Svijet u malom, od tradicionalnog do modernog

Svijet u malom, od tradicionalnog do modernog-121021

IZLOŽBA RICHARDA PERŠIĆA – KLUB MAKETARA PULA
Klub maketara Pula poziva na izložbu maketa u četvrtak, 23. rujna u 19 sati u Maloj galeriji, Narodni trg 1. Izložba ostaje otvorena do 1. listopada.
 
 
Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10-12 i 16- 20, nedjeljama i državnim blagdanima zatvoreno.
 
Udruga KLUBA MAKETARA PULA-2004 osnovana je 2004. god. Udruga se bavi tehničkim znanjem, prenošenjem toga znanja na djecu i omladinu. Maketa je statički prikaz (najčešće umanjen, iako postoje makete i u prirodnoj veličini), nekog objekta, vozila ili sl. Njihova osnovna namjena jest prikazati odnos veličine i izgleda objekta čiju smo maketu načinili. S druge strane, model je nešto što prikazuje kako originalni object funkcionira, tj. model prikazuje funkcije koje objekt obavlja. Primjerice, maketa zrakoplova pokazuje kako izgleda određeni zrakoplov. Model zrakoplova leti i u toj je činjenici temeljna razlika između makete i modela.
Predsjednik udruge je dipl.ing. Richard Peršić koji se od osnivanja udruge 2004.god. do sada zalagao za razvoj udruge i prisustvovanjem na takmičenjima i izložbama diljem Hrvatske i Slovenije. Osvojio je niz priznanja i 39 medalja za svoje radove.

Richard Peršić rođen je u Pragu (Češka) 19. 02.1974 god. gdje je živio do svoje 6. god. te godinu dana u Berlinu, nakon čega se u dobi od 7 godina doselio u Pulu gdje danas živi i radi. Prvotno naslijeđenu ljubav i sklonost prema modelarstvu i maketarstvu od svog djeda iz Praga, nadograđuje i proširuje kroz cjelokupno daljnje obrazovanje i rad. Osnovnu školu završio je u Puli O.Š.43.Istarske divizije, sadašnja O.Š.Vidikovac, gdje je u sklopu tehničke kulture dobio osnovnu naobrazbu o brodomodelarsvu, te pohađao istu sekciju 4 god. Tehničko znanje proširivao je kroz srednju Tehničku školu za strojarskog tehničara, te na Tehničkom fakultetu u Rijeci gdje je i diplomirao sa titulom dipl.ing.strojarstva konstrukcije. Po završetku fakulteta zapošljava se u Brodogradilištu ULJANIK, kao projektant u projektnom uredu, istovremeno baveći se nizom drugih aktivnosti; vodeći udrugu Klub Maketara Pula, održavajući radionice i tečajeve za djecu, sudjelujući na raznim natjecanjima i izrađujući razne makete i modele. Osim izradom plastičnih maketa bavi se i izradom RC modela, brodova i aviona. Do sada je izradio 17 RC aviona modela raznih veličina pri čemu su neki i preko 3,6 m dužine, te 10 RC brodova, uz mnogobrojne razne plastične modele, između ostalog i modele željeznice, te maketu grada sa cjelim željezničkim sustavom. Osim bavljenja maketarstvom i modelarstvom bavi se nizom drugih aktivnosti od sporta (paintball, biciklizam, amaterski ribolov, planinarenje) do fotografije (kao član udruge Format i vođenjem fotosekcije unutar Planinarskog društva).Član je upravnog odbora Tehničke kulure grada Pule.

(REX)