Svijet u bojama, One su ovdje, Mistero buffo 2, Striptease, Tko sam ja, Geologija…

Svijet u bojama, One su ovdje, Mistero buffo 2, Striptease, Tko sam ja, Geologija…-139310

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Iako smo ušli u mjesec rujan, kulturnih događanja i dalje ima dovoljno da zadovolji razne interese ljudi. Fotoradionica, izložbe, plesna izvedba, kiparska škola, koncerti i predstave samo su neka od događanja koja smo izdvojili za posjetiti ovoga tjedna.

SRIJEDA, 6. RUJNA U 19 SATI,
LABIN: Fotoradionica "Svijet u bojama"

Katedra Čakavskog sabora Labin i Turistička zajednica Labin – Rabac pozivaju na izložbu pod nazivom "Svijet u Bojama", koja predstavlja plod inspirativne fotoradionice organizirane pod okriljem "Foto Hrvatske".

Ova izložba predstavlja vrhunac truda i kreativnosti polaznika, a mi smo uzbuđeni što ćemo vam predstaviti njihove radove. Fotoradionica „Svijet u Bojama" je edukativna inicijativa s ciljem naučiti sudionike kako najbolje koristiti svoje uređaje za fotografiranje. Ovo nije samo prilika za usavršavanje tehničkih vještina, već i za dublje razumijevanje umjetnosti fotografije. Voditelji fotoradionice Sanja Grgić Ćurić i Nikola Ćurić su s predanošću i entuzijazmom prenosili svoje stručno znanje sudionicima kako bi ih inspirirali i osnažili u razvijanju svojeg fotografskog potencijala.

Teorijska nastava je održana u petak, 1. rujna, dok se praktična nastava održala tijekom subote i nedjelje (2. i 3. rujna) na području Labina i Rapca, gdje su polaznici imali priliku primijeniti svoje novo naučene vještine.

Izabrane fotografije bit će predstavljene na završnoj izložbi koja će se održati u srijedu, 6. rujna, s početkom u 19 sati u holu Gradske knjižnice Labin. Ovo je prilika da podržimo talente i zajedno proslavimo njihovu strast prema fotografiji. Veselimo se vašem dolasku i zajedničkom uživanju u izložbi "Svijet u Bojama".

Organizatori vam zahvaljuju na podršci i nadaju se da ćete se pridružiti izložbi kako bismo zajedno kroz objektiv fotografije istražili Svijet u Bojama.

Foto: Foto Hrvatska

PETAK, 8. RUJNA U 20 SATI,
PULA: Plesna izvedba "S T R I P T E A S E" 

Pulska umjetnica Dora Brkarić nadolazeći petak, 8. rujna 2023. godine predstavit će autorsku plesnu izvedbu ‘S T R I P T E A S E’ u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 20 sati u sklopu ljetnog programa Udruge Metamedij.

Predstava nastaje potaknuta željom za sirovim eksponiranjem intime u suprotnosti s otuđenjem koje nameću uvjeti života i rada u nesigurnom svijetu umjetnosti i neoliberalnog kapitalizma, gdje su intimni i radni odnosi opterećeni samopromocijom, ambicijom i validacijom. Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela.

Od samih početaka, Dorino istraživanje bavi se odnosom sa rodnim gradom, a polazi od impulsa za otkrivanjem slojeva vlastitog identiteta i želje za njegovim ogoljenjem.

Metodologija koju je koristila prenosi se u sljedeću etapu koja se ostvaruje u kolaboraciji sa kustosicom Elenom Apostolovski, a prenosi video rad u izvedbeni prostor ispreplićući pokret, video i prijenos uživo, fokusirajući se na tehnološki i društveni voajerizam.

Uz produkcijusku podršku centra KNAP, 2022. godine Dora ostaje u ulozi koreografkinje dok izvedbu utjelovljava plesačica Iva Katarinčić u glavnoj ulozi te Marko Gašparović i Dora Brkarić u podržavajućim ulogama. Autorsku glazbu producira Jasmin Mahmić Fiume, kostime Antonija Senjak, scenografiju Adam Szekeres. Izvedba se predstavlja publici u sklopu Crte za beskraj Centra za Kulturu KNAP na Peščenici u Zagrebu koji su osmislile Ivana Meštrov i Morana Foretić.

Uz potporu Ministarstva kulture i medija za poticanje stvaralaštva u području suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u 2023, Istarsku Županiju i udrugu Metamedia, Dora Brkarić i buzećanka Iva Katarinčić posvećuju se koreografskom i istraživačkom procesu te u Puli razvijaju plesni duet koji u centar smješta pretresanje identiteta.

Proučavajući korijene odrastanja u Istri; sakupljena iskustva, osjećaje, ali i mitologiju, simboliku i rituale utkane u tkivo, propituju epitete s kojima su se oduvijek poistovjećivale i kako oni oblikuju njihovu stvarnost. Kostime osmišljava i izrađuje pulska umjetnica Mia Miletić inspirirana tradicionalnom nošnjom, čovječjom ribicom i radničkom klasom, glazbu potpisuje Jasmin Mahmić Fiume, scenografiju Adam Szekeres, a tekst Elena Apostolovski. Izazivajući istarsku prošlost i društvenu konstrukciju ženskog identiteta, izvedba poziva na suradnju i iskrenost te potiče na pitanje: Kako mjesta u kojima odrastamo oblikuju naša tijela, što utkaju u naše identitete obiteljske i društvene prošlosti i kako se odražavaju u sadašnjosti?

Dora Brkarić i Iva Katarinčić će se istim radom krajem mjeseca (22.-23.9) predstaviti i na zagrebačkom festivalu Improspekcije u MSU Gorgona, uz što će se u Muzeju suvremene umjetnosti održati i radionica ‘Pipci, pokrovi, zasloni, ljubavi’ uz kustosicu Elenu Apostolovski, kako bi otvorile priliku za bliže upoznavanje autorske prakse umjetnice Dore Brkarić, expandirajući artis talk u intimne tjelesne prostore kroz performativne igre.

PETAK, 8. RUJNA U 20 SATI,
ROVINJ: Otvorenje izložbe "One su ovdje"

Pozivamo vas i na otvorenje izložbe "One su ovdje" u projektu Dimitrija Popovića i Marka Vrdoljak, u petak, 8. rujna u 20 sati (Galerija Batana u Rovinju, Trg brodogradilišta 2). Izložba je ujedno i dio bogatog kulturnog i javnog programa povodom Dana Grada Rovinj-Rovigno, koji se održavaju u rujnu.

ONE SU OVDJE

Veliki zajednički projekt renomiranog slikara Dimitrija Popovića i umjetničkog fotografa Marka Vrdoljaka, naziva «ONE SU OVDJE», spaja fotografsku i slikarsku umjetnosti u jedinstvenu vizualnu cjelinu i izložbu koja se sastoji od 21 djela dimenzija 70 x 100 cm.

Projekt govori o ženskoj snazi, ženskim osjećajima i ulozi žene u današnjem svijetu kroz povijesni prikaz i definiciju uloge žena prema biblijskim motivima. Modeli koji su pristali sudjelovati u ovom projektu su istaknute javne osobe hrvatske te ih u nastavku navodimo abecednim redom: Nina Badrić, Franka Batelić, Maja Bajamić, Mia Begović, Zrinka Cvitešić, Gina Damjanić, Mia Dimšić, Nika Fleiss, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Anđa Marić, Sandra Perković, Alma Prica, Ana Rucner, Severina, Jelena Veljača, Ana Vidović, Alka Vuica, Matija Vuica, Vanda Winter i Tihana Harapin Zalepugin.

Navedene žene i djevojke su fotografirane u specifičnim svjetlosnim uvjetima sa točno predefiniranim izrazom lica, mimikom, pogledom i govorom tijela te svaka od njih predstavlja točno određenu žensku ulogu definiranu prema biblijskoj ikonografiji. Nakon fotografiranja i obrade fotografija iste su isprintane na slikarsko platno dimenzija 70 x 100 cm te je na njih umjetnički utjecao g. Dimitrije Popović sa dodatnim slikarskim intervencijama na svakoj pojedinoj fotografiji sukladno ulozi žene kojom je portret inspiriran.

Izlaganje djela iz ovog projekta održati će se u galeriji «Batana» u Rovinju, 8.09.2023.g., u  20:00 sati, a izložba ostaje otvorena do 3.10.2023.g.

DO SUBOTE, 9. RUJNA,
MEDULIN: Izložba u Galeriji Loža

Udruga MedulinArt organizirala je na Vižuli likovnu koloniju. Tijekom dana, 3. rujna, desetak slikara radilo je na svojim slikama pa pozivamo sve zainteresirane da dođu i prošetaju, pogledaju i podrže njihovu umjetnost. Članovima iz udruge pridružili su se umjetnici iz Umaga, Pazina i Siska. Tema je Ulicama Medulina.

Slike su izložene u izlozima galerije Loža na medulinskoj placi do subote, 9. rujna. Nakon izložbe slike će biti donirane prenočištu za beskućnike Rachem.

DO SUBOTE, 9. RUJNA,
VRSAR: 33. Međunarodna studentska kiparska škola Montraker

Već četvrto desetljeće organizira se početkom rujna međunarodna studentska kiparska škola u vrsarskom kamenolomu Montraker. Studenti, profesori i kamenoklesari ove će godine svoj rad započeti 28. kolovoza. Tijekom dva tjedna svi zainteresirani moći će, od ponedjeljka do subote (8 – 12 i 16 – 19 sati) pratiti rad sudionika sve do subote, 9. rujna kad će se svečano predstaviti nastale skulpture i time zaključiti još jedno kreativno iskustvo učenja i rada u kamenu.

Tijekom trajanja Škole svoj će rad, započet prošle godine, realizirati i akademski kipar Giuseppe La Bruna, donedavni dekan Akademije likovnih umjetnosti u Veneciji te u više navrata mentor studentima u Montrakeru.

Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

Tijekom trajanja škole na vrsarskoj rivi će biti postavljena izložba odabranih fotografija s prošlogodišnjeg fotonatječaja Montraker, uključujući i tri nagrađene fotografije. Na taj će način Montraker  na još jedan način zaživjeti među mještanima i njihovim gostima. Sama Škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića koji su, u potrazi za bogatijom kulturnom ponudom Vrsara, iskoristili napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.
 
Svi zainteresirani fotografi mogu se i ove godine javiti na  fotonatječaj  te se natjecati za novčane nagrade – prva nagrada iznosi 300 €, druga 200 € i treća 100 €.
 
Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Organizator škole je Pučko otvoreno učilište Poreč, suorganizatori Općina Vrsar-Orsera i TZ Općine Vrsar, te Maistra d.d. i Kamen d.d. koji podupiru projekt kroz donaciju. Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a o njihovom postavljanju brine komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara.

Ove će godine u radu škole sudjelovati sljedeće akademije:
Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Alem Korkut
student: Leonardo Losciale
Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Hrvoje Urumović
student: David Adulmar
Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Filip Glaurdić
Akademija za likovnu umjetnost i oblikovanje Ljubljana
mentor: Metod Frlic
student: Denis Dražetić

SUBOTA, 9. RUJNA U 20 SATI,
MEDULIN: Mistero buffo 2 u medulinskom Šantaduru

U subotu, 9. 09. 2023. s početkom u 20 sati medulinski centar Šantadur ugostiti će izvedbu monodramske predstave „Mistero buffo 2“ Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula. Predstava će u večeri posvećenoj kazalištu i smijehu biti održana na otvorenom, na ograđenoj zelenoj površini uz objekt nekadašnjeg vrtića u Medulinu na adresi Katikulić 1.

Radi se o drugom dijelu najdugovječnije predstave INK-a u kojoj izvrstan Valter Roša, majstor komedije i improvizacije, kako ga naziva Aleksandar Bančić, savjetnik i sukreator ovog komada, predstavlja nove tekstove i teme originalnog djela nobelovca Daria Foa.

Djelo iz 1969. godine i danas je vrlo aktualno, a temelji se na autorovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. Giullara (lakrdijaša) koji su pak inspiraciju uglavnom pronalazili u alternativnom čitanju biblijskih tekstova te su razotkrivali i ismijavali one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve.

Roša je u suradnji s Bančićem odabrao i preveo nove monologe, a kao i u prvom dijelu Mistera buffa prijevod na čakavicu u sebi sadrži dijalekte raznih dijelova Istre. Medulinska će publika stoga osim u izvrsnim, dijelom filozofskim, dijelom komičnim tekstovima bezvremenog kazališnog klasika, moći uživati i u izvanrednoj interpretaciji nagrađivanog Valtera Roše koji satirične Foove tekstove svojim glumačkim pečatom aktualizira istovremeno povezujući ih s lokalnim kontekstom kroz jezično bogatstvo našeg poluotoka, koje glumac odlično poznaje i koristi u izvedbi i interaktivnoj komunikaciji s publikom.

Organizator događaja je Udruga Sakramenski, a ulaz je zahvaljujući financijskoj podršci Općine Medulin i Turističke zajednice općine Medulin za sve zainteresirane mještane i posjetitelje slobodan.

SUBOTA, 9. RUJNA U 20 SATI,
BUJE: Treći koncert 24. Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae!

Nakon Sv. Lovreča Pazenatičkog i Motovuna, festivalska pozornica seli se u Buje, u jednu od najljepših sakralnih građevina Istre - u župnu crkvu Sv. Servula. Kao što i sam naslov koncerta govori, SOUND THE TRUMPET, ovom prekrasnom baroknom građevinom odjeknut će blještavi zvuci trube uz još jedan povijesni dragulj, orgulje Gaetana Callida iz 1791. godine, inače najslavnijeg učenika velikog Petra Nakića, rodom šibenčanina.

Nastup mlad, ali iskusan duo IVAN ĐUZEL (truba) i URSA LJUBAN (orgulje) koji će publici podariti večer pretežito talijanskih kompozitora, s posebnim naglaskom na autorske obrade poznatih opernih arija.

Ulaz je slobodan, a po završetku koncerta zainteresirani posjetitelji imaju priliku uz stručno vodstvo razgledati ove dragocijene instrumente izbliza.

9.9.2023., 20.00h - Buje, Župna crkva Sv. Servula, orgulje Gaetana Callida iz 1791.
- SOUND THE TRUMPET - 
IVAN ĐUZEL (truba)
URSA LJUBAN (orgulje)

DO SUBOTE, 15. RUJNA
"TKO SAM JA / WHO AM I?", IVA GAŠPARIĆ u GALERIJI ALVONA, LABIN

u četvrtak, 31. 8. u Galeriji Alvona u Labinu otvorila se izložba pulske umjetnice Ive Gašparić pod nazivom "TKO SAM JA / WHO AM I?". Izložba ostaje otvorena do 15. 9. 2023.

"...Novi Ivin ciklus naglašenim plasticizmom i skulpturalnom voluminoznosti stilski se nastavlja na prethodni, ali sada posjeduje znatno više minucioznih detalja te odiše svježim i razigranim koloritom. Relativizirajući odnos reprezentacije i iluzije, Iva nas paralelnim radnjama ovih slika uvlači u svojevrsni vremenski labirint, gdje se gubi osjećaj za stvarnost, vrijeme i prostor. Autorica sada svjesno akcentira svoj karakterističan anakronizam jer se ikonografski oslanja na civilizacijsku baštinu sedamdesetih godina, na jedno od posljednjih razdoblja prije tehnološkog buma kada su se djeca još pretežno igrala lutkama, a ne videoigricama. Listajući obiteljske albume, Iva je naišla na fotografiju s nekog dječjeg rođendana kojem je kao mala djevojčica prisustvovala. S dvije prijateljice sjedi na tepihu, a svaka ispred sebe ima samo jednu određenu vrstu igračaka, one koje su im najdraže. Prvoj će to biti lutka i plišani medo, drugoj isključivo razne gumene igračke, dok će se treća igrati samo s patkicama. Autorica, međutim, ne slika grupni portret kao što je na fotografskom predlošku, već svaku djevojčicu s njezinim igračkama posebno portretira. Različitost među njima dakako se ne očituje samo u vrsti igračaka, već svaka djevojčica ima drugačiji izraz lica koji jasno iskazuje njihov karakter, a komparacijom likova uočavamo međusobne razlike osobnosti. Iva nas tim slikama ne vraća samo u bezbrižno djetinjstvo, već i upozorava da smo tada imali snažniji karakter nego sada kada smo odrasli. Kako bismo bili uspješni u sadašnjem svijetu, morali smo zatomiti prirođene osobine, odnosno prilagoditi ih onome što se danas smatra standardom ponašanja, poslovnog i životnog uspjeha, a što znači uvjetovanu ovisnost permanentnom podizanju osobne hijerarhijske ljestvice koje podrazumijeva poslušnost, karijerizam, a najčešće i klijentelizam. Iva ovim slikama, koje zrače otvorenošću njezina duha, zaziva naš mentalni povratak istinskoj prirodi čovjeka koja mu je već pri rođenju podarila karakter koji je putem izgubio."

iz teksta / Mladen Lučić

ŽIVOTOPIS
Iva Gašparić rođena je 1976. godine u Puli, gdje je 1994. godine završila srednju Ekonomsku školu. 1995. godine upisuje Filozofski fakultet u Rijeci, studij Likovne umjetnosti. 2001. godine diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Marijana Pongraca i stekla zvanje profesora likovne kulture. 1997. godine nagrađena je kao dio strip kolektiva "Varieté Radikale" u kategoriji "Inovacija u stripu", a 1999. godine dobitnica je 3. nagrade u kategoriji "Kratki strip" na Salonu stripa u Vinkovcima. Od 2002. do 2008. godine stekla je predavačko iskustvo kao profesorica stručnih predmeta u Školi primijenjenih umjetnosti dizajna Pula i u Strukovnoj školi Pula a vodila je i nastavu likovne kulture u nekoliko osnovnih škola Pule i okolice u istom razdoblju. 2003. godine položila je Državni stručni ispit za učitelja likovne kulture u Zagrebu. Iste godine postaje članicom HDLU Istre, izlaže slike i stripove, crta periodični strip za Glas Istre i objavljuje stripove u međunarodnim strip revijama i fanzinima. Od 2009. godine stručna je suradnica, a od prosinca 2015. godine muzejska pedagoginja Muzeja suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria (Državni stručni ispit, prosinac 2015.). 2018. je imenovana za dopredsjednicu i članicu Upravnog odbora HDLU Istre. Izlagala je na četrnaest samostalnih i devedeset i tri skupne izložbe u zemlji i inozemstvu (slikarstvo i strip). 2021. godine izlazi iz članstva u HDLU Istre. Dobitnica je nekoliko nagrada za slikarstvo. Živi i radi u Puli.

DO 30. RUJNA
POREČ: izložbea "Geologija"

U Galeriji Zuccato (Decumanus 34, Poreč) možete pogledati izložbu porečkog umjetnika s belgijskom adresom Luke Stojnića.

trajanje izložbe: 31. 08. 2023. – 30. 9. 2023.
radno vrijeme galerije: svakim danom od 10 do 12 i 17– 21, osim nedjeljom i državnim blagdanima.

Ulaz Slobodan

Promatranjem i proučavanjem djela Luke Stojnića, čije je izvorište gotovo uvijek skulptura, promatrač zapaža dualizme: masa – prostor, intencija – slučaj, statika – dinamika, čovjek – priroda, organsko – anorgansko te, u konačnici, duh – materija. Ti dualizmi supostoje u djelima te čine cjelinu rada.

Prostor je definiran odsustvom mase, uključivanje slučaja u likovno djelo pretpostavlja intencionalnu, aranžiranu intervenciju umjetnika, a statici, kao stanju ravnoteže sila, kontinuirano prijeti gibanje materije i utjecaji sila. Također, ključnim za razumijevanje Stojnićevih djela čini se i dualizam organskog te anorganskog, a posljedično, umjetničkog i znanstvenog. Koristeći različite materijale organskog i anorganskog porijekla, različite medije i postupke unutar i izvan kontrole umjetnika, Stojnić kao da pokušava djelima obuhvatiti sveukupnost postojanja – i duh/život i tijelo/materiju. Ako život poimamo kao produžetak i evolucijsku elaboraciju materije kroz divergenciju, odnosno život i materiju ne uzimamo kao binarne opozicije, nego kao dvije različite tendencije proizašle iz iste cjeline (H. Bergson), onda umjetnikova djela, u svom materijalnom postojanju, ujedno predstavljaju i postaju izvor života. Anorgansko i organsko čine tako lice i naličje iste cjeline, a materijalnost djela samo jednu točku u njegovom konstantnom gibanju. Upravo je ovakav način razmišljanja, počevši od naziva izložbe i djela pa do njihovog nastanka, ključan za razumijevanje umjetnikova opusa budući da znanstvenu temu i principe obrađuje vizualno, to jest umjetnički. Zanimljivo je pritom kako ne koristi znanstvene principe kako bi stvorio nešto funkcionalno, dokučio ili dokazao neku zakonitost, nego kako bi proizveo nešto neregulirano i nepredvidljivo. Stojnić znanstvenim principima razotkriva skrivenu strukturu umjetničkog djela, a umjetničkim postupcima podaruje materiji nepredvidivu formu i ulogu.
Patricia Počanić

Skulptura na fotografiji: Statics organic, foto Giuseppe Dall'Arche

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna.

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.