Pulski ugostitelji nezadovoljni organizacijom Vinskog grada u Puli

Pulski ugostitelji nezadovoljni organizacijom Vinskog grada u Puli-146010

POGODOVANJE ILI POTREBA?
U centru Pule, Titov park uskoro će postati domaćinom Vinskog grada, manifestacije koja je izazvala kontroverze među lokalnim ugostiteljima. Ovog četvrtka, 11. srpnja, počinje ovogodišnje izdanje manifestacije koje će trajati do nedjelje, 4. kolovoza. Dok se organizatori raduju, pulski ugostitelji izražavaju nezadovoljstvo zbog načina organizacije ove popularne priredbe.

"Počeo se slagati vinski park ili kako mi ugostitelji kažemo vinsko pogodovanje. Cijeli park od nekoliko tisuća kvadrata iznajmljen na mjesec dana za 5000 eura i boce vina za još 5000 eura. Ukupno za 10000 eura," kažu ugostitelji da je tako izjavila ravnateljica Pula Film Festivala, Tanja Miličić. 

"Usporedbe radi, mi ugostitelji za 100 kvadrata terase mjesečno plaćamo 3000 eura sa uvjetima koje stolice, koje stolove, koje boje tende i ostale izmišljotine. Vinsko pogodovanje zauzme cijelu zelenu površinu sa stolovima i stolicama dok nama ugostiteljima zelene površine grad ne iznajmljuje," dodaju nezadovoljni ugostitelji. 

Manifestacija Vinski grad uključuje 26 kućica za 10000 eura, dok se jedna adventska kućica u zimskom periodu može unajmiti za 8000 eura. "Zašto uništavate nas ugostitelje? Zašto radite protiv nas? Mi ugostitelji radimo cijele godine, plaćamo najam terase POVEĆAN od ove godine i ostale namete," ističu pulski ugostitelji.

Upit smo poslali Pula Film Festivalu, a odgovor smo dobili od ravnateljice Tanje Miličić koju prenosimo u cijelosti: 
"Manifestacija obima i značenja kakvo ima Pulski filmski festival neminovno zahtjeva, pored popratnih kulturnih programa, dodatnu ponudu kojom će zaokružiti festivalske dane.  U tom smislu, u neposrednoj blizini glavne festivalske lokacije, Titov park se iskazao kao mjesto susreta gostiju i publike. Sam koncept, pod zajedničkim nazivnikom Vinskoga grada, isključivo podrazumijeva ponudu vinara. Istarske vinarije čija će vina posjetitelji moći kušati su: Benvenuti, Cattunar, Damijanić, Deklić, Fakin, Franc Arman, Matić, Medea, Marčeta, Pilato, Destileria Rossi i Vina Rossi te IQ-Istrian Qaulity (Capo, Damjanić, Geržinić, Kozlović, Matošević, Tomaz, Terzolo, Zigante…). Osim njih, ponudu Vinskoga grada obogaćuju i hrvatske vinarije: Markota, Štampar i Vinarija Kutjevo, a inozemnu ponudu vina čine talijanski proizvođač prosecca Astoria, francuski Lillet, Sedlak i Kotolenko iz Slovenije te Tikveš iz Makedonije.


 
Valja također naglasiti da je prije dvije godine raspisan Javni poziv za navedenu lokaciju na koji se nitko od pulskih ugostitelja nije javio, kao niti na ponovljeni natječaj na koji se odazvao jedino Vinart.

Napominjem da  kućice koje se koriste tijekom Vinskoga grada nisu u vlasništvu PFF-a te je manifestacija neusporediva s Adventom. Prema informaciji iz Vinarta, cijena kućice je 1.800 eur bez pdv-a.

Što se tiče samog trajanja, priprema i izvedba su previše obimni da bi se pronašla isplativost u jednom tjednu, a sam interes posjetitelja najbolje svjedoči o opravdanosti zamišljenog perioda", izjavila je Tanja Miličić, ravnateljica JU Pula Film Festival.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Pitamo GRAD(o)načelnika koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

(H.R.)