Provedba projekta “Posejdonov vrt – umjetni greben u zaljevu Valsaline”

Provedba projekta “Posejdonov vrt – umjetni greben u zaljevu Valsaline”-127453

SURADNJA S LOKALNIM RIBARIMA
Povodom obilježavanja Svjetskog dana oceana, Aquarium Pula, u suradnji s Meeresschule Pula, pozivaju Vas na događaj predstavljanja i provedbe projekta “Posejdonov vrt – umjetni greben u zaljevu Valsaline”. Događaj će se održati u utorak, 7.6.2022., u uvali Valsaline, s početkom u 10h.

Glavni cilj projekta je obnavljanje morskog dna uvale Valsaline kroz razvoj učinkovitog koncepta za povećanje bioraznolikosti u staništima degradiranih podvodnih područja. Kroz provedbu projekta, naglasak se daje na suradnju s lokalnim ribarima koji bi svojim prilovom doprinijeli povećanju broja zavičajnih biljnih i životinjskih vrsta u navedenom području.

Isčekivani rezultat je stvaranje žarišta bioraznolikosti koje će služiti postizanju prirodne ravnoteže i u okolnim morskim staništima.

PROGRAM

10:00 h – Uvodna riječ: dr. sc. Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula i Karin Gobić, koordinatorica projekta: “Posejdonov vrt – umjetni greben u zaljevu Valsaline”:
10:05 h – Stanje u uvali Valsaline – nekada i sada: Gerwin Gretschel, osnivač “Meeresschule Pula”
10:10 h – Važnost lokalne zajednice i ribara u provedbi projekta: dr. sc. Neven Iveša, Fakultet prirodnih znanosti u Puli
10:15 h – Predstavljanje koncepta rastilišta za riblju mlađ: Žana Moslavac, stručni suradnik; Tamara Sović, stručni suradnik

Svrha projekta “Posejdonov vrt – umjetni greben u zaljevu Valsaline” je ponovna uspostava strukture i funkcije obalnih područja, to jest, obnova bentoske zajednice zaljeva Valsaline pošumljavanjem vrstama algi, morskih cvjetnica i beskralješnjaka te uspostavom rastilišta za riblju mlađ.

Projekt bi mogao u budućnosti poslužiti kao dobra praksa za obnavljanje ostalih područja degradiranih antropogenim, podvodnim građevinama.
Za obnavljanje područja predviđena je suradnja s ribarima u prikupljanju biološkog materijala (sesilni beskralješnjaci te jaja sipa, hrskavičnjača i lignji ulovljenih u prilovu). Ribari će biti informirani o važnosti prilova te načinu na koji oni sami mogu djelovati u oporavku bioraznolikosti mora kao izvora njihovih prihoda. Suradnja će poboljšati vezu akvarija s ribarima.

Strateški ciljevi projekta su:
• Uspostava stručne suradnje u svrhu sakupljanja podataka o lokalitetu. Aquarium Pula surađivat će s privatnom tvrtkom zaduženom za obrazovanje studenata o moru (Meeresschule) koja će opisati specifične značajke zaljeva Valsaline te promjene u staništu tijekom posljednjih godina.
• Ponovno uvođenje nestalih ili desetkovanih lokalnih morskih vrsta. U tu svrhu će Aquarium Pula postaviti rastilišta za riblju mlađ, te prikačiti biljne i životinjske vrste na betonski zid.
• Suradnja s ribarima u svrhu prikupljanja popratnog ulova. Aquarium Pula i Sveučilište u Puli uspostavit će program s ribarima koji uključuje sakupljanje popratnog ulova za obnavljanje uvale Valsaline.
• Podizanje svijesti o osjetljivosti morskih ekosustava u vremenu ekoloških promjena. Obrazovna ustanova Meeresschule osmislit će podvodnu poučnu stazu za školarce, studente i turiste.

(HR)