Razgovor s Melitom Peroković, direktoricom Turističke zajednice Općine Fažana

Razgovor s Melitom Peroković, direktoricom Turističke zajednice Općine Fažana-127554

NAŠ CILJ JE DA FAŽANA BUDE DESTINACIJA S ČETIRI ZVJEZDICE
Povodom 20.obljetnice rada Turističke zajednice Općine Fažana razgovarali smo s direktoricom Melitom Peroković. Opisala je Fažanu kao čarobno malo mjestom te istaknula što je sve napravljeno da Fažana izgleda kao danas. Kakvi su bili počeci rada TZO Fažana, a kakvi su daljnji planovi, pročitajte u nastavku razgovora.

Možete li se sjetiti i prepričati nam početke rada Turističke zajednice Fažana?
- 18.2.2002. godine održana je osnivačka skupština Turističke zajednice Općine Fažana. Danas slavimo velikih 20 godina rada zajednice, a od tada je Općina Fažana doživjela veliku transformaciju. U zadnjih 20 godina se ravnomjerno organiziralo da se Fažana od jednog neprepoznatljivog, zapuštenog mjesta pretvori u jednu renomiranu turističku destinaciju. Počeci su s jedne strane bili izuzetno niski jer Fažana nije bila turističko naselje u okviru najrazvijenije turističke regije Istre. Kad ste se šetali Fažanom bilo je veoma otužno, niti jedna fasada nije bila obnovljena, starogradska jezgra je svako malo plivala, nije ništa bilo popločeno, asfaltirano. S druge strane, postojala je velika želja kod svih dionika razvoja turističkog proizvoda, lokalnog stanovništva. Kad smo tek došli bili smo presretni što smo uopće dobili prostor, no međutim taj prostor nije bio useljiv. Nismo imali novaca da ga uredilo, ali su nam pojedini turistički subjekti posuđivali namještaj, pribor i sve potrebno za rad. Već nakon godinu dana razvoja htjeli smo napraviti jedan kvalitetan skok koji će povećati našu vidljivost te smo odlučili krenuti tematski. Odlučili smo profilirati ovu turističku destinaciju kroz određeni tip proizvoda na dva načina: kroz rimsku povijest (amfore) i kroz dugovječnu ribarsku povijest. Donesena je odluka o maloj ribarskoj akademiji srdela koja nam je naglo povećala vidljivost te su se počeli krojiti ostali programi. 

Fažana je postala destinacija s odličnim gastro ponudama i uređenom šetnicom uz more. Što se sve napravilo da Fažana izgleda kao danas? 
- Inicijativom i radom Općine napravila se temeljna infrastruktura, a ulaganjem privatnih investitora sva druga ponuda ostalih sadržaja. Kada gledamo današnju Fažanu, od ondašnjih 5000 kreveta, danas smo došli na 12000 kreveta. No, nije bitno govoriti samo o kvantitativnom skoku , već o značajnom podizanju kvalitete tog istog smještaja tako da je danas više od 42% smještajnog kapaciteta kategorizirano s 4 i 5 zvjezdice. Naš cilj je da Fažana bude destinacija sa četiri zvjezdice te ćemo to i radom postići. S druge strane, uredile su se šetnice, biciklističke staze, plaže te su u potpunosti prilagođene potrebama naših gostiju. Ponuda nije cjelogodišnja, nego od 1.svibnja pa do 30.rujna, stoga smo više okrenuti ka outdoor ponudi. Imamo veoma bogatu gastro ponudu. Prije 20 godina imali smo 7 ugostitelja, danas se brojka kreće oko 43 ugostitelja. 

Gledajući statistiku što se noćenja tiče, u 20 godina broj je porastao za 594.728 noćenja, odnosno 78.405 dolazaka. Kakva je struktura gostiju i iz kojih sve zemalja dolaze?
- Najviše imamo obitelji koji dolaze, zatim u postsezoni su gosti za outdoor i sport. Kad govorimo o emitivnim tržištima onda su nam najčešći gosti iz Njemačke (35%), zatim Slovenci s napomenom da oni u velikoj većini nisu komercijalni, već imaju svoje objekte, kuće za odmor. Na trećem mjestu su gosti iz Hrvatske, inače nisu bili, ali su isplivali u ovom pandemijskom razdoblju. Nakon njih imamo Dance, Austrijance, Nizozemce i u manjem broju Talijane. 

Fažansko kulturno ljeto nudit će svojim posjetiteljima raznovrsnost događaja. O kojim je manifestacija riječ?
- Ove godine smo odlučili održati veliku većinu naših tradicionalnih zbivanja. Organizirat ćemo preko 40 manifestacija, ali i sudjelovati u suorganizaciji drugih tvrtki ili pojedinaca. Do 15.studenog na Fažanskoj rivi bit će skoro pa svakodnevno događanja i to nam je značajno za ponudu Fažane pošto nema muzejskih i kulturnih sadržaja kojim bi privukla posjetitelje. Koncept je da ponedjeljkom budu koncerti klasične glazbe, srijedom tradicijski dani s ponudom suvenira i autohtonih gastro proizvoda, a subotom ili nedjeljom su glazbene manifestacije. Kad govorimo o tradicijskim manifestacija, one su sve tematizirane da na taj način prezentiramo pojedina razdoblja ili bitan segment iz materijalne ili nematerijalne kulture Općine Fažana. Budući da će biti niz događaja ovo ljeto, mogu najaviti priče s Fažanske rive, tradicijske večeri na fažanskoj rivi, Valbandon pod zvijezdama, feštu od sardela, Zvizde, sviće i ferali...

U suradnji sa Župom obilježavamo nekoliko crkvenih blagdana koji su značajni za Fažanu zbog najbogatije kulturne ostavštine, a to su sakralni objekti. Također, u suradnji smo s većim turističkim objektima koji organiziraju cijeli niz manifestacija i događaja. 

Kakvu turističku sezonu očekujete?
- Mi smo sezonska destinacija i teško je uspoređivati se s brojkama nekih drugih destinacija na području Istre. Uspjeli smo dostići brojke iz 2019.godine po broju noćenja. Najznačajniji su nam rezultati kod lokalnog stanovništva gdje u objektima privatnog smještaja brojka je premašena za 12% u odnosu na 2019.godinu. Predviđanja su dobra te smatramo da će se nastaviti pozitivan trend dolaska gostiju. 

Koji su daljnji planovi TZO Fažana?
- Plan je da Turistička zajednica i dalje nastavi s trendom razvoja. S obzirom na to da smo mali nemamo baš mogućnost da prostorno rastemo. U svakom slučaju, nastavit ćemo se razvijati što se tiče smještanih kapaciteta, a to su hoteli. Oni nam fale kako bismo uspjeli razviti onaj drugi dio dodatne ponude i da bismo uspjeli produžiti sezonu. Drugi cilj nam je ponuditi dodatan sadržaj u vidu wellnessa, zdravstvenog turizma. Bitno nam je da se sve to skupa radi planski i u suradnji s lokalnim stanovništvom. Glavni cilj Turističke zajednice je svakako urediti destinaciju prema potrebi i željama gostiju, ali da to bude u skladu s potrebama i benefitima lokalnog stanovništva prvenstveno. 

Za kraj, vaša poruka mještanima Fažane povodom 20-godišnjice TZ Fažane?
- Čestitam Općini Fažana i svim njenim mještanima te ostalim dionicima turističkog prometa na području Općine Fažana na postignutim rezultatima proteklih 20 godina i zahvalila im na suradnji i izvanrednom doprinosu u razvitku i promociji turizma na području Općine Fažana.

(H.R.)

Video vezan uz članak