Pula: Dijete ozlijeđeno u nesreći

VOZAČ ODUZEO PREDNOST KAMIONU, NEPROPISNO PREVOZIO DIJETE
U nesreći koja se dogodila jučer, 21. studenog oko 7.50 sati u Puli tri su osobe lakše ozlijeđene.
Nesreća se dogodila kada je 74 - godišnjak iz Pule upravljao automobilom Škoda, pulskih registracijskih oznaka kolnikom Valvidalske ulice. Dolaskom na raskrižje s kolnikom Japodske ulice, vozač je ušao u raskrižje i pritom oduzeo prednost prolaska teretnom automobilu VW, pulskih registracijskih oznaka kojim je kolnikom Japodske ulice upravljao 28 - godišnjak iz Pule.
U nesreći su oba vozača i putnica (dijete) iz teretnog automobila lakše ozlijeđeni.
Protiv vozača automobila se zbog oduzimanja prednosti prolaska podnosi optužni prijedlog, a protiv vozača teretnog automobila se podnosi optužni prijedlog jer nije prevozio dijete u posebnom postolju.
Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija.
Člankom 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 500 kuna za nekorištenje sigurnosnog pojasa, odnosno nepropisno prevoženje djece u vozilima. Spomenutim člankom određeno je:
Vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa - iznimno, sigurnosni pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas.
Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od 5 godina samo na stražnjim sjedalima i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu.
Vozač motornog vozila može prevoziti dijete starije od 5, a mlađe od 12 godina samo na stražnjim sjedalima, a dijete mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Ako se dijete veže sigurnosnim pojasom na dvije točke vezivanja nije potrebno koristiti posebno postolje za sjedenje.
Vozač motornog vozila može prevoziti dijete do dvije godine starosti na prednjem sjedalu vozila ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili ako je suvozački zračni jastuk isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.
Dijete u posebnoj sjedalici u vozilu mora biti vezano. (REX/Foto arhiva)