Što posjetiti ovog tjedna u Istri: Vinski grad, art kino, festvali, filmovi, izložbe i više

Što posjetiti ovog tjedna u Istri: Vinski grad, art kino, festvali, filmovi, izložbe i više-145996

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Donosimo najnovije iz istarske kulturne scene - ovog tjedna ne propustite Jazz festival, Vinski grad u Puli, otvaranje 71. Pulskog filmskog festivala, umjetničke izložbe u raznim istarskim mjestima, art kino u Vodnjanu i još mnogo toga.

Jazz is Back! Veliki jazz glazbenik Boško Petrović dobiva spomen bistu u Grožnjanu
Ponedjeljak, 8. srpnja u 20:30 u Grožnjanu

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži, koji ove godine slavi 55. obljetnicu, i Općina Grožnjan suorganizatori su festivala Jazz is Back!BP. Ovaj festival, 25. po redu, održava se trenutačno u najmanjoj jazz metropoli na svijetu – Grožnjanu, a traje do 17. srpnja i ovog će ljeta okupiti sve generacije iz više od 20 zemalja s pet kontinenata te mnogobrojnu publiku koja oduševljeno prati glazbenike.

Na najduljem jazz festivalu u zemlji održava se 14 koncertnih večeri s nastupima eminentnih jazz i blues glazbenika iz cijelog svijeta. Posebnost Festivala Jazz is Back! BP jest u tome što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu – tako se istodobno s festivalom održava i Ljetna jazz škola HGM-a koju predvodi Luis Bonilla s nizom međunarodnih mentora – jazz glazbenika koji će nastupiti i na Festivalu.

No središnji događaj ovogodišnjeg jazz festivala svakako je odavanje počasti prvom profesoru  Ljetne Jazz škole i inicijatoru festivala Bošku Petroviću, najvećem hrvatskom jazz glazbeniku, postavljanjem njegove brončane biste 8. srpnja u Grožnjanu. 

Kako je istaknuo načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, otvaranje biste u spomen na Boška Petrovića, a u povodu 25. godišnjice održavanja festivala Jazz is back! BP, nije samo spomen njegovu osnivaču, već je to ujedno zaokruživanje jedne priče vezane za Grožnjan kao grada umjetnika i glazbenika.

Otkrivanjem biste Aleksandru Rukavini 2019. godine odužili smo se najzaslužnijem za osnivanje Grožnjana kao grada umjetnika, a postavljanjem biste Bošku Petroviću odužujemo se velikom hrvatskom glazbeniku, osnivaču Ljetne jazz škole i festivala Jazz is back! BP u Grožnjanu. Time smo simbolično pokrili sve što su umjetnici i glazbenici učinili za oživljavanje Grožnjana u skoro 60 godina svog djelovanja odnosno odužujemo se svima koji su pridonijeli novoj urbanizaciji Grožnjana i time njegovom ukupnom razvoju“, kazao je načelnik Stocovaz.

U gradu umjetnika, idealnoj pozornici i za glazbenike i za publiku, još je tjedan fantastičnog jazza u kojem nas, među ostalima, očekuju nastupi vrhunskih jazz i blues glazbenika poput:  Denisa Makina, Zdenke Kovačiček, Exploding Piga, Tamare Obrovac i Matije Dedića, Kušan – Zalokar –  Smrdel trija, Elvisa Stanića i JM Jazz World Orchestra na čelu s  Luisom Bonillom.

HEP je i ove godine glavni sponzor Ljetnog jazz festivala, koji spaja kulturu, obrazovanje i turizam. Pripremite se za nezaboravno glazbeno iskustvo uz talentirane glazbenike, opuštenu atmosferu, poseban ambijent Grožnjana i nevjerojatne vibracije jazza.

Jazz programe u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija i Turistička zajednica Istarske županije. Podupiratelji festivala i škole su i Music Centar, Gewa Music, Gewa Drumms, Sonolux, Tehnoline Telekom, Fender, Darovi Rokus, Valamar, San Rocco, Adriatic Holidays, Maraska, Europlakat, Press clipping, Radio Eurostar, Glas Istre, Večernji List, HRT i drugi.

Festival će biti moguće pratiti i putem live streaminga na YouTube kanalu Općine Grožnjan. [url=https://youtu.be/ZCpa5tTiNjc]https://youtu.be/ZCpa5tTiNjc[/url].

Michael Philip Mossman na Jazz is Back u Groznjanu,
Ponedjeljak, 8. srpnja od 21:30 na Terasi Belvedere Grožnjan

Peta je večer na Jazz is back! - BP 2024. i fantastična prilika za poslušati odličan jazz, 8.7. od 21:30 na Terasi Belvedere, Grožnjan, ulaz je slobodan. 

Michael Philip Mossman aktivan je na međunarodnoj sceni od svoje 17. godine, snimajući sa svojim grupama i brojnim ikonama glazbene industrije. Bio je nominiran za Grammy 2013. za “Najbolji instrumentalni aranžman” te je skladao glazbu za filmove “Bossa Nova” i za Oscara nominiran “Chico i Rita.” Njegovi baleti uključuju “Beneath the Mask” i “La Cova do Rey Cintolo.” 

Mossman je dirigirao Bilbao Simfonijskim Orkestrom i skladao za velike ansamble poput Philadelphia Orchestra, Grammyjem nagrađenog Joe Henderson's Big Banda i Carnegie Hall Jazz Orchestra.

Ako ne možete biti s nama uživo, pridružite nam se online i popratite prijenos koncerta na: [url=https://www.youtube.com/live/8xDOfoMwIyo?si=3AkBCOXeMJ9TZhIp]https://www.youtube.com/live/8xDOfoMwIyo?si=3AkBCOXeMJ9TZhIp[/url]

Festival Sete Sóis Sete Luas ove godine slavi svoju 15. obljetnicu u Rovinju: Dvije večeri mediteranske glazbe koje se ne smiju propustiti,
Ponedjeljak, 8. srpnja od 21 sat i četvrtak, 11. srpnja 

Festival Sete Sóis Sete Luas ove godine slavi svoju 15. obljetnicu u Rovinju. Ovaj važan trenutak bit će obilježen svježim valom mediteranske glazbe i kulture. U sklopu Zajednice Talijana „Pino Budicin” Rovinj održat će se dvije večeri posvećene mediteranskoj glazbi koje se ne smiju propustiti, s izvođačima velikog talenta koji će očarati publiku.

U ponedjeljak, 8. srpnja, večer će započeti u 21 sat izvanrednim nastupom Flamenca. Izravno iz Granade, Juan Pinilla pjesmom i Silvia Lozano plesom donijet će na pozornicu svu strast i energiju ovog očaravajućeg glazbenog stila kojeg je nedavno UNESCO proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva. Nakon toga, u 22 sata, nastupit će napuljska pjevačica Flo koja će i dalje oduševljavati Rovinjane svojim ritmom, pričom i ritualima: zavodljivom ravnotežom između ekstaze, melankolije i teatralnosti karakterističnom za južnu Italiju.

Festival se nastavlja u četvrtak, 11. srpnja, s novom večeri posvećenoj glazbi i multikulturalnosti. Orkestar Med Luso 7Sóis Band sastoji se od 6 glazbenika i jedne trbušne plesačice. Tomás Pimentel i Quiné iz Portugala, Paola Bivona iz Italije, Jair Dantas iz Brazila, Hervé Celcal iz Martinika te El Topo i Nazareth iz Španjolske predstavit će izvedbu koja slavi ljepotu glazbene raznolikosti, stvarajući zanimljiv mozaik. Odmah nakon toga nastupit će legendarni istarski bend Gustafi koji će svojom energijom i talentom ponovno osvojiti publiku koja ih prati i voli već mnogo godina.

Ove dvije večeri pružaju jedinstvenu priliku da uronite u mediteransku atmosferu, otkrivajući zvukove i ritmove koji spajaju različite kulture pod zajedničkim nazivnikom glazbe. Ulaz je besplatan.

Izložba "Pogled na..." autora Dobre Grnčaroskog,
Utorak, 9. srpnja u 20 sati, Pula

Izložba "Pogled na..." autora Dobre Grnčaroskog otvara se u utorak 9.7. U 20 sati u galeriji Hermana. Interesantan autor atodidakta u mediju slikarstva predstavlja se novim radovima po izboru voditelja galerije Vedrana Šilipetra.

Autor je rođen 1965. u Makedoniji . Po završetku srednjoškolskog obrazovanja odlazi u Zagreb gdje upisuje Tekstilno- tehnološki fakultet te na istom fakultetu diplomira i magistrira 2011. godine. Sklonost prema slikarstvu pokazuje odavno te se njime intenzivnije bavi nakon što trajno seli u Istru.

Do sada je više puta izlagao u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici i na drugim lokacijama, a ovo mu je druga izložba u Galeriji Hermana.

Otvorenje izložbe Ivone Verbanac "RIKAMI",
Utorak, 9. srpnja u 21 sat, Pula

Ovog utorka u 21 sat očekuje vas otvorenje izložbe Ivone Verbanac "RIKAMI" u gradskoj galeriji Pula (Kandlerova 8). 

O AUTORICI:

Ivona Verbanac rođena je 1977. godine u Puli. Godine 1995. maturirala je u srednjoj Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, smjer Grafički dizajn u klasi prof. Erosa Čakića i prof. Ivana Obrovca. 1996.-1999. studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, odsjek likovne kulture, smjer Umjetnička grafika, u klasi prof. Maje Franković. 1999.-2002. student Nuove Accademie di Belle Arti u Milanu (Italija), smjer Grafički dizajn, u klasi prof. Angela Collele 2002. sudjeluje jedan semestar na Univerzitetu u Barceloni (Španjolska), Fakultet likovnih umjetnosti, odsjek za Dizajn, gdje je realizirala diplomsku radnju u suradnji s prof. Jesus de Hoyom. Godine 2003. diplomirala je na Nuova Accademia di Belle Arti Milano (Italija), smjer Grafički dizajn, a od 2004. free lance; bavi se multimedijalnim instalacijama & performansom te grafičkim dizajnom. Članica je HDLUI-a i HZSU-a. Izlagala je na tridesetak samostalnih i više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora). Također, dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja.

Otvorenje izložbe fotografija Darije Petkovića "Damnatio memoriae",
Srijeda, 10. srpnja s početkom u 21 sat, Pula

Srdačno Vas pozivamo na otvorenje izložbe fotografija Darije Petkovića "Damnatio memoriae" u srijedu 10. srpnja s početkom u 21 h u Galeriji Makina ( Kapitolinski trg 1, Pula). Izložba je dio popratnog programa 71. Pulskog Filmskog Festivala.

Damnatio memoriae

- Posljednjih desetak godina istražujem ulogu fotografije u prikazu društvenih trenutaka i urbanog krajolika kao kulturološke kategorije, bilježeći povijesnu memoriju. Hrvatska, u tranziciji već 30 godina nakon raspada Jugoslavije, suočava se s negacijom prethodnih društvenih vrijednosti i povijesnim revizionizmom. Ta puknuća kontinuiteta ostavila su mnoge praznine u društvenom tkivu, koje nastojim identificirati kroz svoj rad. 

- Moje fotografije svjedočanstvo su kontrole povijesti i sjećanja, naglašavajući društveni konstrukt povijesne memorije. Fotografijom želim prikazati kako se odnosimo prema prošlosti i kako ta prošlost oblikuje našu sadašnjost i budućnost. Cilj mi je osvijestiti gledatelje o važnosti kritičkog promišljanja povijesti i potaknuti ih da prepoznaju složene odnose između prošlih događaja i njihovih suvremenih refleksija. Kroz medij fotografije pokušavam dati aktivni doprinos propitivanju kako prošlost oblikuje naš identitet.

Darije Petković

Posljednjih desetak godina istražujem ulogu fotografije u prikazu društvenih trenutaka i urbanog krajolika kao kulturološke kategorije, bilježeći povijesnu memoriju. Hrvatska, u tranziciji već 30 godina nakon raspada Jugoslavije, suočava se s negacijom prethodnih društvenih vrijednosti i povijesnim revizionizmom. Ta puknuća kontinuiteta ostavila su mnoge praznine u društvenom tkivu, koje nastojim identificirati kroz svoj rad.
Moje fotografije svjedočanstvo su kontrole povijesti i sjećanja, naglašavajući društveni konstrukt povijesne memorije. Cilj mi je osvijestiti gledatelje o važnosti kritičkog promišljanja povijesti i potaknuti ih da prepoznaju složene odnose između prošlih događaja i njihovih suvremenih refleksija. 
Darije Petković

Izložba se može vidjeti do 18. kolovoza 2024. godine.
 
29. Jazz u lapidariju: ZVJEZDAN RUŽIĆ – Pianotron
Srijeda, 10. srpnja u 21 sat, Poreč

Let's Disconnect Together naziv je koncertne turneje Zvjezdana Ružića i njegovog projekta Pianotron. U doba kada smo povezani jedni s drugima na svim mogućim uređajima i mrežama, toliko je lako zanemariti ljepotu sadašnjega trenutka i uživati u njemu. A upravo to Zvjezdan želi, da se povežete s njim te da zajedno odlutate u njegov magični svijet glazbe, gdje vas očekuju skladbe s njegovih albuma Delightful F i Inspiration.

Pianotron je sastavljen od tri instrumenta – klavira, melotrona i pedala na kojima unaprijed isprogramira zvuk koji kasnije pokreće udarcem noge. Svaki taj instrument predstavlja jedan dio Zvjezdanove osobnosti. Klavir predstavlja znanje, vještinu i mudrost, melotron ono razigrano dijete u njemu koje se igra notama, a pedale onoga koji neprestano traga za nečim novim. Koliko god to nemoguće zvučalo, Zvjezdan sva tri instrumenta svira istovremeno. Kada svira, svoju publiku vodi na putovanje kroz različite prizme priče koju pripovijeda notama. Njegov je cilj da publika čuje, razumije i osjeti cijelim svojim bićem ono što njegova glazba progovara. Pianotron mu baš to i omogućuje.

Ukratko, Pianotron je glazba i ogledalo moje duše! Ako me želite bolje upoznati, poslušajte Pianotron, tamo su svi odgovori.” Zvjezdan Ružić.

Okrugli stol: „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“,
Četvrtak, 11. srpnja s početkom u 18:30 sati Labin

Narodni muzej Labin pri Pučkom otvorenom učilištu Labin i Talijanska unija - Zajednica Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin/Comunita degli Italiani di Albona Giuseppina  Martinuzzi u četvrtak 11. srpnja 2024. godine organiziraju okrugli stol s temom „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“. Okrugli stol održat će se u prostorijama Narodnog muzeja Labin s početkom u 18:30 sati. 

Okrugli stol „Kult sv. Justa – od simbolike do zaštitnika grada“ na temu sv. Justa i prisustva njegovog svetačkog kulta u Labinu organizira se povodom 400. obljetnice početka gradnje labinskog zvonika tituliranog gradskom zaštitniku sv. Justu te se organizira kao popratni program izložbe istog naziva otvorene u prosincu 2023. godine u izložbenim prostorijama Narodnog muzeja Labin, a cilj mu je okupiti istraživače, znanstvenike i stručnjake koji su se u svom djelovanju bavili različitim aspektima spomenute teme (arheologija, povijest, povijest umjetnosti, itd.). Ovim skupom nastojat će se interdisciplinarnim pristupom osvijetliti postojeće i nove spoznaje o prisustvu kulta sv. Justa u kontekstu labinskog i šireg istarskog podneblja, sagledavanjem vezanih primjera iz srodnih i primjenjivih područja. Sudionici okruglog stola su viši konzervator-restaurator Toni Šaina, Franco Stener iz Muggije (Ita) te mag. povijesti umjetnosti Stephanie Peršić, i prof. povijesti i dipl. arhivistica Olja Višković, kustosice Gradske galerije i Narodnog muzeja Labin.
Narodni muzej Labin i Talijanska unija - Zajednica Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin pozivaju sve zainteresirane građane i posjetitelje da svojim prisustvom uveličaju ovaj skup te doprinesu njegovoj učinkovitosti, a ujedno i saznaju neke nove informacije o sv. Justu i njegovom svetačkom kultu u Labinu. 
Predavanje Franca Stenera sa talijanskog će jezika prevoditi prof. Tullio Vorano, dok će se ostala predavanja organizirati na hrvatskom jeziku.

Art kino "Cineast": Film "Ekskurzija",
Četvrtak, 11. srpnja od 21:30 u Vodnjanu

U sklopu Art-kina “Cineast” u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” ovog će četvrtka, s početkom u 21.30 sati, u Bašti u Vodnjanu biti prikazano još jedno izvrsno filmsko ostvarenje. Radi se o drami “Ekskurzija” bosanskohercegovačke redateljice Une Gunjak.

Dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli… 

“Ekskurzija” je dugoiščekivani cjelovečernji prvijenac bosanske redateljice Une Gunjak. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je primio posebno priznanje. Na Filmskom festivalu Herceg Novi 2023. osvojio je Zlatnu mimozu za najbolji scenarij i za najbolju žensku ulogu (Asja Zara Lagumdžija), a na Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu 2023. je bio nominiran u kategoriji Najbolje redateljice u natjecateljskom programu namijenjenom filmovima za mlade.

Podsjetimo i to da je ulaz za sve posjetitelje besplatan te da će u slučaju kiše film biti prikazan u Vjenčanoj sali u Vodnjanu (Trgovačka 2). Program sufinancira Grad Vodnjan i Hrvatski audio-vizualni centar (HAVC).

Jedinstveni Festival umjetnosti i tolerancije,
Od četvrtka 11. srpnja do subote 13. srpnja, Labin

Grad Labin ovaj tjedan postaje multikulturalno središte Istre, kada će treće po redu izdanje jedinstvenog festivala Labina predstaviti spoj ideja i stvaralaštva različitih vidova kulture. Ovaj Festival umjetnosti i tolerancije će od četvrtka 11. srpnja do subote 13. srpnja predstaviti prekograničnu kulturnu suradnju u cilju promocije vrhunskog europskog kulturnog nasljeđa. Kao ovogodišnje zaštitno lice odabrana je talentirana 15-godišnja flautistica Ria Gobo.

Kao i kroz prethodna dva izdanja, publika će imati priliku prisustvovati kazališnim predstavama, radionicama, izložbama i koncertima, a programski sadržaj ovogodišnjeg izdanja festivala odvijat će se na nekoliko lokacija u Labinu - u Gradskoj knjižnici, na Torionu te u Teatrinu.

Svečano otvorenje zakazano je za četvrtak 11. srpnja u 19:45 sati na Torionu, a kazališni program započinje istu večer u Teatrinu. Na repertoaru će se naći predstave „Mistero Buffo“ kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatara iz Zagreba, pretpremijera predstave „O ljudima i drugim igračkama“ u koprodukciji Vojvođanskog kulturnog centra „Miloš Crnjanski“, Kazališta Virovitica i Udruge Labina te predstava „Nevjerojatan događaj“ zagrebačkog Teatra EXIT. 

Glazbeni program upotpunit će koncerti “Beli Oli i Skupljači perja“, spoj tradicionalnog romskog i makedonskog melosa s autorskom glazbom Olivera Josifovskog, i hitovi iz svjetskih mjuzikla, „U ritmu Broadwaya“, nastale u suradnji HNK Ivana Pl. Zajca i B Glad produkcije iz Rijeke.

Održat će se i “Glazbena rock’n’roll radionica” koju će voditi Bale Bulatović iz Novog Sada te likovna radionica za djecu, „Labinu s ljubavlju“, koju će voditi Vesna Pantić „Maštalica“ iz Novog Sada., I ove godine će biti organiziran okrugli stol „Artisti na žici“, čija je ideja povesti raspravu o uspostavljanju ravnoteže između vlastite umjetničke vizije i vlastite savjesti. 

Osim okruglog stola s eminentnim sudionicima iz više zemalja, priznati i nagrađivani umjetnici će za vrijeme održavanja Festivala biti promotori kulture među mladima te će u svakom medijskom nastupu promovirati Labin kroz umjetnost i princip tolerancije, kako bi se grad mogao trajno pozicionirati na kulturnu mapu Istre.

Nakon Mije Begović i Elis Lovrić, kao ovogodišnja “Labina”, zaštitno lice festivala, odabrana je 15-godišnja nagrađivana flautistica Ria Gobo.  Rođena je 3. listopada 2009. u Rijeci, a 2018. godine je upisala Umjetničku školu Matka Brajše Rašana. Od samih početaka glazbenog obrazovanja bila je zaljubljena u zvuk flaute i emociju koju ona prenosi te je sudjelovala na brojnim glazbenim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Mješovitog orkestra škole i drugih različitih komornih sastava, a nakon završetka osnovnog glazbenog obrazovanja, nastavlja se baviti glazbom. Ova mlada flautistkinja naglasila je da joj je velika čast da je nakon Mije Begović i Elis Lovrić, upravo ona ovogodišnja Labina. 

Glavni organizator festivala je Udruga Labina, međunarodna udruga sa sjedištem u Labinu, dok su partneri i domaćini Istarska županija, Grad Labin, Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, AP Vojvodina i Grad Novi Sad.

Svi detalji o programu ovogodišnjeg izdanja festivala, koji će se održati od 11. do 13. srpnja, objavljeni su na Instagram i Facebook stranicama festivala.

Vinski grad,
Od četvrtka, 11. srpnja do 4. kolovoza u Puli

Nakon Zagreba, Vinski grad i ove godine seli u Istru! Lokacija je već svima dobro poznata - Titov park u Puli, koji će i ovoga ljeta postati pozornica najboljim vinima u kojima će posjetitelji uživati uz zvukove valova, prekrasne zalaske i ljetno stanje uma.

Otvaranje 71. Pulskog filmskog festivala,
Četvrtak, 11. srpnja u 19 sati, Pula

Vrijeme je za 71. Pulu i film pod zvijezdama! Festival svečano otvaramo u četvrtak, 11. srpnja svjetskim premijerama novih filmova Rajka Grlića i Nevija Marasovića.

U Areni u 22 sata donosimo "Svemu dođe kraj", romantični triler Rajka Grlića sa Živkom Anočićem i Jelenom Đokić. Ulaznice nabavite online [url=https://bit.ly/45Uiatv]https://bit.ly/45Uiatv[/url] ili na Info punktu Festivala na Giardinima, otvorenom svakog dana od 09 do 22 sata.

Kao uvod u otvaranje 71. Pule, u Istarskom narodnom kazalištu u 19 sati očekuje nas "Šlager", romantična drama Nevija Marasovića s Lanom Barić i Jankom Popovićem Volarićem, a filmska ekipa prisustvovat će svečanoj projekciji. Ulaz je slobodan.

Pred Arenom i u oči samog otvaranja tradicionalno će nas dočekati Puhački orkestar grada Pule.

Poslije filmova u INK-u i Areni, od 23 sata pridružite nam se u Festivalskom centru (DHB)i zaplešite na tulumu otvaranja uz DJ-a Kovača. Ulaz je slobodan.

63. Koncerti u Eufrazijani,
Petak, 12. srpnja u 21 sat

HRVATSKI GITARSKI KVARTET - Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić (gitare)

Prvi su zajednički koncert četvorica gitarističkih virtuoza održala 2016. godine. Od 2020. godine nastupaju pod imenom Hrvatski gitarski kvartet, kada su i prvi puta gostovali na Koncertima u Eufrazijani. Otada je Kvartet izdao dva albuma, oba nominirana za nagradu Porin. Koncertni program obuhvaća gotovo sve glazbene epohe, pazeći pritom da izvedbe i praizvedbe skladbi hrvatskih skladatelja budu njegov neizostavan dio. Tako će i u Eufrazijevoj bazilici, osim skladbi E. Griega, S. Prokofjeva i A. Piazzolle, Hrvatski gitarski kvartet predstaviti skladbe L. Sorkočevića, M. Miletića i A. Klobučara.

 

24. Street art Poreč – poziv na sudjelovanje

Pučko otvoreno učilište Poreč ponovno nudi priliku svim umjetničkim dušama izraziti svoje glazbeno, scensko, plesno, likovno i drugo stvaralaštvo na ulicama Poreča od 20. do 25. kolovoza 2024. u okviru 24. Street arta.

Umjetnici po zanimanju, pozivu ili hobiju imaju mogućnost obogatiti grad uvijek novim i zabavnim, ali ponajprije idejno i izvedbeno kvalitetnim sadržajem. Neovisno o prethodnom iskustvu i učenosti, svoj kreativan program mogu prikazati i podijeliti svi željni izražavanja vlastitog svijeta ideja.

Umjetnici se na natječaj mogu prijavljivati tijekom cijele godine, no preporučuje se prijava upravo u ovome razdoblju neposredno prije odabira i održavanja festivala – do 1. kolovoza 2023. i putem internetske prijavnice na poveznici koja se nalazi na [url=http://www.poup.hr]http://www.poup.hr[/url] (Novosti/ 24. Street art Poreč – poziv na sudjelovanje/ Prijavnica)

Dodatne materijale za prilaganje (životopis, fotografije visoke rezolucije i ostalo) šaljite na adresu elektronske pošte streetartporec@gmail.com s napomenom u predmetu poruke: 24. Street art Poreč.

Učilište zadržava pravo poziva te odabir vrši prema realnim mogućnostima. Izvođači će o rezultatima odabira biti obaviješteni do 5. kolovoza 2023.
Festival još od 2001. uspješno oživljava, pokreće i boji porečku jezgru, a umjetnici željni sudjelovanja svoj program mogu prezentirati sukladno predloženim lokacijama, poput gradske tržnice, glavnog Trga slobode, gradske rive, šetališta Lungomare, Trga Matije Gupca i lapidarija Zavičajnog muzeja Poreštine. Prema želji, potrebi i ideji posebno će se uzimati u obzir prijedlozi ostalih manje poznatih i izloženih gradskih prostora, no utoliko zanimljivijih i šarolikijih igralačkih scena, poput autobusnog kolodvora ili šetališta Vijale.

Pjevači, plesači, glumci, slikari, akrobati, žongleri... Odvažite se, izrazite se, oslobodite svoju umjetnost u izljevu ideja, igre i osjećaja!
Grad vas željno iščekuje.

(I.I., S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.