Strani mediji alarmiraju: Cvjetanje mora u Istri - prirodna pojava ili turistička prepreka?

Strani mediji alarmiraju: Cvjetanje mora u Istri - prirodna pojava ili turistička prepreka?-145671

''PRIJATELJICA IZ AUSTRIJE RAZMIŠLJA O OTKAZIVANJU REZERVACIJE U POREČU''
Strani mediji posljednjih su nekoliko dana dramatično izvještavali o neobičnim pojavama na plažama poput 'odvratne sluzi', 'morskom balavcu', algama, meduzama, odnosno rebrašima te mulju, što dovodi turiste u dilemu hoće li odabrati Hrvatsku za svoj odmor.

Austrijski mediji upozoravaju svoje čitatelje na neugodne prizore na hrvatskim plažama. Unatoč popularnosti naše obale kao turističke destinacije, 'smeđa sluz' remetila je užitak kupanja turista. S obzirom na nedavnu pojavu algi i rebraša, neki posjetitelji razmatrali su alternativne opcije za odmor poput bazena ili čak drugih destinacija koje ne uključuju Hrvatsku. Međutim, nakon što su dramatični naslovi privukli pozornost, čitatelji koji su pročitali ostatak članka saznali su da je riječ o prirodnom fenomenu cvjetanja mora koji se uobičajeno javlja krajem lipnja i početkom srpnja, potaknut naglim porastom temperature mora.

"Turisti na hrvatskim plažama šokirani. Odvatna sluz na plažama mnogima oduzima želju za kupanjem.", "Jarko sunce, velika vrućina, gomile turista na plažama - a nitko se ne želi rashladiti na Jadranu", "Sada su veliki dijelovi Kvarnera, podmorja između istarskog poluotoka i otoka Cresa i Unija, prekriveni neuglednim smećkastim slojem algi i mulja, što uznemiruje mnoge ljubitelje vodenih sportova koji trenutno putuju ovim područjem.", samo su neki od izdvojenih rečenica s Austrijskih portala od prije nekoliko dana.

S obzirom na dramatične naslove stranih portala, neki su preispitivali odluku ljetovanja u Istri ove godine. Tako se nedavno u Facebook grupi "Putoholičarski savjetnik za jeftina i ugodna putovanja" pojavio upit o isplativosti ljetovanja u Istri.

  • "Nalazi li se netko trenutno u Istri, Poreču ili Rovinju i može li mi napisati kakva je kvaliteta mora? Austrijske novine pune su priča o algama u moru oko Poreča i Rovinja, smeđem i smrdljivom moru. Prijateljica Austrijanka ima rezerviran hotel u Poreču od 1.7. i razmišlja o otkazivanju. U hrvatskim novinama ništa ne nalazim osim o izljevanju nafte kod Premanture.", napisala je jedna članica grupe.

Članovi grupe umirili su zabrinutu članicu i objasnili joj da je u pitanju prirodno cvjetanje mora koje nije opasno za zdravlje, te da je nedavno nevrijeme već očistilo veći dio obale. 

Ovaj fenomen objasnili su i iz IRB Centra za istraživanje mora Rovinj na svojoj Facebook stranici te izdvajamo dio teksta:
"5. lipnja 2024. u popodnevnim satima u okolici Rovinja svi koji su boravili uz more mogli su primijetiti sluzave nakupine uz obalu. Radi se o prirodnom fenomenu „cvjetanja mora“. Ovaj fenomen je u našim krajevima normalna pojava. Zadnji put smo ga zabilježili prije dvadesetak godina, od tada nikada nije bio ovako intenzivan. Ovom fenomenu pridonosi pojačani utjecaj rijeke Po koji je Centar za istraživanje mora zabilježio mjerenjima na oceanografskim plutačama ispred Rovinja gdje je izmjeren rekordno niski salinitet.

Relativno visoke temperature mora već od travnja, dosta padalina što u more donosi i puno hranjivih soli omogućile su da se inače prirodna zajednica fitoplanktona razmnoži u većem broju i formira sluzave nakupine koje su sad isplivale na površinu. Bitna informacija za javnost je da fenomen nije štetan za ljude i mogu se slobodno kupati. Ribari mogu očekivati smetnje na ribarskim alatima uzduž cijele obale Istre dok fenomen ne prođe."

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(REX)