Robomed dovodi u Rovinj vrhunske svjetske stručnjake

Robomed dovodi u Rovinj vrhunske svjetske stručnjake-120971

ROBOMED JE GLOBALNI KONGRES MEDICINSKE ROBOTIKE
Globalni kongres medicinske robotike (Medical Robotics summit ) – Robomed održava se od 23. do 24. rujna u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat' uz sudjelovanje preko 20 znanstvenih i sveučilišnih institucija sa 4 kontinenta!

U suradnji i partnerstvu s nizom respektabilnih ustanova i udruženja diljem svijeta Bolnica Rovinj domaćin je i suorganizator prvog globalnog ROBOMED kongresa, koji je ovom prilikom organiziran kao trostruko događanje. 

Naime, objedinjuje 24. konferenciju Međunarodnog društva za funkcionalnu električnu stimulaciju (International Functional Electrical Stimulation Society - IFESS) i 11. Konferenciju o vanjskoj kontroli ljudskih ekstremiteta (External Control of Human Extremities – ECHE), dok je za mlađe kolege studente omogućeno sudjelovanje u Ljetnoj školi koja se održava dan ranije s temom: Nosiva robotika za rehabilitaciju (Summer School: Wearable robotics for rehabilitation).

Robomed nudi znanstvena predavanja koja stižu iz 25 međunarodnih sveučilišta, instituta i laboratorija iz: Švedske, Njemačke, Kanade, Gvatemala, Mađarska,  SAD, Srbija, Austrija, Švicarske, Hrvatska, Slovenija, Italije, Danske, Saudijske Arabije, Francuska, Meksiko i Velika Britanija.

Točnije:

­ Department of Biomedical Engineering, Faculty of Engineering, Lund University, Lund, Sweden
­ University of Freiburg, Sanitätshaus Pfänder, University of Stuttgart, University of Calgary
­ Universidad Galileo
­ University of Pecs and Wigner Research Centre for Physics
­ Synapse Biomedical, Inc.
­ Wigner Research Centre for Physics and University of Pecs
­ Indiana University – Purdue University Indianapolis
­ 3F-Fit Fabricando Faber doo, Belgrade, Serbia
­ Orthopaedic and Rehabilitation Hospital “Martin Horvat”, Rovinj, Croatia.
­ Neurorehabilitation System Group, Dept. of Health Science and Technology, Aalborg University, Denmark
­ Institute of Technical Sciences of the SASA
­ Weldon School of Biomedical Engineering, Purdue University, West Lafayette, IN, USA 
­ Biomedical Technology Department, King Saud University, Riyadh, Saudi Arabia
­ Bournemouth University and Odstock Medical Limited
­ Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Hrvatska
­ Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
­ Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Hrvatska
­ Alma Mater Europea, Slovenija
­ École normale supérieure de Lyon
­ Instituto Nacional de Rehabilitación " Luis Guillermo Ibarra Ibarra"
­ The Royal Buckinghamshire Hospital

Među pozvanim predavačima nalazimo Akademike i profesore Emeritus-e iz SAD-a, Danske, Kanade, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Švicarske i naravno Hrvatske.

Konferencije Stručnih društva International Functional Electrical Stimulation Society (IFESS) i External Control of Human Extremities (ECHE), koja su suorganizatori sa Specijalnom bolnicom Rovinj prvog globalnog ROBOMEDA, održavaju se istovremeno 23. i 24. rujna, a tom prilikom planirano je i osnivanje Stručnog društva za medicinsku robotiku pri Hrvatskom liječničkom zboru, koje će služiti kao platforma za promicanje novih tehnologija u zdravstvu, stoga zaista opravdano možemo reći da se radi o povijesnom događaju (Eventu).

Značaj prvog globalnog kongresa medicinske robotike iskazuje se također u interdisciplinarnosti koja kroz širok spektar područja neurologije, neuroznanosti, medicinske robotike, fizike, inženjerstva i rehabilitacije te tematski objedinjuje struku, znanost i praksu, dovodeći u Rovinj vrhunske stručnjake koji će predstaviti rezultate svojih recentnih istraživanja i njihovu primjenu povezujući različite struke, tehnologiju, robotiku, elektroniku i medicinu u praktičnu primjenu - recimo robotski potpomognutoj rehabilitaciji, ili u integraciji čovjeka i stroja kroz funkcionalne eksoskelete te implantabilne elektrode u vertebralnom kanalu u slučaju pacijenata s neizlječivom kroničnom boli.

(REX)