Tradicijski kanat, ples i maneštra iz Rakljanskega lonca privukli su mnoštvo posjetitelja

Tradicijski kanat, ples i maneštra iz Rakljanskega lonca privukli su mnoštvo posjetitelja-138625

INTERES ZA TRADICIJU
Rakalj je u subotu tradicionalnom gastro manifestacijom 'U Rakljansken loncu' i 29. smotrom folklora 'Rakalj u srcu' privukao veliki broj posjetitelja iz cijele Istre. 'Interes za tradiciju u svakom smislu, dali je riječ o jednostavnom jelu – ukusnoj maneštri polako kuhanoj u stoljetnom loncu ili pak o tradicijskim plesovima, napjevima, nošnjama i instrumentima, u ovo moderno vrijeme je sve veći. U tom smislu, sve što je autohtono, domaće i prirodno želimo dodatno valorizirati i prezentirati.', kaže Maja Bizjak, direktorica Turističke zajednice Općine Marčana.

Manifestaciju je otvorio i prisutnima se obratio predsjednik TZO Marčana, Predrag Pliško, nakon čega je uslijedio revijalni nastup folklornih društava KUD-a Izvor iz Generalskog Stola, Gradskog društva Sokol iz Buzeta te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja. Plesači su pokazali spretnost u vrtnji i koracima i raskoš nošnji iz različitih krajeva Hrvatske, što je stranim gostima bilo nadasve zanimljivo. 

Nakon smotre folklora, stručni žiri u sastavu Cvitka Brgića, Dušana Percana i Marina Valića proglasio je najbolje maneštre. Prvo su mjesto tako za najbolju maneštru podijelile ekipe Mendule iz Vrsara i Bočari iz Raklja, drugo mjesto su podijelili kreativci Art Studija iz Pule i ekipa GO Crvenog križa Pule, dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Marčana. Sve su maneštre bile odlične i dobitne! 

Lokalni rukotvorci i OPG-ovi su također oplemenili manifestaciju izlaganjem domaćih proizvoda, maslinovog ulja, vina, prirodne kozmetike i ručno rađenih suvenira, Rakljanskih lonaca, kažunića, lutaka u tradicionalnoj nošnji… 

Manifestaciju je organizirala TZO Marčana sa Općinom Marčana, KUD-om Mate Balota iz Raklja i DVD-om Marčana. 

(REX)