lutkama koje simuliraju stvarna stanja. Mi koji ih educiramo moramo vidjeti da to znaju i mogu kvalitetno raditi, a tu nam pomaže i vrijedna oprema za profesionalce. Ovdje imamo prave kompjutere, koji nam nakon obavljene reanimacije, daju podatke putem kojih kontroliramo svaki pojedini postupak reanimacije, a godišnje ih u Istarskoj županiji ima oko 280-290.  Dakle, kontroliramo svaki mogući detalj kako bismo vidjeli je li sve bilo perfektno, a o svakom uočenom i minimalnom odstupanju naš djelatnik dobije povratnu informaciju. Moramo se i pohvaliti da smo u Istarskoj županiji s 2,2 % uspješnog preživljavanja 2011. godine, zadnjih šest-sedam godina došli do 23-24 %, a taj postotak želimo nastaviti dizati“, kazala je dr. Antić dodavši da projekt FIRESPILL uključuje i laike, odnosno na javnim mjestima omogućuje postavljanje automatskih vanjskih defibrilatora, koji su produžene ruke hitne službe. 

„Drago mi je što smo kroz projekt FIRESPILL, a čiji je cilj koordinacija svih hitnih službi u kriznim situacijama, uspjeli nabaviti vrijednu medicinsku opremu za rad naših djelatnika, kao i lutke za rad našeg Edukacijskog centra, a koje služe za simulacijske vježbe i učenje. Ovo je primjer dobre prakse gdje se kroz EU projekt uspjelo nabaviti opremu, koja postaje sve skuplja i teže dobavljiva, a zaista je vrhunske kvalitete. Bez educiranih djelatnika i vrhunske opreme i vozila, danas ne bismo imali ovakve pozitivne rezultate, a koje imamo kao Zavod. Spomenula bih i naš EU projekt MAX AID, putem kojeg smo nabavili vrijedno vozilo namijenjeno za specijalne intervencije i masovne nesreće, kao i jedinicu (prikolicu) za masovne nesreće. Mogu samo poželjeti čim više ovakvih EU projekata kojima ćemo uspjeti nabaviti ono što našem Zavodu treba“; istaknula je ravnateljica dr. Čemerikić.

Projekt FIRESPILL - Fostering Improved Reaction of crossborder Emergency Services and Prevention Increasing safety LeveL, financiran je iz Programa Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020. 

(REX)