Povodom početka upisa u POU "Ante Babić" u Umagu polaznici će se moći upisati u razne srednjoškolske programe, programe osposobljavanja, te tečajeve stranih jezika, obavili smo intervju s Tatjanom Vujić ravnateljicom POU "Ante Babić" Umag. Možete..."/>

Tatjana Vujić: “U vlastito znanje se isplati ulagati”

Tatjana Vujić: “U vlastito znanje se isplati ulagati”-121008

RAZGOVOR S RAVNATELJICOM POU "ANTE BABIĆ" UMAG
Povodom početka upisa u POU "Ante Babić" u Umagu polaznici će se moći upisati u razne srednjoškolske programe, programe osposobljavanja, te tečajeve stranih jezika, obavili smo intervju s Tatjanom Vujić ravnateljicom POU "Ante Babić" Umag.

Možete li nam reći nešto o Učilištu?

- Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag ove godine bilježi 65 godina rada i postojanja. Obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje glavne su odrednice djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ Umag, koje su usmjerene na aktivnosti stjecanja znanja, vještina i stavova te vrijednosti u okviru osobnog, društvenog ili profesionalnog razvoja i djelovanja pojedinca.
Dosadašnji rad Učilišta Umag obilježen je neprestanim kretanjem, promjenama, prilagodbom i nastojanjem praćenja trendova u obrazovanju odraslih, novih metoda poučavanja i otkrivanjem novih perspektiva znanja u poučavanju odraslih osoba.

U posljednjem desetljeću Učilište koristi sredstva ESF-a i sudjeluje u Erasmus+ projektima, koji imaju višestruke benefite, prije svega u društvenoj zajednici kroz besplatne programe učenja i osposobljavanja. Zahvaljujući njima Učilište Umag ima veoma i dobro opremljene prostore, čak pet praktikuma u kojima polaznici mogu stjecati praktične vještine i kompetencije na različitim programima (prodavači, maseri, njegovatelji, barmeni i informatički programi).
U okviru Učilišta, već 18 godina postoji projekt Učilišta za treću životnu dob, koje omogućava učenje svim generacijama naših sugrađana i koje je mjesto druženja i aktivnog i kreativnog provođenja slobodnog vremena.

Naš cilj je omogućiti razvoj pojedinca putem pružanja kvalitetnih usluga svih vrsta obrazovanja te razvijanje i implementacija ideje cjeloživotnog učenja koja je usmjerena ka polazniku i skupinama, zainteresiranim za učenje te gospodarskim i drugim subjektima koji imaju potrebu uputiti svoje djelatnike na stjecanje novih, ili dodatnih kompetencija.

Koje sve obrazovne programe imate te možete li nam ih ukratko predstaviti?

- Učilište nudi osnovno obrazovanje odraslih, srednjoškolske programe za stjecanje strukovne kvalifikacije prodavač te dokvalifikaciju i prekvalifikaciju za zanimanje komercijalist- tzv. IV. stupanj srednjoškolskog obrazovanja. U ponudi je čitav niz programa osposobljavanja koji su kraćeg trajanja, od tri do šest mjeseci, kao što su osposobljavanja za informatičke poslove, za poslove njegovateljice, gerontodomaćice, masera, samostalnog knjigovođe, za turističko-ugostiteljske poslove, gdje bih istaknuli osposobljavanje za barmene i za sobarice te za poljoprivredne poslove kao što su maslinar, vinogradar-vinar, uključujući i osnovnu i dopunsku izobrazbu o sigurnom rukovanju pesticidima. Svi ovi programi su verificirani kod nadležnih ministarstava i nakon završetka polaznici dobivaju javnu ispravu.

Tu su i tečajevi stranih jezika: engleski, njemački, talijanski i ruski jezik, prema CEF-u (Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike) od A1 do C2 stupnja. Isto tako, polaznici mogu verificirati svoje postojeće znanje stranog jezika te dobiti javnu ispravu, putem polaganja ispita.
Učilište se bavi i organizacijom neformalnih tečajeva za koje Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag samostalno izrađuje nastavne planove i programe. Oni traju kraće od formalnih programa, fleksibilni su i prilagodljivi polaznicima, u smislu uvjeta upisa, prethodno stečenom formalnom obrazovanju itd. Najčešće izvođeni neformalni programi su: neformalni tečajevi stranih jezika i informatike prema zahtjevu gospodarskih subjekata ili individualnih korisnika, tečaj aroma i fitoaromaterapije , tečaj za buduće poduzetnike Ready 4 Business i javna predavanja i webinari koji se održavaju u ciklusima na različite teme.

Učilište za treću životnu dob je namijenjeno našim seniorima, koje i ove godine financijski podržava Grad Umag i Istarska županija, tako da su svi tečajevi i radionice ili sasvim besplatni ili se naplaćuju po simboličnim cijenama. Umaški umirovljenici se mogu upisati na tečajeve stranih jezika, tečajeve informatike, ili na radionice crtanja i slikanja, a ukoliko bude moguće organizirat ćemo i radionice „Ponedjeljkom u pet“ koje vodi profesorica Ljubica Uvodić Vranić. Veoma je aktivna i plesna sekcija, popularne „Zvjezdice (i Zvjezdani) 50+“.

Što biste poručili budućim polaznicima?

- Poruka svima bi bila da se u vlastito znanje isplati ulagati, ono je garant za bolju budućnost. Za učenje nikad nije kasno i svatko od nas sebi treba pružiti priliku da nauči nešto novo i da se okuša u novim vještinama. Iza nas je dinamična turistička sezona, a pred nama mirniji period godine kojeg se može iskoristiti izuzetno dobro i korisno upravo u Učilištu Umag, gdje je uvijek ugodno, toplo i za učenje inspirativno okruženje. Uz izuzetne predavače i podršku djelatnica Učilišta, moramo istaknuti i povoljne uvjete obročnog plaćanja, što može biti olakotna okolnost u donošenju odluke o upisu u neki od programa ili tečajeva.

Gdje se sve polaznici mogu prijaviti i do kada traju upisi?

- Upisi traju do konca rujna, a zatim do popune obrazovnih skupina. Radno vrijeme Učilišta je od 8 do 20 sati te nam se svi zainteresirani mogu javiti osobno, ili putem telefona 741 116 i 720 370. Sve informacije se nalaze i na web stranicama Učilišta: [url=http://www.uciliste-umag.hr]http://www.uciliste-umag.hr[/url] gdje se može ispuniti i online prijavnica.

S obzirom da pandemija još uvijek traje da li se nastava održava online ili u učionici, te kako ste se snašli u toj situaciji?

- Nadamo se da će ove školske godine situacija u odnosu na pandemiju biti bolja, predviđamo organizaciju nastave u klasičnoj učionici, rad će biti organiziran u manjim grupama, od 10-tak polaznika, uz poštivanje svih mjera. Ipak, u svakom trenutku za slučaj potrebe, gotovo svi programi se mogu organizirati online.

Učilište se prošle godine okrenulo novom načinu izvođenja javnih predavanja uz pomoć digitalnih platformi – webinarima, koji su se pokazali veoma uspješnim te su okupili veliki broj polaznika/sudionika što je bio pokazatelj da i slijedeće godine treba nastaviti s ovim aktivnostima. U planu su webinari iz različitih područja, poduzetništvo za mlade, osobni razvoj i dr.

Koliko polaznika ste imali do sada?

- Tijekom jedne školske godine prosječno imamo oko 700 polaznika različitih programa i predavanja.

Koji su Vaši budući planovi?

- Planovi Učilišta su daljnji razvoj obrazovnih programa, sudjelovanje na natječajima koje raspisuje EU, uvođenje novih metoda nastave te korištenje digitalnih platformi u realizaciji kombinirane nastave. Pred nama je i zadaća uvođenja sustava osiguranja kvalitete, budući je Učilište Umag dio projekta „Razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih“, kojeg provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

(REX)