Svečano otvoreni prostori Tekop Nove - VIDEO

Svečano otvoreni prostori Tekop Nove - VIDEO-72373

USTANOVA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM
Zaštitna radionica Tekop Nova, ustanova je za zapošljavanje osoba s invaliditetom koju su 2003. godine osnovali Istarska županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske, a s radom je započela u 2004. godini. Ustanova je osnovana s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom. Za osnivanje i daljnji opstanak ustanove kao zaštitne radionice potrebno je ispuniti uvjete propisane Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba  s invaliditetom na način da ustanova mora imati zaposleno minimalno 51% osoba s invaliditetom od ukupnog broja zaposlenih radnika.

Tekop Nova danas, na novootvorenom prostoru u Šijani, na Trgu 1.istarske brigade 2, zapošljava 29 radnika, od toga 17 ih je s invaliditetom. Adekvatnim rasporedom radnika osoba s invaliditetom na odgovarajuća radna mjesta, postignuta je potpuna zaposlenost i bolja efikasnost rada unutar radnog procesa, a svaki se zaposleni radnik s invaliditetom individualno prati te se vrše redovni kontakti s mjerodavnim ustanovama i nadležnim službama što se u konačnici odražava na lakšu komunikaciju i socijaliziranje radnika u radnom okruženju.

Proizvodi Tekop Nove su radna odjeća za komunalne, uslužne i proizvodne subjekte, ugostiteljska i hotelijerska odjeća, odjeća za škole, vrtiće i ustanove, odjeća za medicinsko osoblje i njima srodne djelatnosti, narodna nošnja za kulturno-umjetnička društva, Tekopov zaštićeni suvenir istarske narodne nošnje te asortiman robe za udruge, turističke zajednice, fizičke i druge pravne osobe.

Usprkos gospodarskoj recesiji i teškom stanju u tekstilnoj industriji, Tekop Nova uspijeva blagovremeno naplatiti svoja potraživanja te i ove godine očekuje pozitivno poslovanje kao rezultat uzlazne tendencije poslovanja kroz rast realizacije vlastitih prihoda koji čine oko 65% ukupnih prihoda ustanove te sufinanciranja od strane Grada Pule, Istarske županije i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, bez čije financijske pomoći opstanak ove ustanove ne bi bio moguć.

Tijekom svečanosti otvorenja, u prigodnom su programu nastupili; učenici OŠ Šijana - Dječja vokalna skupina Lastavice, pod vodstvom prof. Irene Giorgi.

Studenski centar Pula donirao je i spremio catering, uz Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koja obrazuje turističke djelatnike, komercijaliste, trgovce, kuhare, slastičare i konobare. Dugogodišnji nastavnik kuharstva Grgo Komazin i učenici 4.c razreda koji se obrazuju za zanimanje turističko hotelijerski komercijalist bili su zaduženi za aranžiranje stola i posluživanje gostiju.

Šparooga,  učenička zadruga osnovana pri Školi za odgoj i obrazovanje-Pula, najstarijoj i najvećoj ustanovi u Istarskoj županiji koja se bavi odgojem i obrazovanjem te radnim i stručnim osposobljavanjem učenika s teškoćama u razvoju, pripremila je zdrave kekse. Šparooga je nastala na temeljima društvenog poduzetništva kako bi promovirala radnu sposobnost  učenika s teškoćama i prikazala ih  ne kao potrebite, već kao one koji mogu pružiti mnogo lokalnoj zajednici i biti konkurentni. Bave se još izradom; prirodnih sokova, ukrasnih i uporabnih predmeta od različitih materijala, jastuke za kućne ljubimce, keksići za kućne ljubimce i puno, puno korisnih stvari….za troje učenika, vrijedne ruke djelatnika Tekop Nove za ovu prigodu obukla je u Istarske narodne nošnje, a koje će ostati u vlasništvu i za potrebe škole.

Vrpcu je presjekla djelatnica Mirjana Ružnjak, a uzvanike i goste pozdravili su ravnateljica Mihaela Zubić, članica Upravnog vijeća Jasna Jaklin Majetić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, gradonačelnik Pule Boris Miletić te istarski župan Valter Flego.

(J. Vitasović / foto: Manuel Angelini / video: Sanja Tkalčec)

Video vezan uz članak