Svečano obilježen početak radova dionice tunel Učka - Matulji - VIDEO

Svečano obilježen početak radova dionice tunel Učka - Matulji - VIDEO-142953

MINISTAR BUTKOVIĆ U OBILASKU RADOVA, ZA TRI GODINE OČEKUJE SE PUNI PROFIL OD UČKE DO MATULJA
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas gradilište drugog mosta Mirna na Istarskom ipsilonu. Uz njega, u obilasku su bili i istarski župan Boris Miletić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, predsjednik uprave Bina Istre, koncesionara istarskih autocesta, Dario Silić, uz brojne predstavnike jedinica lokalne samouprave, saborskih zastupnika te partnerskih  tvrtki i ostalih  institucija. Riječ je o projektima ukupne vrijednosti oko 214 milijuna eura, a puni profil od Učke do Matulja trebao bi biti gotov u iduće tri godine. Teren je vrlo zahtjevan, te će se uz brojne usjeke i vijadukte izgraditi i čak šest kilometara zidova za zaštitu od buke. Uz sve to neće bit prekidanja prometa.  

Nakon obilaska gradilišta, svečano je obilježen početka radova dionice tunel Učka - Matulji. Generalni direktor Bina-Istre Dario Silić ocijenio je da je povijesni dan za tu tvrtku jer su otvorena tri velika, složena i zahtjevna gradilišta, vrijedna oko 214 milijuna eura. Riječ je o gradilištu drugog mosta preko Mirne, dugačkom 1,4 kilometra, drugom vijaduktu Limska Draga, dugačkom 552 metra i drugom kolničkom kraku od tunela Učke do Matulja.

Istarski župan Boris Miletić isaknuo je kako je Bina Istra ozbiljan i uspješan partner, te kako u budućem periodu Istarska žipanija  planira osigurati sredstva za izradu studije kojom će Istarski ipsilon pokušati pretvorit u iks, što bi podrazumijevalo autocestu od Žminja do Labina.

Ministar Butković obratio se uzvanicima: "Drago mi je što smo na ovaj prekrasan dan ovdje na lokaciji blizu tunela Učka. Protekle godine smo probili drugu cijev tunela te se time ostvaruje jedan veliki infrastrukturni projekt. Danas smo krenuli u realizaciju završetka Istarskog ipsilona punog profila, na sve tri dionice. Ovaj projekt je veći i od izgradnje Pelješkog mosta. Radovi na tunelu Učka bit će okončani u turističkoj sezoni."

Istaknuo je kako su radovi izvedeni s filigranskom preciznošću, čak i prije rokova. Izgradnja autocestovne infrastrukture je važna, a uskoro se otvara i obilaznica Grada Buzeta. Završetkom Istarskog ipsilona neće više biti potrebe za gradnjom velikih cestovnih projekata, ostaje nasm samo željeznica, istaknuo je Butković, koja nam otvara mogućnost otvaranja novih prometnih koridora. Pohvalio je suradnju  s Bina Istrom i s Primorsko goranskom i Istarskom županijom.

 

 

Na mostu Mirna kreću radovi ukupne dužine od 2 kilometra.  

Svečano otvorenje radova Tunel Učka - Matulji

Objavljuje Regional Express u Petak, 16. veljače 2024.

(REX/foto: Elvis Malagić)