U Istri hitna potreba pokretanja školovanja grafičkih tehničara

U Istri hitna potreba pokretanja školovanja grafičkih tehničara-125408

ZAHTJEV UPUĆEN PREMA MINISTARSTVU
Istarske tvrtke iz područja grafičke industrije obratile su se HGK - Županijskoj komori Pula za pomoć i posredovanje u ponovnom pokretanju programa obrazovanja grafičkih tehničara u rovinjskoj Strukovnoj školi. Posljednji put je na području Istarske županije za to zanimanje upisan jedan razred još davne 2008. godine, a u međuvremenu se uspješne grafičke tvrtke moraju snalaziti s priučenim radnicima i same ih obučavati za rad na najsuvremenijim strojevima. 

Nakon pozitivnog stajališta od strane nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije kao i same Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, HGK - ŽK Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje  dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara. Županijska komora Pula i zainteresirane tvrtke uvjerene su kako je zahtjev u potpunosti opravdan s obzirom na to da postoje konkretne potrebe za školovanim grafičarima, a uz to rovinjska Strukovna škola u suradnji s grafičkom školom iz Zagreba ima sve preduvjete za provedbu tog programa. Također, drže da je zahtjev u skladu sa široko proklamiranim stavom da je obrazovanje potrebno prilagoditi potrebama gospodarstva.

Radi analize dosadašnjih aktivnosti i dogovora oko daljnjih koraka danas je u prostorima tvrtke Graphic Packaging u Kanfanaru održan sastanak kojem su uz Anu Ratoša, voditeljicu ljudskih resursa i predstavnicu domaćina nazočili Emil Nimčević, ravnatelj Strukovne škole E. Kumičića Rovinj te Dubravko Deželić, ravnatelj Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba, a iz HGK - Županijske komore Pula predsjednica Jasna Jaklin Majetić i samostalni savjetnik Damir Sirotić. 

Predstavnici Komore izrazili su nadu da će nadležni ministar pozitivno odgovoriti na upućeni zahtjev s obzirom da se radi o konkretnim potrebama više renomiranih tvrtki koje su načelno izrazile i spremnost za stipendiranje i primanje učenika na praksu, a po potrebi i za uključivanje vlastitih stručnjaka u obrazovni proces. Pri tome su nazočni  izrazili zabrinutost zbog upute Ministarstva kojom se ne predviđa mogućnost  povećanja ukupnog broja razreda pa bi u slučaju odbijanja zahtjeva istarske tvrtke ostale bez obrazovanih radnika koji su im potrebni za rad na najsuvremenijim strojevima, a time i bez mogućnosti planiranja razvoja i jačanja industrije.

(REX)