Pulska noć, Erotski snovi jednog brodograditelja, razgovor s Eugenom Varzićem…

Pulska noć, Erotski snovi jednog brodograditelja, razgovor s Eugenom Varzićem…-139550

KULTURKLIK: DONOSIMO PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ VIKEND
Od zanimljivih kulturnih događanja za ovaj vikend izdvojili smo: Dani rukotvorina - rukotvorci u gostima, razgovor s umjetnikom Eugenom Varzićem, autorom izložbe ''Ma de'', tradicionalnu pulsku noć, Arterija - Bez utičnice, feštu smokve i smokvenjaka. Večeras u Puli pogledajte izložbu ''Erotski snovi jednog brodograditelja'' ili odite na koncert ''GORRMARR'', dok je u subotu otvorenje izložbe Bijenale crteža Pula 2023. te u Savičenti Festival sira koji traje cijelu subotu i nedjelju.

PETAK, 15. I SUBOTA, 16. RUJNA U PULI
Dani rukotvorina - rukotvorci u gostima

U Etnografskom muzeju Istre/Museo etnografico dell Istria od 14. do 16. rujna održava se sedma po redu manifestacija Dani rukotvorina. Ovogodišnja tema je – rukotvorci u gostima, i međunarodnog je karaktera.

U goste nam dolazi Ustanova za izradu tapiserija “Atelje 61” iz Novog Sada koja je pripremila izložbu i radionice tapiserija. Osim toga posjetitelje očekuju radionice makramea, nakita, oslikavanja torbi i izrada predmeta od stakla.

Program je otvoren za sve zainteresirane posjetitelje, a već tradicionalno na Danima rukotvorina sudjeluju i članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin, učenici srednjih škola te korisnici Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu. Želimo da muzej bude mjesto druženja i društvene inkluzije svih posjetitelja.
Ulaz je na sve programe slobodan.

Petak 15.9.

10:30 - 12:30 radionice: izrada tapiserija - Atelje 61
oslikavanje torbi - EMI/MEI

17:00 - 19:00 radionice: izrada tapiserija
makrame - Vojka Kotiga, Gropp.arete

Subota 16.9.

10:00 - 13:00 radionice: makrame - Vojka Kotiga, Gropp.arete
izrada predmeta od stakla (tiffany tehnika) - Monika Petrović Art

Voditeljice manifestacije:

Mirjana Margetić, mirjana@emi.hr
Nikolina Rusac, nikolina@emi.hr

PETAK, 15. RUJNA U PREMANTURI
Koncert "GORRMARR"

FENOLIGA udruga u kulturi poziva vas u Premanturu u petak, 15. rujna u 20:30 sati na koncert “GORRMARR” koji će se održati na placi.

Ulaz slobodan.

O bandu…

“GorrMarr” je svijež i zanimljiv, glazbeni projekt Gorana Farkaša, frontmena etno skupine “Veja” i Marijana Jelenića frontmena grupe “Nola”.
Sa svojim radom započinju 2020. godine, a krajem iste godine imaju i svoj prvi zapaženi nastup. Duo je to koji spaja elektronsku glazbu s tradicijskom glazbom istarskog poluotoka, prožimajući tako tradiciju i moderan život, šireći horizonte glazbe koja postoji i koja to tek treba postati.

Koncert je omogućen financijskim sredstvima Turističke zajednice Općine Medulin, Arena Hospitality Group i Fenolige udruge u kulturi.

U slučaju nevremena koncert će se održati u nedjelju, 17.rujna.

Na Facebook stranici udruge “Fenoliga – udruga u kulturi” biti će objavljena informacija o tome najkasnije 45 minuta prije planiranog početka događaja.

PETAK, 15. RUJNA U PULI
Otvorenje izložbe fotografija "Erotski snovi jednog brodograditelja"

Izložba „Erotski snovi jednog brodograditelja“ nije tek doslovno dokumentiranje i preslikavanje fotografija i postera iz erotskih i takozvanih "muških magazina" u jednom radnom ambijentu, u ovom slučaju, brodogradilištu Uljanik i TESU. Riječ je o izboru motiva i kadra kako bi se, preslikavanjem tih motiva, stvorila nova fotografija koja govori o prostoru i, prije svega, čovjeku - radniku, kojeg tu nema.

Fotografije s ove izložbe nastale su u dva navrata - u veljači 2016. godine u pogonu TESU, te tri godine kasnije u brodogradilištu Uljanik. Prvotna ideja dolaska u te radne pogone nije bila snimanje ovih motiva, već općenito atmosfere radnog mjesta u odsutnosti radnika. Međutim, fotografirajući putem, teško je bilo izbjeći susret s "ljepoticama s naslovne strane" koje u grubosti ovakvog radnog mjesta čine svojevrsni slatki kontrapunkt - donoseći  ljepotu kao utjehu.

Opće je poznato da je fotografije ovog žanra moguće pronaći u gotovo svakoj automehaničarskoj radionici, kabinama glomaznih kamiona ili na mjestima koje krasi težak rad. Međutim, ono što je specifično za Uljanik je njegova veličina i veliki broj radnika koji su tijekom svoje duge povijesti tu ostavili svoj trag. Na pojedinim podlogama moguće je pratiti više slojeva postera i isječaka -  svojevrsno palimpsestiranje i kolažiranje koje seže sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Zanimljivo je za brodogradilište, nadalje, da nema vanjskih posjetitelja što je također element slobode u odabiru motiva i načina koreografiranja radne scenografije.
Pored erotskih motiva u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi druge omiljene zanimacije muškaraca poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini pa čak i Damir Kajin.

Izložba "Erotski snovi jednog brodograditelja" treći je i finalni produkt projekta u kojem su u ljeto 2019. Štifanić i Marko Grbac Knapić dobili dozvolu uprave da slobodno hodaju halama Uljanika tijekom tri dana. Uz ovu izložbu realizirani su i video "Uljanik" te film "Rasparagan".

Izložbu možete pogledati do 6.10.2023.

Dejan Štifanić profesionalno se bavi fotografijom i autor je mnogobrojnih izložbi fotografija, te sudionik u projektima koji uključuju video, muziku i kazalište. Osnivač i voditelj udruge Studio KaPula sa sjedištem u DC-u Rojc Pula.

Website: www.dejanstifanic.com

Ova izložba u organizaciji Saveza udruga Rojca i udruge Studio KaPula, realizirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

PETAK, 15. RUJNA U NOVIGRADU
14. Međunarodni festival umjetnosti - ARTERIJA 

Muzej Lapidarium vas poziva na 14. Međunarodni festival umjetnosti - ARTERIJA - Bez utičnica.

Osnova novog programskog koncepta festivala je multidisciplinarna i međunarodna suradnja, ali bez upotreba tzv. novih tehnologija. Festival potiče klasične umjetničke discipline, kao što su slikarstvo, crtež, instalacija, skulptura ili  knjige umjetnika, umreženih s izvedbenim i literarnim izričajima. Fokus je na jednotjednom rezidencijalnom boravku i radu međunarodnih i istarskih umjetnika/ica u Novigradu.

Umjetnici/ce radom i druženjem u prostoru i parku Muzeja  osmišljavaju izložbu, tj. "finisaž" rezidencije, čije rezultate javno izlažu zadnjeg dana festivala. Tjedan dana Muzeja Lapidarium kao otvorenog ateljea.

Kustosi: Jerica Ziherl & Ivo Ringe

Sudjeluju: Wolfgang Berndt (DE), Robin Davourie (F), Michael Jaeger (DE), Marlon Red (RO), Shawn Stipling (GB), Beat Zoderer (CH), Ivo Ringe (D), Heather Sheehan (USA), Bojana Križanec (SLO), Plateau Residue (SLO), Mladen Stropnik (SLO), Peter Tomaž Dobrila (SLO), Tomislav Brajnović (HR), Josip Pino Ivančić (HR), Đanino Božić (HR), Dimitri Brečević (HR), Zoe Miloš (HR), Miljenka Šepić (HR), Josipa Škrapić/Udruga Forma Pazin (HR).

Dobrodošli na sva događanja. Ulaz je slobodan.

Pratite ih na [url=http://www.muzej-lapidarium.hr]http://www.muzej-lapidarium.hr[/url]

Program Arterije omogućen je financijskom potporom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije - Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost / Regione istriana – Assessorato alla cultura e territorialità, Grada Novigrada-Cittanove i Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanove.

SUBOTA, 16. RUJNA U PULI
Tradicionalna Pulska noć

Sve je spremno za još jednu tradicionalnu Pulsku noć koja će se održati u subotu, 16. rujna na ulicama najvećeg istarskog grada, po završetku ovogodišnjeg bogatog Pulskog kulturnog ljeta, u sklopu kojeg su se održali brojni kvalitetni programi na različitim pulskim lokacijama.

S početkom u 20 sati na tri lokacije, Tržnici, Portarati i na Forumu nastupit će sedam izvođača, a sve posjetitelje očekuje i nezaobilazna gastro ponuda na Tržnici gdje će vrsni kulinarski znalac Budimir Žižović-Žižo u pulskoj padeli pripremati pedoče na buzaru, po prigodnoj cijeni.

Zabavni i bogat program trajat će sve do jedan sat poslije ponoći, a na svim će lokacijama nastupiti lokalni izvođači, poznati domaćoj publici. Zbor Zaro, Top of the Pops i Le Monde band nastupit će na Forumu. Publiku na Portarati zabavljat će Šajeta i grupa Funbox, a na Tržnici glazbeni sastavi Side effects i Pula Jazz Quartet, gdje posjetitelje očekuje i raznolika ugostiteljska ponuda.

Puljani željni domaćih izvođača doći će na svoje te se pritom zabaviti, zaplesati ili jednostavno prošetati centrom Pule. Petosatni program osmišljen je za različite afinitete i uzraste, a koncepciju potpisuje Vlado Orlić, dok je za tehničke i logističke potrebe zadužena Javna ustanova Pula Film Festival.

Za sve naše građanke i građane Pulapromet je omogućio besplatan javni prijevoz na svim gradskim linijama na dan održavanja Pulske noći.

SUBOTA, 16. RUJNA U BARBANU
17. Fešta smokve i smokvenjaka

U subotu, 16. rujna svi putevi vode u Barban na 17. Feštu smokve i smokvenjaka.
Program počinje u 13 sati nastupom KUD-a Barban te Barbanskih i Pulskih mažoretkinja.
Uz mali samanj smokvi i smokvenjaka te ostalih domaćih proizvoda i rukotvorina, pripremili smo i gastro kutak gdje naši gosti imaju priliku degustirati kreativna jela na bazi smokve.

Naravno, nismo zaboravili ni naše najmlađe i najslađe. Za njih smo od 14:00 sati pripremili dječji kutak- kreativnu radionicu „Čarolija smokava“, izložbu dječjih radova, te natjecanje u trčanju za djecu vrtićkog uzrasta „Teći ići mići“.

U 17 sati slijedi proglašenje naj smokvenjaka, a u 17:30 „ručenje po starinski“. Za dobru zabavu i svirku tijekom fešte zaduženi su naši „Dečki iz Sutivanca“.

Vidimo se u Barbanu na Barbanskoj placi u subotu na 17. Fešti smokve i smokvenjaka!

SUBOTA, 16. RUJNA U MOTOVUNU
Razgovor s autorom izložbe "Ma de"

Nakon velikog otvorenja samostalne izložbe Ma de, koje je po broju posjetitelja i reakcijama nadmašila sva očekivanja i predstavila nešto što se na događajima takvog tipa rijetko ili gotovo nikada ne vidi, ove subote, 16. rujna 2023. godine s početkom u 19 sati, likovni umjetnik Eugen Varzić poziva sve zainteresirane, ili one koji žele još jednom doživjeti samostalnu izložbu Ma de u Motovunskoj galeriji Pet kula, da se pridruže vodstvu kroz izložbu, odnosno razgovoru s autorom.

Posjetitelji će imati priliku započeti večer gledajući kratki dokumentarni film "MA DE" u kinu Bauer, a zatim će autor projekta, Eugen Varzić, osobno provesti zainteresirane kroz postav izložbe u galeriji Pet kula.

Osim što ćete moći uživati u umjetničkim djelima koja su bila izložena u prestižnim galerijama i muzejima diljem Hrvatske i svijeta, neka od tih slika trenutno su dio važnih svjetskih umjetničkih projekata. Jedna od slika čak je odmah nakon otvaranja izložbe otputovala na izlaganje u Sjedinjene Američke Države.

Ovaj neformalni razgovor sa samim autorom pružit će vam uvid u proces stvaranja projekta "Ma de", uvjete pod kojima je nastao, razloge za stvaranje filma, i zašto je došlo do značajnog zaokreta u njegovom likovnom izrazu. Također, imat ćete priliku saznati zašto je Motovun odabran kao inspiracija za ovu jedinstvenu izložbu.

Očekujemo vašu nazočnost na ovoj posebnoj večeri umjetnosti i dijaloga. Slobodno postavite pitanja autoru i dublje zaronite u svijet "Ma de" projekta.
Projekt podupiru Općina Motovun i Turistička zajednica Motovun.

SUBOTA, 16. RUJNA U PULI
Otvorenje izložbe Bijenale crteža Pula 2023.

U subotu, 16. rujna u galeriji HDLU-a Istre otvorit će se izložba u sklopu Bijenala crteža Pula 2023. Postav bijenala organiziran je u tri pulske galerije: Galerija DAI-SAI, Gradska galerija Pula i galerija HDLU-a Istre.

Otvorenje će započeti u galeriji HDLU-a Istre u 19 sati, nastavit će se u galeriji DAI-SAI u 19.30 sati te završiti u Gradskoj galeriji Pula u 20 sati. I na ovogodišnjem bijenalu crteža u Puli sudjeluju autori iz Hrvatske i inozemstva. Od preko 200-tinjak pristiglih prijava žiri je selektirao njih 166.

Izlažu: Nataša Ač, Lucija Agić, Tamara Agić, Milica Antonijević, Bagrat Arazyan, Daniela Battisti, Elvis Berton, Jana Bonačić, Davorka Borić, Matjaž Borovničar, Julijana Božič, Aleksandar Božić, Darko Brajković Njapo, Ivna Bruck, Andrej Brumen Čop, Luciano Bunić, Barbara Cetina, Renata Chalupa Prvan, Silvia Cindrić, Nini Cinotti, Svetislav Cvetković, Antonia Čačić, Valter Černeka, Andrea Čović, Goran Čvrljak, Danica Dadić, Massimo de Agelini, Lucija Dešković Ivanović, Petar Dugandžić, Marija Đaković, Marina Đira, Rebecca Đuran Šilėnas, Ljiljana Fabijanić, Mišo Filipovac, Črtomir Frelih, Irena Gajser, Katarina Galić, Heda Gärtner, Fabio Gasparini, Sanja Gerovac, Iva Gobić, Željka Gradski, Željka Gradski i Alan Vlahov, Milena Gregorčič, Igor Gustini, Cvetka Hojnik, Karla Horvat, Paolo Patrick Hrga, Jasmina Jakopanec, Paulina Jazvić, Natalija Juhart Brglez, Dario Jurjević, Vanda Jurković, Tina Karanović, Azad Karim, Silva Karim, Mia Kešelj, Elena Kiss, Kiki Klimt, Branko Kolarić, Tina Konec, Silvana Konjevoda, Borut Korošec, Vera Kos Paliska, Radovan Kunić, Ingrid Kuris Akis, Renata Ladović Meštrović, Milica Lakićević, Marta Licul, Omar Lović, Lada Luketić, Kate Mandarić Erceg, Milan Marin, Slavica Marin, Nina Martić, Jelena Martinović, Erik Mavrič, Ivana Mikulić, Zdravko Milić, Marija Milinković, Lorena Milković, Mladen Milotić, Meta Mramor, Ivana Mrčela, Maja Mrdaković, Filip Novak, Zoran Ogrinc, Ivan Ostarčević, Jadranka Ostić, Bruno Paladin, Nives Palmić, Vlasta Pastuović Aleksić, Tea Paškov Vukojević, Petra Pavetić Kranjčec, Marko Pavičić Donkić, Andrej Pavlič, Eduard Pavlović, Mihael Perčič, Marina Perković, Luka Petrač, Stanka Pinjuh, Boštjan Plesničar, Luči Plosnić, Anja Podreka, Irena Podvorac, Koraljka Polaček, Iris Poljan, Luka Popić, Sanja Pribić, Andreas Pytlik, Margerita Rakić, Dragoljub Rakinić, Davor Rapaić, Nataša Rašović Bodiš, Đerđi Ratković, Tihomir Razum, Nikola Ražov, Milena Rudan, Tin Samaržija, Samo, Emanuela Santini, Mirta Savani Profeta, Jana Seliškar, Ellen Semen, Dubravko Sertić, Silvija Sikavica, Sanja Simeunović Bajec, Saba Skaberne, Valter Smoković, Jasenka Smrekar, Jelena Sokić, Aleksandar Spasoski, Ivan Spinčić, Ivan Stanišić, Krunislav Stojanovski, Mirko Stojić, Petra Šabić, Vesna Šantak, Tomislav Šilipetar, Mark Šircel, Anže Šmalc, Tatjana Šogorov, Iva Štefanac, Jadranka Štimac, Bernard Teklić, Alenka Tominac, Vanina Topić, Dorian Trepić, Slađana Trstenjak Matić, Ljiljana Tršan, Vedran Urličić, Asja Vasiljev, Polina Verbitska, Celestina Vičević, Svebor Vidmar, Dražen Vitolović, Tina Volarić, Žarko Vrezec, Mia Vučić, Tereza Vukić, Angelina Vukosav, Andrej Zbašnik, Martin Zelenko Poles, Matea Zeman, Cveto Zlate i Ljerka Žingerlin.

Prvi otvoreni bijenale crteža u Puli, u organizaciji HDLU-a Istre, realiziran je 2021. godine. Sudjelovalo je 97 autora iz Hrvatske i šire regije. Projekt je zapažen zbog velikog odaziva autora i reakcija publike.

Ovogodišnji otvoreni bijenale crteža u Puli upravo je pred nama. Propozicije, termini i inicijalni materijal za apliciranje odaslani su na mnoge adrese. Projekt nije imao zadanu temu, već je okosnica bazirana na crtežu kao likovnoj disciplini.

Tako se dogodilo da su radovi heterogeni po pristupu oblikovanju, tehnologijama, rukopisima i, naravno, rezultatima. Za selekciju su se prijavila 202 autora. Selektori E. Borkovsky, M. Marin i B. Žižović izabrali su 166 autora s nešto više od 200 radova. Zbog količine prispjelih materijala, izložba selektiranih radova bit će postavljena u tri pulske galerije.

Osim u galeriji HDLU-a Istre, postav će biti i u Gradskoj galeriji Pula te Galeriji Društva arhitekata Istre DAI-SAI, kojima zahvaljujemo na suradnji. Ovo dozvoljava da se radovi projekta smještaju, organiziraju, postavljaju u prostore prema uvjetnim tematima, ovisno o motivima i tehnici.

Iz inicijalnog materijala: „Crtež je najstarija likovna tehnika, npr. potez po pijesku; paljeni štapić ili prst umočen u pepeo za špiljski crtež i sl. Crtež kao skica, kroki, studija, prethodi mnogim načinima likovnih iskaza: slikarstvu, kiparstvu, grafici, arhitekturi, dizajnu, grafitu, karikaturi, animaciji, tetovaži, scenografiji, kartografiji, administraciji, psihijatriji... Crtež može egzistirati kao samostalno likovno djelo. Ekspresivno crtanje vizualizira ideje/emocije koje postaju vidljive ilim opipljive“.

Projekt je pokazao da mnogi umjetnici njeguju crtež provjeravajući ga tematski i tehnološki. U suvremenosti umjetnici eksperimentiraju s metodama i materijalima, miješanjem medija, pa je razlika između crtanja i slikanja ponekad zamagljena. U projektu je većina radova plošna, no ima i nekoliko trodimenzionalnih ostvarenja te video-radova. Tek nekoliko djela može označavati ideju skice, ali većina su gotovi radovi za koje je izabran način crteža, bez obzira na to koje su materijale i tehnologiju autori odredili za realizaciju. Iako prevladava prepoznatljivost tema pojedinih djela, tu su i radovi koji bježe k nadrealnom, apstraktnom iskazu. Većinu određuju artističke vizualizacije vezane za recentno povijesno vrijeme. Uz dokumentarističke, tu su iskazi osobnih situacija, individualnih stanja, iniciranje polemike, propitivanja... Ponekad su vizualizirani kao karikaturalne situacije, ali i kao dramatične scene.

Radovi Otvorenog bijenala crteža u Puli 2023. su selektirani. Osmišljena djela s višeslojnom porukom imala su prednost pri odabiru. Kao i kod dosadašnjih tematskih projekata, nadamo se da će promatrač imati što vidjeti i doživjeti na izložbi predstavljenoj u tri galerije u Puli. Zahvaljujemo svim suradnicima i pokroviteljima, a nadasve autorima na aplikacijama jer bez umjetnika svijet bi bio siromašan i ogoljen.
Eugen Borkovsky

SUBOTA, 16. I NEDJELJA, 17. RUJNA U SVETVINČENTU
Festival sira

U kaštelu Morosini-Grimani u Savičenti ovog će se vikenda održati festival sira. Evo što su vam ove godine u sklopu festivala pripremili:
- gastro kutak "Kumparička" gdje će vam pripremati slasna jela od sira
- streličarstvo (koje možete isprobati od 11 do 19 sati)
- facepainting (od 15 do 18 sati)
- PROMO cijene ulaznica: sve ulaznice snižene su za 50%

Ulaz u dvorište kaštela biti će besplatan (gdje se navedeni sadržaj odvija), dok su za posjet ostatku kaštela (multimedijalna izložba i Escape Castle igra) potrebne ulaznice koje su na 50% redovne cijene za vrijeme trajanja festivala.

Radno vrijeme kaštela ove subote i nedjelje biti će od 11 do 19 sati.

Podsjećamo, ovo su samo neka od zanimljivih kulturnih događanja koja će se održati u Istri ovoga tjedna.

(I.I., S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.