Stranci u Poreču izvadili perisku i divili joj se

Stranci u Poreču izvadili perisku i divili joj se-127946

KAZNA ZA OVO DJELO JE ZA FIZIČKE OSOBE OD 7.000 DO 30.000 KUNA
Oku neugodan prizor snimio je jučer čitatelj 24sata.hr u Poreču. Tamo je, u Zelenoj laguni, vidio turiste kako su izronili plemenitu perisku, inače strogo zaštićenu vrstu pred izumiranjem. Odmah ih je prijavio.

- Dok sam ja izvadio mobitel iz džepa, već su je oni polegli dolje na stijene. Snimali su je s oduševljenjem, to je njima atrakcija, čudo od školjke. Vidio sam ih da tamo rone, bilo ih je nekoliko, kad sam vidio što jedan nosi i kako ga snimaju, shvatio sam da je to periska - rekao je čitatelj za 24sata.hr .

Iz PU istarske potvrdili su kako su zaprimili dojavu gdje su turisti izronili perisku u Zelenoj laguni oko 12.30 sati. 

- Policijski službenici nisu zatekli osobe iz predmetnog videa, te se nastavljaju utvrđivati daljnje okolnosti događaja - kratko su dodali iz PU istarske, naglašavajući već brojne slučajeve prethodnih godina, ali i posebne letke za turiste koje objavljuju s ciljem smanjenja ovakvih prekršaja.

Kazne za ronjenje periski se kreću i do 200.000 kuna za pravne osobe, dok je za fizičke osobe propisana kazna od 7.000 do 30.000 kuna.

Plemenitu perisku štiti Zakon o zaštiti prirode, a Pravilnikom o strogo zaštićenim svojtama, periska je svrstana u strogo zaštićene zavičajne svojte. Zakonom o zaštiti prirode regulirana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće te ih je zabranjeno ''uzeti iz prirode, namjerno uhvatiti i/ili ubiti, namjerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla, namjerno uznemiriti, naročito u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije i hibernacije, ako bi uznemirenje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite,  namjerno uništiti i/ili uzeti jaja iz prirode ili držati prazna jaja, oštetiti ili uništiti područja njihova razmnožavanja ili odmaranja te prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati'', stoji na službenim stranicama PU istarske.

(dv/izvor 24sata.hr)