Razočaranje i ogorčenje stanara: Četiri puknuća cijevi na Paduljskom putu u godinu dana

Razočaranje i ogorčenje stanara: Četiri puknuća cijevi na Paduljskom putu u godinu dana-145940

STANARI TRAŽE ODGOVOR
Zabrinuti stanovnici ulice Paduljski put u Puli obratili su se redakciji Regional Expressa zbog kontinuiranog problema s puknućem vodovodnih cijevi koji se dogodio čak četiri puta u posljednjih godinu dana.

"Nedjelja je navečer, 30. lipnja 2024. Vraćamo se s mora suprug, malo dijete i ja. Tamo oko broja 48 u ulici Paduljski put jezero nasred ceste. Voda šiklja iz zemlje. Oduševljeni smo viđenim. Znamo što se dogodilo i koja je sada procedura. Lagano mi je već muka. Dogodilo se isto što se događa u prosjeku 4 puta godišnje (moja gruba procjena u ovih 10-ak godina što sam stanovnik ulice). OPET je pukla cijev vode. Dođeš doma navečer, otuširao bi se, ujutro se ide na posao. NE možeš. Okupao bi dijete, ono, da bude oprano i uredno za sebe i za jaslice ujutro. NE možeš. Ideš na wc, povukao bi vodu...NE možeš. Oprao bi ruke - MA KAKVI." opisala je jedna od stanarki situaciju.

Situacija je dodatno otežana činjenicom da se ulica nalazi u legalno izgrađenom naselju, gdje su svi vlasnici uredno gradili i platili komunalije prilikom izgradnje. Ipak, česte pukotine u vodovodnoj infrastrukturi izazivaju ne samo nelagodu već i ozbiljne probleme u svakodnevnom životu stanovnika.

Jedan od stanara poslao je mail gradonačelniku Pule prije tri godine, no još uvijek nije dobio odgovor na isti: "Pišem Vam ovaj e-mail kao čelnom čovjeku ovoga grada jer ste kao grad većinski vlasnik Vodovoda d.o.o., Jutros smo se probudili i ustanovili da smo ponovo bez vode u ulici Padulj i okolnim ulicama. Problem je u tome da smo u zadnjih 10 godina preko 20 puta ostajali bez vode bez obzira što smo nominalno u 21 stoljeću. Problem je što je glavna vodovodna cijev od salonita (što je samo po sebi zdravstveni problem) i na okupu je drži samo kamenac u cijevi i pri prolasku malo većeg kamiona cijev puca. Da su svaki put kada je cijev pukla zamjenili 50 m cijevi već bi imali novu u cijeloj ulici.

Do sada sam slao e-mail u Vodovod d.o.o. u tehničku službu da barem ugrade ventile na svaloj raskrsnici kako bi mogli odvojiti kvar sa što manje domaćinstava bez vode ali oni smatraju da nije neophodno nikome barem pristojno odgovoriti pa zato ovaj e-mail ide Vama. Inače je u ulici veliko veselje jer većina mojih susjeda ima turiste koji im sada djele vrlo neugodne "komplimente". Odgovori u stilu; cijev će se zamijeniti prilikom rekonstrukcije ulice ne drže vodu jer se ta rekonstrukcija prilično često odgađa".

Redakcija Regional Expressa uputila je upit Gradu Puli i Vodovodu Pula u vezi s ovim problemom. Grad Pula još nije dao odgovor, dok je Vodovod Pula izjavio: "Svjesni smo problema koji imamo na dionici Paduljskog puta po pitanju čestih puknuća. Sva puknuća se uredno saniraju te se kontrolira kakvoća vode nakon sanacija. Konačno uređenje prometnice zahtjeva usklađeni pristup sa radovima koje će izvoditi grad Pula na uređenju prometnice. Predviđamo krenuti sa radovima na izgradnji novog cjevovoda tijekom jeseni 2024. godine. Rješenje vodopskrbe za preostali dio Paduljskog puta koji nije saniran izvodi se na način da buduće izvedeno stanje unaprijedi sadašnji sustav distribucije vode u tom djelu grada Pule sukladno potrebama širenja naselja."

Stanovnici i dalje izražavaju zabrinutost zbog učestalih problema i nadaju se brzom rješavanju situacije kako bi normalno funkcionirali u svojim domovima.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(H.R.)