Puležani, priključite se Europskom tjednu mobilnosti

Puležani, priključite se Europskom tjednu mobilnosti-139504

OD 16. DO 22. RUJNA 
Europski tjedan mobilnosti, najveća europska inicijativa posvećena održivoj urbanoj mobilnosti, obilježava se i ove godine u Puli. Ovaj tjedan prilika je da se svi građani uključe u planirane aktivnosti te time podrže transformaciju grada u GRAD PO MJERI ČOVJEKA, što je jedan od strateških ciljeva Plana razvoja Grada do 2030. godine.

Ovogodišnji tjedan aktivnosti posebno će obilježiti dvije ključne inicijative koje definiraju smjer budućeg razvoja:

1. Novi javni prostor-pješačka zona u centru grada: na dijelu Giardina tijekom trajanja EU tjedna mobilnosti u potpunosti će se zatvoriti promet u od 16. do 18. rujna te na istom organizirati brojne aktivnosti.

2. Privremena biciklistička staza: privremenom regulacijom prometa Grad će spojiti dvije do sada nepovezane biciklističke rute te time omogućiti sigurnu vožnju. Najava je to daljnjeg razvoja biciklističke mreže i povezivanja u smislene tokove.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte, Anja Ademi, naglasila je da je za razliku od dosadašnjih aktivnosti koje su obilježavale tjedan kretanja, ovogodišnjim aktivnostima učinjen značajan iskorak u smislu najave konkretnih promjena koje su u skladu sa vizijom daljnjeg razvoja grada. Zatvaranje Giardina za promet motornih vozila i uspostava kontinuirane privremene biciklističke staze aktivnosti su koje ukazuju na smjer oslobađanja centra grada od prometa motornim vozilima, povećanja javnih površina i pješačkih zona i poticanje mikromobilnosti. U tako važnim odlukama iznimno je važno osluškivanje građana o uvedenim promjenama pa je tom prilikom osmišljen i način participacije građana koji će imati priliku osim sudjelovanja u aktivnostima iskazati i svoje mišljenje o ovim inicijativama. 

Program Europskog tjedna mobilnosti nalazi se u privitku priopćenja, a video možete pogledati na poveznici: [url=https://youtu.be/K6dSzbsOmro]https://youtu.be/K6dSzbsOmro[/url].

Svake se godine od 16. do 22. rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju, stoga se 16. rujna od 08,00 sati pa sve do kraja dana 18. rujna uvodi privremena regulacija prometa – zatvarana dijela Laginjine i Giardina za sav promet, uključujući i autobuse javnog gradskog prijevoza, od semaforiziranog raskrižja s Smareglinom i Anticovom ulicom do Zagrebačke ulice  (Ljekarne).

Za vrijeme trajanja zabrane prometa, koristit će se obilazni pravci preko Dobriline ulice, Trga Republike, te Anticove ulice, Flaciusove ulice i Ulice Riva.

Mole se svi sudionici u prometu za strpljenje, dodatan oprez i poštivanje privremene regulacije prometa.

Obzirom da se i ove godine Grad Pula-Pola pridružio obilježavanju tjedna mobilnosti, zajedno je s brojnim partnerima pripremio je  bogat program, od kojeg izdvajamo dio koji se odnosi na Giardine:

Subota, 16. rujna

- 10:00 – 13:00 ARMARON modni buvljak - GIARDINI Laginjina i Giardini,

- 21:00 – 01:00 PULSKA NOĆ - CENTAR besplatan javni gradski prijevoz na svim gradskim linijama,

Nedjelja, 17. rujna

10:00 – 11:00 KOTAČIĆIMA PO GIARDINIMA - GIARDINI
-poligon prepreka i utrka romobili/role/skate/rošule

11:00 – 12:00 DJEČJA UTRKA - dječja utrka u četiri kategorije - najava za Pula MARATHON,

Ponedjeljak, 18. rujna

09:30-11:30 IZLAGANJE VOZILA ZA OSOBE SA SMANJENOM POKRETLJIVOŠĆU, Društvo distrofičara Istre, Trg Portarata

09:30 - 11:30 PREZENTACIJA I DEMONSTRACIJA: SIGURNO BICIKLOM U PROMETU, Zajednica tehničke kulture Pula i HAK Pula-Rovinj, Trg Portarata

09:30 - 11:30 PREZENTACIJA PROGRAMA: SIGURNO NA DVA KOTAČA, MUP PU Istarska, Trg Portarata

17:00 – 17:45 OTMJENA VOŽNJA BICIKLOM, Giardini – Ulica Dubrovačke bratovštine - Sv. Ivan – Riva – Flaciusova – Dobrilina – Dalmatinova – Narodni trg – Smareglina Laginjina – Giardini.

(REX)