Protekli vikend u Barbanu su održane dvije velike manifestacije

Protekli vikend u Barbanu su održane dvije velike manifestacije-132794

13. SMOTRA MASLINOVOG ULJA I 'KANTAJMO I SVIRIMO PO STAROJ UŽANCI'
Ove godine Barbanci su spojili dvije značajne manifestacije. U 15 sati započeli su sa svečanim otvorenjem Smotre maslinovog ulja. Raznolika ponuda najboljih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija oduševila je svakog posjetitelja, a osim uživanja u vrhunskim maslinovim uljima, maslinari i posjetitelji imali su priliku poslušati predavanje Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu „Aktualnosti u maslinarstvu.“

Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji donose vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju. 

Ove godine prijavljeno je sveukupno 46 uzoraka maslinovog ulja s područja Općine Barban, a 17 izlagača je sudjelovalo je manifestaciji. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno.

Maslinovo ulje s OPG-a Filipović je šampion ovogodišnje smotre, ali svakako je važno istaknuti da su rezultati kemijske analize pokazali da su ulja s Barbanštine izvrsne kvalitete, pa tako ove godine imamo 17 zlatnih medalja, 24 srebrnih medalja te 4 brončane. Ulja su kemijski izvrsna, senzorno su pojačane gorčine, smanjene voćnosti i svježine. Maslinari s područja Barbanštine zaista mogu biti ponosni na rezultate, a vjerujemo da im je ovo veliki poticaj da nastave i dalje proizvoditi vrhunska ulja.

Organizator ove manifestacije je Općina Barban zajedno s Turističkom zajednicom,  a pokrovitelj je Istarska županija.

Nastavak drugog dijela manifestacije uslijedio je u 18 sati kada je održan tradicionalni, 13. Susret kantadura na tanko i debelo i svirača na istarskim tradicijskim instrumentima pod nazivom “Kantajmo i svirimo po staroj užanci”. Organizator Susreta je KUD Barban, a suorganizatori Općina Barban i TZ Općine Barban. 

Nakon “Mantinjade” koju su izveli Luka Glavaš i Mateo Zulijan svirači KUD-a Barban,mlada voditeljica Nina Vale najavila je početak susreta a nazočne je pozdravio i Susret otvorio načelnik Općine Barban gsp. Dalibor Paus.

Manifestacija je održana u znak sjećanja na Broskvar Romana i Mavrić Josipa, vrsnih barbanskih kantadura i jednih od osnivača KUD-a Barban. Ne samo sjećanje na njih nego i brojne druge pjevače i svirače kojih, nažalost više nema među nama. KUD Barban kao pokretač i organizator ovakvih susreta želi svima zahvaliti i sačuvati od zaborava bogatstvo različitih starih napjeva. 

Na ovogodišnjem Susretu je nastupilo 70-ak sudionika, a posebno raduje nastup mladih pjevača i svirača koji nastavljaju čuvati i promovirati naslijeđenu baštinu svoga kraja. 
Najviše su se na Susretu izvodile pjesme. Publika je uživala jer su se čuli različiti načini izvođenja tradicijskih napjeva: pjevanje u parovima (dva muška ili muški i ženski glas), pjevanje uz pratnju male roženice, pjevanje u grupi pjevača uz roženice i vijolin. Pljeskom je nagrađen njihov trud i velik doprinos u očuvanju i promicanju kulturne baštine. 

Na susretu su se mogli čuti svirači na mihu, maloj i velikoj roženici, Osim toga publika je uživala slušajući domaći govor, stihove na čakavskom dijalektu koje su govorile članice Literarno-recitatorske grupe KUD-a Barban. Bogati program ovodišnjeg Susreta zaključio je Željko Glavaš svojim karakterističnim tarankanjem uz mih.

(REX)