Putopriča ‘‘Pozdrav iz Norveške’‘, tečaj krojenja i šivanja, predavanje “Prehrana djece”...

Putopriča ‘‘Pozdrav iz Norveške’‘, tečaj krojenja i šivanja, predavanje “Prehrana djece”...-142696

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Ovoga tjedna očekuju vas raznolika događanja u Istri, a mi izdvajamo: putopriču ''Pozdrav iz Norveške'', tečaj krojenja i šivanja, predavanje "Prehrana djece", ratna komedija Dr. Strangelove i romantična drama Sretni zajedno u Kinu Poreč, izložba ''Otkrivajući suštinu'' te izložba "Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala".

Putopriče Pozdrav iz Norveške,
UTORAK, 6. VELJAČE U 18 SATI, POREČ

Putopriče su dragi nam susreti koji nas odvode u daleke krajeve i donose nam nova proživljena i korisna iskustva. A putevima bakalara, u potragu za Aurorom borealis, nedavno je otišla naša sugrađanka Sonja Kotur Lovreković, koja će nam i ispričati svoju priču o norveškom putovanju. 

Sonja je rođena i odrasla u Danskoj, a putovanja su oblikovala njezin život. „Otkrivanjem novih mjesta i ljudi, otkrivam i samu sebe“, reći će ova zaljubljenica u putovanja, a od 2004. godine i vlasnica turističke agencije u Poreču.

Norveška obiluje brojnim prirodnim ljepotama, zapanjujućim fjordovima, gustim šumama, očaravajućim dolinama, visoravnima i plažama. Privlači putnike iz cijeloga svijeta, a vjerujemo da ćete i vi s našom gošćom rado krenuti na put u norvešku zimu i uživati u očaravajućem fenomenu polarne svjetlosti.

Putopriča će se održati u utorak, 6. veljače 2024. godine u 18 sati, u matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč (Trg Marafor 3).

Započinje tečaj krojenja i šivanja,
UTORAK, 6. VELJAČE

Oduvijek maštate o tome kako biste voljeli nositi odjeću koja je vaših ruku djelo? Kreativni ste i želite pokazati svoja djela? Imate ormar pun odjeće s kojom ne znate što bi?
Dođite u Pučko otvoreno učilište Poreč na tečaj krojenja i šivanja i zavirite u svijet igle, konca i šarenih tkanina.

Tečaj krojenja i šivanja pruža osnovne temelje korištenja šivaćeg stroja, znanje izrade jednostavnijih odjevnih predmeta (suknje i košulje), popravke odjeće, krojenje iz Burde i modifikaciju kroja prema vlastitim mjerama te izradu patenta, rukava, okovratnika na osnovi kojih je moguće dalje napredovati samostalnim radom.

Šivaće mašine osigurane su za svaku polaznicu/ka, a može se učiti i na vlastitom stroju za šivanje. 

Bez obzira jeste li početnik ili već imate iskustva u šivanju, na tečaju ćete uz stručno i kvalitetno vodstvo te uz individualan pristup svakom pojedincu napraviti sve što poželite. U vedroj i opuštenoj atmosferi uživat ćete u svojim kreacijama i svojoj novootkrivenoj vještini.

  • Na tečaj je potrebno donijeti materijal za izradu željenog odjevnog predmeta.
  • Voditeljica tečaja je Sofija Apostolovski, dizajnerica odjeće i tekstila.
  • Nastava: utorkom i četvrtkom od 16.30 do 20 sati (8 susreta)
  • Početak: utorak 6.2.2024.
  • Cijena tečaja: 220€ (PDV uključen)
  • Broj polaznika je ograničen, a prijave se primaju putem online obrasca. https://forms.gle/814hmXYi6auPUnJa6

Predavanje "Prehrana djece",
SRIJEDA, 7. VELJAČE U 17:30 SATI, VODNJAN

U srijedu, 7. veljače, Pučko otvoreno učilište "Vodnjan-Dignano" u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije organizira predavanje "Prehrana djece", koje će voditi mag. nutr. Nina Penezić Blažević. 

Predavanje će se održati u Vjenčanoj sali u Vodnjanu s početkom u 17.30 sati, a prijave su obavezne pozivom na 052/512-540, 091 617 5014 ili e-mailom: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Ratna komedija Dr. Strangelove i romantična drama Sretni zajedno,
ČETVRTAK, 8. VELJAČE, KINO POREČ

Projekcije filmskih klasika velikih majstora i učitelja filmske umjetnosti koje inače ne bismo imali priliku pogledati na velikom platnu, ili vjerojatno uopće, u kinu Poreč bit će na rasporedu svakog četvrtka tijekom veljače i na dan Valentinova. Filmovi su to koji su zbog svojih tema te filmskih tehnika i postupaka kojima se koriste uvelike utjecali na filmsku umjetnost i industriju te su ostali zapisani kao njezina reprezentativna, vrhunska djela. Ti su nam filmovi najčešće i nedostupni, naročito na filmskom platnu, te je ovo zaista izvrsna prilika da sagledamo sedmu umjetnost iz drugačije perspektive i otkrijemo štošta novoga.

Drugi četvrtak u veljači, 8.2. donosi ratnu komediju Dr. Strangelove (1964.) Stanleyja Kubricka u 18 sati te romantičnu dramu Sretni zajedno (1997.) Wonga Kar-waija u 20 sati.

Izložba ''Otkrivajući suštinu'',
ČETVRTAK, 8. VELJAČE U 19 SATI, PULA

U četvrtak u galeriji Studentski (Preradovićeva 9, Pula) s početkom u 19 sati očekuje vas otvorenje izložbe umjetničkih kreacija pod nazivom "Otkrivajući suštinu" modne dizajnerice Mine Dobrić.

Mina Dobrić, rođena 18.07.1993 godine. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završava u Puli 2012. godine. Tekstilno – tehnološki fakultet završava 2018. godine, smjer Modni dizajn. Dobitnica je nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji najbolji studentski Modni i odjevni dizajn. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložbi na Zagreb design week-u. Nakon dvije godine rada na mjestu dizajnera u Amadeus Jeansu odlučuje se vratiti u Pulu i pokrenuti vlastiti brend La'ver - La vie en rose gdje i danas živi i radi.

Otkrivajući suštinu

"Odabrala sam ono što želim biti i to jesam" rekla je Coco Chanel, a kad se tako djeluje i radi, kada se tako stremi, onda to biva lako, lepršavo i neopterećeno baš kakvi su i radovi modne dizajnerice Mine Dobrić.

Tada je jednako dizajnirati i šivati odjeću za pse, u čemu je Mina stvorila prepoznatljiv brend, kao što je općenito lako istraživanje likovnog i modnog izričaja. 
Tema koja okupira i nadasve inspirira! autoricu jest žena, žena koja kroz svoje različite osobnosti istovremeno posjeduje snagu, nježnost, odlučnost i tu suštinu Mina pokušava otkriti  drugima.
U skladu s tim, isti odjevni predmet autorica tretira različitim slikarskim i tekstilnim pristupima: akrilne boje, konac za vez te komadi drugih tkanina. Taj spoj ili neobičnost vješto ujedinjuje i spaja u skladni odmak od već viđenog.

Komadi čipke/čentrina, perle inspirirane Coco Chanel, jedan sako u tom stilu dok nam se s drugog smiješi cvijetna livada izvezena vezom na mašini/stroju, govori o autoričinoj slobodi, neopterećenosti, jednostavnosti, a sve s nakanom kako bi se različitošću i bogatstvom pristupa naglasila osobnost žene, ali i svoja vlastita. Izvezeni citati poznatih autora oslobođeni su svake banalnosti te zvuče potpuno inspirativno, baš kao što su inspirativni i autorici.


Raznolike maske krase galeriju Loža na medulinskoj placi
IZLOŽBU JE MOGUĆE RAZGLEDATI DO 29. VELJAČE 

Udruga MedulinArt poziva sve zainteresirane da u svojim šetnjama svakako razgledaju izloge galerije Loža na medulinskoj placi.

Članice primijenjene i likovne sekcije izložile su raznolike maske u želji da podijele kreativnost sa zajednicom i obojaju ove hladne zimske dane u šareno. Za izradu maski korišteni su različiti materijali i tehnike, svaka članica unijela je dio sebe u izložbu. U šetnju svakako povedite i svoje mališane. Izložbu u izlogu moguće je razgledati do 29. veljače.

Izložba "Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala"
U Prozoru u prošlost (Carrarina 4 u Puli)

Izložba “Ulomci i tehnologija izrade ranoneolitičkih keramičkih posuda s lokaliteta Sveti Mihovil kod Bala” u Prozoru u prošlost (Carrarina 4 u Puli) moći će se razgledati od utorka, 23. siječnja 2024. u 13 sati. 

Autor izložbe je Romuald Zlatunić, a autor postava izložbe Vjeran Juhas.

Uporabna namjena ranoneolitičkih posuda s područja Istre, pa tako i Sv. Mihovila, može se pretpostaviti na temelju rezultata arheozooloških istraživanja životinjskih koštanih ostataka, ali i biomolekularnih analiza lipida na keramičkim posudama s područja Dalmacije. Tim je analizama na pojedinim unutrašnjim površinama ulomaka ranoneolitičkih posuda utvrđeno postojanje proteinskih ostataka mlijeka i sira, masti životinjskog porijekla kao i ostataka različitih biljaka, smola i meda. Stoga se može pretpostaviti da su pojedine posude mogle služiti za pripremu i upotrebu hrane mliječnog izvora, kao i za pripremu hrane biljnog i životinjskog porijekla (različite juhe, napitci, itd). 

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna. 

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.