TRI DANA MIRISA, OKUSA I DRUŽENJA
Od samog otvaranja 19. Dana mladog maslinovog ulja – XIX Giornate dell'olio d'oliva novello u petak, 14. studenoga u podne, pod velikim šatorom bilo je vrlo dinamično. Više od 60 izlagača - proizvođača maslinovog ulja, vinara, OPG-ova i obrtnika – predstavili su rezultate svoga cjelogodišnjeg rada i proizvode vrhunske kvalitete. I zaključak je: Istra će i ove godine imati što pokazati na međunarodnoj sceni.
Najveća manifestacija u čast maslinarstva i pohvala izvrsnosti maslinara i uljara, održava se od 14. do 16. studenoga te obiluje brojnim edukativnim i stručnim programima, ali i gastronomskim showovima i degustacijama te zabavama. To su tri dana mirisa, okusa i druženja pa je u kuhinji od prve minute aktivno i kreativno. Gospodar kuhinje prvog dana sajma bio je chef David Skoko - Ribarev sin kulinarsku je inspiraciju pronašao u invazivnoj vrsti.
"Napravili smo njoke sa šugom od plavog raka, a gore smo tostirali malo mendula. Pijat je stvarno bio dobar, podijelili smo više od 200 porcija. Nakon toga pripremali smo filet brancina s pireom od čičoke i tikvica. Jako fino", kazao je David Skoko.

Pažnju je plijenio i novitet Dana mladog maslinovog ulja - OIL LAB u kojem Robert Perić ugošćuje goste kuhare predstavljajući priču o mladom maslinovom ulju, od senzorike do sljubljivanja s mesnim jelima. Program OIL LAB-a na rasporedu je svakog dana u dva termina (14:00 i u 17:00), a broj sjedećih mjesta ograničen je na 20.
Prvi gost kuhar, Matija Bogdan, unio je aromu egzotike.
"Fokusirani smo na mlada maslinova ulja pa smo kuhali jednostavnije da bi ona bilo u prvom planu. Za prvi slijed smo spremali tartar istarskog boškarina začinjen mladim maslinovim uljem, a umjesto soli koristili smo tostirani dehidrirani kvasac, kojim su pojačani okusi ulja. Za drugi slijed radili smo kremu od mladog maslinovog ulja i slanutka, malo džema od komorača i bijelog vinskog octa te ragu od istarskog kozlića. Koristili smo sve sastojke koje možemo naći u Istri, ali smo kuhali s dosta baharata, kumina i korijandra da bi bilo uzbudljivije", kazao je Bogdan.

U subotu je gost kuhar Saša Pribičević (14:00) te JRE Hrvatska (17:00).
"Sigurno ću spremati tripe u mlijeku s pjenom od sira, a za desert puding od riže s prešanim pomikakijem. A što će spremati gosti, to ćemo vidjeti sutra", kazao nam je Robert Perić.
Kroz Pozornicu znanja predstavili su se profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre, a mladi su kuhari pripremali sezonske namirnice lokalnih proizvođača Istre. Skoko je reinterpretirao i popularne ulične zalogaje kroz lokalne proizvode, a do večeri su kroz veliku kuhinju prošli brojni chefovi koji su odabirali mlada maslinova ulja u skladu s karakteristikama svojih jela. Lovački timovi udružili su pak snage s kuharima za pripremu autentičnih jesenskih jela.
Za kasnovečernju zabavu sudionika, gostiju i posjetitelja u petak su zaduženi skupina Tequila i DJ Nikola Z Kukurini.

Kuhinja se u subotu otvara već u 11 sati, a među nizom kulinarskih stručnjaka, put od polja do tanjura predstavit će Matija Horg. Kulinarski će se okušati i umjetnici, ali i uljari te predstaviti istarski ugostitelji. U subotu navečer pozornicom će vladati Minea & band te DJ Wazaby.
Drugog dana sajma čeka nas puno degustacija, predavanje, promocija i zabave.
Pridružite im se u Vodnjanu na 19. Danima mladog maslinovog ulja.
(REX)