Tjedan francuske kuhinje u Puli

ŠKOLA ZA TURIZAM, UGOSTITELJSTVO I TRGOVINU PULA DOMAĆIN U EU TJEDNU

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula ovog tjedna domaćin je sastanaka i radionica dvaju europskih projekta u čijoj provedbi sudjeluje - „Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola - Formula uspjeha" (Mode for Success - M4S), sufinanciranog iz programa
Instrumenta za pretpristupnu pomoć- IPA, komponente IV- Razvoj ljudskih resursa te projekta „Boškarin s krumpirom - Le Boeuf a la Patate", sufinanciran u sklopu EU
programa za Cjeloživotno učenje - Comenius Regio partnerstva.

U sklopu obilježavanja EU tjedna u Istarskoj županiji navedeni projekti predstavljeni su i na štandu postavljenom u srijedu, 8. svibnja 2013. na pulskoj tržnici. Također, u sklopu projekta M4S u prostorima praktikuma, odnosno kabineta posluživanja i kuharstva Škole, od 7. do 9. svibnja 2013. odvijao se tjedan francuske kuhinje. U sklopu projekta Le Boeuf et la Patate škola je pak ugostila profesore i učenike ugostiteljske škole Saint Joseph iz francuskog grada Villefranche de Rouergue.

O projektu M4S
 
Za provedbu projekta Mode for Success - M4S Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula dodijeljeno 218.861,80 EUR od čega 199.361,21 EUR predstavljaju bespovratna sredstva iz IPA-e IV. Komponente - Razvoj ljudskih resursa, dijela namijenjenog za modernizaciju školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva.

Projekt je započeo s provedbom krajem rujna 2012. godine, bit će u provedbi 12 mjeseci, a usmjeren je ka provedbi niza aktivnosti kojima će se raditi na modernizaciji kurikuluma škole kao preduvjeta za podizanje razine kompetencija
ljudskih resursa, brže zapošljivosti učenika te održivog gospodarskog razvitka regije.

Aktivnosti projekta jesu kupovina informatičke opreme te opreme za kuharske i slastičarske kabinete praktične nastave u školama partnerima; edukacija nastavnika slastičarstva- tehnike rada sa šećernom pastom i čokoladom; edukacija nastavnika ugostiteljskog posluživanja- tehnike pripreme i posluživanja kave i napitaka od kave, trening za flair barmene; edukacija ravnatelja i nastavnika za rad s učenicima s poteškoćama u praćenju nastave i nadarenim učenicima; organizacija 6 tematskih tjedana od kojih svaki nosi ime jedne europske države čiji će nastavnici i učenici doći u posjetu školama partnerima i predstaviti tradiciju posluživanja i pripreme tipičnih jela i pića njihovih zemalja, te strukturu njihovih školskih kurikuluma; izrada prijedloga novih školskih kurikuluma u turističko-ugostiteljskim strukovnim školama; uvođenje novousvojenih metoda podučavanja u nastavu;
studijsko putovanje u Austriju s ciljem učenja i posjeta trening centrima u okviru strukovnih škola te promocija projekta.

Partneri u projektu su Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Škola za trgovinu i ugostiteljstvo Karlovac, Srednja škola Zabok, Srednja škola Markantun de Dominisa Rab, Istarska razvojna agencija (IDA d.o.o.), Hrvatska gospodarska komora- ŽK Pula, a suradnik je Hrvatska obrtnička komora- OK Istarske županije.


Le Boeuf et la Patate

Grad Pula je kao nositelj projekta, skupa s lokalnim i inozemnim partnerima, kandidirao projekt Le Boeuf a la patate (Boškarin s krumpirom) za financiranje unutar programa Comenius Regio partnerstva, a nakon evaluacije, odobrena mu je dodjela financijskih sredstava za provedbu u srpnju 2012. godine. Projekt je nastao kao potvrda već postojeće uspješne suradnje s francuskim gradićem Villefranche-de-Rouergue s kojim se Grad Pula 2008. i pobratimio. Budući da je već postojala veza između tijela javnih vlasti Pule i Villefranchea, tijekom pripremnog sastanka za projekt donijeta je odluka da se produbi suradnja i razmjena, na razini škola, putem gastronomije i isticanja lokalnih proizvoda - istarskog boškarina i krumpira Segal iz francuske pokrajine Midy-Pyrenees. Predviđene su sljedeće aktivnosti unutar ovog projekta: razmjene putem interneta radi upoznavanja škola koje sudjeluju u projektu; izrada reklamnih plakata o navedenim proizvodima, njihov prijevod na francuski i hrvatski jezik i podjela plakata ugostiteljima obaju pokrajina; priprema brošure o Istri na francuskom jeziku; izrada kulinarskog hrvatsko-francuskog rječnika; pedagoške razmjene u okviru ugostiteljstva, poljoprivrede i učenja francuskog jezika i susret sa stručnjacima iz poljoprivrednog sektora; priprema specifičnog menija na bazi dvaju vodećih proizvoda koji bi se pripremio na velikom zajedničkom ručku; te prisustvovanje uzvanika iz Villefranchea na proslavi Grada Pule i predstavljanje tog francuskog gradića i REGIO programa istarskim medijima i prisustvovanje pulskih predstavnika na gradskom sajmu u Villefrancheu i predstavljanje Istre i REGIO programa francuskoj javnosti.

Trajanje projekta je od 1. kolovoza 2012. - 31. srpnja 2014. (24 mjeseca), a partneri su Grad Pula, Villefranche-de-Rouergue, Lycée institut François Marty, Lycée St. Joseph, Rieupeyroux Udruga uzgajivača krumpira, Škola za turizam i ugostiteljstvo Pula, Gimnazija Pula, Srednja škola Mate Balote Poreč, Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin.