Sedmu godinu zaredom istarski ugostitelji dobili oznaku kvalitete

TRAJNA ZAŠTITA ISTARSKOG GOVEDA GOSPODARSKIM ISKORIŠTAVANJEM U SUSTAVU RURALNOG RAZVITKA ISTRE
U ponedjeljak, 16. lipnja sa početkom u 13 sati, u “Edukacjskom gastronomskom centru Istre” na Gortanovom brijegu u Pazinu, Istarski Župan Valter Flego i Graciano Prekalj, direktor AZRRI-a, Agencije za ruralni razvoj Istre, 7 godinu za redom, podijelili su “Oznake kvalitete” ugostiteljskim objektima koji u svojoj ponudi nude meso Istarskog goveda.

U cilju trajne edukacije i usavršavanja kuhara u pripremi mesa istarskog goveda, AZRRi Agencija za ruralni razvoj Istre, organizirala je radionice pripreme mesa Istarskog goveda kao preduvjet stjecanja "Oznake kvalitete" i mogućnosti prodaje mesa Boškarina. Prema ugovoru o poslovnoj suradnji kojeg AZRRI potpisuje s ugostiteljima koji u svojoj ponudi nude meso Istarskog goveda – Boškarina, odnosno ugostiteljima u sustavu kontrole sljedivosti AZRRI-a, obveza je AZRRI-a jednom godišnje organizirati napredne radionice pripreme mesa boškarina. Prilika je to da se kuharima ugostiteljskih objekata predstave nove spoznaje I ideje u kuharskom svijetu, da im se približe trenutni svjetski trendovi kuhanja, a sve u cilju još kvalitetnijeg vrednovanja ove vrhunske namirnice te predstavljanja Istre kao vrhunske gastro destinacije. Od samih početaka prodaje mesa istarskog goveda jedna od osnovnih zadaća AZRRI-a bila je osim distribucije mesa boškarina i kontinuirana edukacija kuhara. Na porvoj radionici 2008 godine sudjelovalo je svega desetak objekata koji su tada prepoznali kvalitete mesa Istarskog goveda i to mahom istarski agroturizmi. Narednih godina mnoge konobe i restorani diljem Istre ulaze u sustav AZRRI-a i zajedničkim snagama od mesa Istarskog goveda stvara se novi gastro brand.

Danas je zahvaljujući svim sudionicima ovog projekta meso Istarskog goveda prisutno u 70-ak ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, u najboljim restoranima, konobama i hotelima s 5 zvjezdica.
Ove godine po prvi puta u "Edukacijskom gastronomskom centru Istre" organizirano je 6 radionica tijekom travnja i svibnja, koju je pohađalo 70-ak kuhara, a voditelji radionica bili su Chef Robert Perić i Chef Deniz Zembo. Osnovna ideja radionica bila ja da se kroz jedan cijeli radni dan predstave jela od različitih rezova mesa boškarina koji nisu popularni kod ugostitelja jer je za pripremu potrebno znanje i iskustvo. Također pripremala su se jela i od „standardnih“ rezova ali uz sljubljivanje sa raznolikim namirnicama kao novi izazov za kuhare - ugostitelje. Želja je potaknuti kreativnost kuhara koji nakon radionice, uz stečena znanja i vještine sami kreiraju neka nova jela i predstave meso boškarina prema svojim željama i mogućnostima. Na taj način stvara se velika paleta raznolikih jela od mesa Istarskog goveda što u konačnici poboljšava gastronomsku ponudu istarskih ugostitelja.

Meso Istarskog goveda koje se nakon složenog postupka rasijecanja i prerade zrenjem prodaje ugostiteljima, posebno se označava po svakom rasijeku i kategoriji mesa, a svaki takav paket prati životni broj kojeg je životinja dobila još kao tele. Na taj način u postoji mogućnost provjeriti podatke o porijeklu svake životinje i to gostima dostaviti na znanje. Time su osigurani svi preduvjeti praćenja sljedivosti od uzgoja do pripreme mesa, a sve sa namjerom dobivanja oznake izvornosti za meso Istarskog goveda.
Sukladno tome, kako bi se spriječilo zavaravanje gostiju, AZRRI svojim poslovnim partnerima, ugostiteljima, dodjeljuje “oznake kvalitete” koje su garancija kako porijekla mesa tako i njegove kvalitete.

Valja napomenuti da je ovakav model gospodarske afirmcije Istarskog goveda kroz stvaranje novih (gastronomskih) vrijednosti, specifičnih za geofizičko I mikroklimatsko podneblje, jedini način trajne zaštite svih autohtonih pasmina u Istri, a način na koji je Istarska županija zaštitila Boškarina jedinstven primjer u Hrvatskoj.
Ovom prigodom AZRRI je okupio sve osobe i institucije koje su zadnjih godina potpomogli uspješno provođenje ovog projekta sa željom da se potakne izmjena iskustava gospodarskih i znanstvenih gledišta.
Znanstvenici, profesori kuharstva, gastrokritičari, gurmani ali i kuhari i vlasnici ugostiteljskih objekata, uzgajivači i svi entuzijasti, postali su na taj način dio “obitelji” koja za cilj ima ustrajati na zaštiti Istarskog goveda, upravo gospodarskim iskorištavanjem i valorizacijom dodanih vrijednosti ove vrhunske sirovine.
Profesori I učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo I trgovinu Pula pripremili su svečani ručak s mesom Boškarina, AZRRI je predstavio paletu svojih trajnih proizvoda na bazi mesa Boškarina I divljači dok je Agroprodukt Pula predstavio svoja vina.

Posebnost ovogodišnjih radionica kao i dodjele “oznaka kvalitete” je što se sve odvijalo u “Edukacijskom gastronomskom centru Istre” koji je financiran europskim sredstvima zahvaljujući međunarodnom projektu KEY Q. Na taj način centar je stavljen u funkciju za koju je namijenjen I kroz multidisciplinarni pristup postaje središte zaštite istarske gastronomije I tradicionalnih namirnica kao dio nematerijalne kulturne baštine.
Ugostiteljski objekti s ponudom mesa Boškarina, nositelji oznaka za 2014-u godinu:
konoba Nono Petrovija, konoba Kažun Pula, restoran Alla becaccia Valbandon, restoran Vrh, restoran Orka Rovinj, restoran Dorina Plomin, konoba Morgan Brtonigla, konoba Danijeli, konoba Bušćina, restoran Da Marcello Rovinj, restoran Gourmet Poreč, hotel Kaštel Motovun, hotel vila Letan Peroj – LF Catering Pula, konoba Milena Višnjan, restoran Vodnjanka Pula, restoran San Rocco Brtonigla, konoba Stari podrum Momjan, konoba Tramerka Volosko, hotel Grand Palazzo Poreč, Lovranske vile Lovran, restoran Masera Rovinj, hotel La Grisa Bale, konoba Idila Rakovci, restoran Gina Pula, restoran San Benedetto Dajla, konoba Nando Trget, restoran Kvarner Labin, Stara konoba Fažana, restoran Stancija Kovačići, Valamar Hoteli, Maistra hoteli, restoran La Cuxina Pula, restoran Lovac Pazin, konoba Ćakula Poreč, hotel Amfiteatar Pula, konoba Ancora Premantura, restoran Vodnjanka Vodnjan, konoba Prelac Momjan, restoran La vita Mošćenička draga, konoba Valelosca Volosko, restoran Da Lorenzo Umag, restoran Zigante Livade, konoba Istranka Opatija, restoran Nautika Novigrad, restoran Riva Plomin, restoran Silvana kaštel Kaštel, restoran Stari grad Pula, konoba Malo selo Buje, Vila Vilola Umag, restoran Gardelin Pula, bistro Kantun Matulji, Jadranka hoteli Mali Lošinj, bistro Karlo Zagreb, restoran Casablanca Zagreb, restoran Ivica i Marica Zagreb, restoran Cavalino – Catering tim Lisak Zagreb, restoran Tač Zagreb, restoran Dioklecijan Split, restoran Apetit Split, restoran No stress Split, restoran Marinero Brač, restoran Palma Brač, restoran Palatin Varaždin.
Agroturizmi: Štefanić, Jadruhi, San Mauro, Ograde, Fatorić, Ondina.