Razgovor s povodom: Roberta Frančula VIDEO

Razgovor s povodom: Roberta Frančula VIDEO-135014

STUDIO 11 ODUŠEVIO NAS JE SVOJIM RADOM, NEPOSREDNOŠĆU I PROFESIONALIZMOM
Robertu i Vedrana, simpatičan dvojac s brdo video opreme upoznali smo na jednom vine eventu kada smo se u čudu zagledali u njihovu Daciu i u profesionalnu opremu s kojom su s nevjerojatnom lakoćom i entuzijazmom prenosili atmosferu enogastronomskih užitaka, druženja i ljepote Istre. Poznanstvo je preraslo i u profesionalnu suradnju što ne čudi jer njihov Studio11 kreira foto i video sadržaje na svjetskoj razini. Uvijek u paru, danas smo povodom međunarodnog dana žena, ipak odlučili razgovarati s Robertom i predstaviti njihov kreativni STUDIO11 kroz razgovor, fotografiju i video. 


 
Kako ste odabrali ime i područje kojim se bavite i kako je izgledao sam početak?

STUDIO11 je kreativni studio koji nudi usluge grafičkog dizajna, fotografiranja i video produkcije, a  činimo ga nas dvoje - Roberta i Vedran Frančula. Ime STUDIO11 nastalo je od spoja riječi studio  i broja 11 koji predstavlja dvije ravnopravne jedinke koje se nadopunjuju konstantno. Uz to, datum našeg vjenčanja je 11.11. pa smo i to željeli uvesti u priču, jer STUDIO11 ne bi postojao bez jednog ili drugog člana.

Studirala sam u Zagrebu i Ljubljani vizualne komunikacije s usmjerenjima na fotografiju i video, a Vedran je oduvijek vozio radio controlled uređaje (dronovi, automodelarstvo i sl.) i bavio se tehnologijom. Ovu kreativnost i ljubav prema poslu odlučili smo spojiti i zajedno stvarati.

Sam početak bio je, iskreno rečeno, nimalo jednostavan, ali upornost se isplati. 

Ako bi izdvojili segment posla u kojemu najviše guštate, to bi bio? 
Pa to što možemo biti stalno zajedno i raditi zajedno. Nakon toga podjednako uživamo u videu, fotografiji i grafičkom dizajnu.  Teško je to izdvojiti jer su sva područja na kojima radimo usko povezana, međusobno se nadopunjuju i baš ih zato obožavamo. 


Zanimljiv ste primjer izvrsne poslovno-private suradnje, kako je raditi u paru sa suprugom , tko je šef i kada?

Meni osobno, odlično. Vrlo teško mi je zamisliti se u nekom drugom poslu koji bi nas odvajao svaki dan minimalno 8 sati, i tako svaki dan, tijekom cijele godine. Najviše me veseli što možemo doživjeti iskustva istovremeno, zabavljati se i zajedno stvarati. 
Nije svaki dan idealan, ali je zdrav!  Na drugi dio pitanja bi se Vedran nadovezao: “Žena je vajka šef.” 

Uz međunarodni dan žena jedna uvijek aktualna tema... Primjer ste žene koja uz posao uspješno balansira i obiteljsku situaciju, kako je biti mama i poduzetnica 0/24? 

Vrhunski zahtjevno i nikada dosadno! Istina, roditelji smo dvije male cure (3 i 1 god.) koje pršte energijom. Svaki dan zahtjeva i organiziranost i spontanost istovremeno. Bez obzira na sve, djeca nas inspiriraju svakodnevno, a kako se bavimo kreativnim poslom na jednak način se igramo s njima. Brzo će one narasti pa nam je jako drago da možemo biti s njima dok su malene. Moramo spomenuti i zahvaliti se i našim dragim nonićima, koji ih strpljivo čuvaju, hrane i igraju se kao da su mladići. Potpora supruga i uže obitelji je jako važna u ovakvom poslovnom obliku, svi su aktivni.

Trenutno, naš period stvaranja i rada je noć. 

Kada se vratite pet godina unazad jeste li svoj profesionalni put ovako zamišljali? 

Vedran mi je tada govorio da je znao kako neće biti privatnik, a ja sam govorila da se neću vratiti u Pulu, pogotovo ne raditi. Oduvijek željela raditi kao privatnik s partnerom, ali bez Vedrana se ne bih upustila u sve tako brzo. Sada se nasmijemo na te riječi jer nas je život odveo totalno spontano u pravom smjeru.

Sto naši čitatelji mogu vidjeti na vašoj izložbi i do kada?

Izložba OKUSI S11 je spoj lokalne gastro i eno ponude Istre s fotografijom. Svaka fotografija je spoj jedne delicije i lokacije za koju je specifična, na primjer Motovun - tartufi, Kanfanar - boškarin i kamenice. Može se pogledati još danas 8. ožujka.

Želja nam je bila da izložbom proslavimo pet godina stvaralaštva STUDIO11, počastimo suradnike i ostale goste na lijepim suradnjama, te da predstavimo i promoviramo lokalnu ponudu kroz fotografiju inspiriranu dvostrukom ekspozicijom.Tokom pet godina rada (najčešće) s turističkim zajednicama, prošli smo Istru uzduž i poprijeko, fotografirali i snimali mnogo manifestacija koje promoviraju upravo gastro i eno ponudu, a imali smo prilike kušati sve delicije. Okusi si ono što pamtimo, ono zbog čega se vraćamo u neki kraj, a Istra je bogata vrhunsim  okusima. 

Na izložbi je bilo moguće i probati sve lokalne specijalitete s fotografija  koje su pripremili Le Ruten iz Buzeta. Time smo željeli zaokružiti kompletnu priču okusa i predstaviti ih individualno ljudima, putem njihovih osjetila. 

Koji su vam planovi za budućnost, gdje se vidite za pet godina? 

Za pet godina vidimo se u slavlju 10. - te obljetnice postojanja. Planovi su nam spontani , kuda nas posao odvede. Definitivno nam je lijepo raditi ovaj posao, a voljeli bi s našim curama još više vremena provoditi u prirodi. 

Tehnologija se brzo mijenja. što bi u vašem portfoliu   izdvojili kao novitet ili trend za 2023. a što nam dolazi u budućnosti?

Za 2023. smo kompletno opremljeni novom opremom za fotografije i iz zraka. Trendovi se mijenjaju pa ih je potrebno i pratiti. To je Vedranovo područje, vjerujem mu da će nas usmjeriti u pravi trend. Definitivno moramo biti spremni na prilagodbe koje tržište nezasitno traži iz godine u godinu, a za dušu ćemo stvarati radove poput ovih koje smo izložili na izložbi OKUSI S11.

(Razgovarala: Darija Božac Marjanović/Foto Studio11)

Video vezan uz članak