Problemi s redovima ispred policijske stanice u Poreču

Problemi s redovima ispred policijske stanice u Poreču-129288

NEUGODNO ISKUSTVO: TENZIJE, SVAĐE, NERVOZA NA STEPENICAMA ISPRED ULAZA
U redakciju Regional Expressa, 1. kolovoza stiglo je priopćenje iz perspektive sezonskog radnika S.K. koja je nakon dugog čekanja u redu ispred policijske stanice Poreč doživjela neugodno iskustvo. S.K. je čekala u redu kako bi predala papire za prijavu boravka i dodjelu OIB broja, no doživjela je ponižavanje sezonskih radnika od strane djelatnice i policijske službenice. 

Upit i molbu za pojašnjenjem situacije poslali smo PU Istarska te su nam oni poslali svoj odgovor te pozivaju građane da pojedine upravne poslovi mogu rješavati i putem sustava e-Građani.

Donosimo priopćenje S.K. u potpunosti:

"Strana sam državljanka, iz ove naše tzv.regije, naravno. Nedavno sam čekala u redu ispred policijske stanice u Poreču kako bih predala papire za prijavu boravka i dodjelu OIB broja. Nas dvadesetak smo došli ujutro (ja osobno prema uputi poslodavca), prije početka radnog vremena, vjerujući da ćemo tako prije doći na red. Ali nije pomoglo. Proveli smo zajedno na tim stepenicama cijeli dan, i to do šest popodne. Sunce je pržilo i pržilo, mi smo se žedni i gladni naguravali na stepenicama, jer ako se pomaknete, kao da niste ni čekali, novi dolaze, uzimaju vam mjesto, cijelo vrijeme su tenzije, svađa i nervoza. Sa strane ima jedna klupa u hladu, ali ne smijete izgubiti mjesto. Hrvatski državljani također cijeli dan dolaze po svoje redovne stvari – putovnica, osobna, vozačka. Svako malo iz zgrade izlazi službenica koja zadužena za hrvatske državljane, otključava vrata, viče s vrata – "Hrvatski državljan", državljan se penje, a ona, dok čuva vrata, svaki put viče: "Maknite se sa stepenica! Maknite se sa rukohvata! Nećete doći na red! Nećete nikako ući! Maknite se na dno stepenica! Nećemo više radit!"; – da bi potom za sobom ponovo zaključala vrata. Jedna bezobrazna gospođa koja se progurala preko reda i svi je mrze, sad ne može izaći, krsti se s one strane stakla, izaziva smijeh. A gospođa koja premoćno viče da se maknemo sa stepenica postala je predmet sprdnje, svi čekaju njen sljedeći izlazak. Ona naravno ne zna kakva očajna situacija vlada tu vani, na tim vrelim stepenicama, ni u kakvom smo stanju mi koji ostajemo pržiti se, gladni, žedni, i već kao da haluciniramo. Ona ima neku vezu sa stepenicama i rukohvatima. Cijela scena izgleda više kao kombinacija neke azijske pijace i nekog logora. A onda i teta prestaje biti smiješna. Svi smo već poklekli i prepustili se potencijalnoj sunčanici (i trajnim flekama od sunca u mom slučaju), žedni, gladni, gledajući u pod. Nikome više nije bilo ni do svađe. Ljudi se drže za rukohvate, ne miču se ni naprijed, ni nazad. Razonodu više ne nalaze ni u cigaretama, ni u telefonu, ni u psovkama, naprosto je previše vruće. "Nikad u životu nisam ovoliko čekao"; – govori jedan mladić, svi mrdaju glavom u nevjerici. Hrvatski državljani ulaze, stranaca je za čitav dan ušlo možda šest.

Objašnjenje koje sam kasnije čula jeste da stranci ne razumiju hrvatski i da je jako teško s njima proći kroz sve obrasce i dokumente. To vjerujem. Ali ne vjerujem da MUP RH baš ima za CILJ da ovako ponižava sezonske radnike i izlaže ih situaciji opasnoj po zdravlje, niti da neka tajna služba ovako radnike psihički priprema za nedaće koje ih tek čekaju na sezonskom radu. U pitanju je sasvim sigurno nedostatak organizacije, jedna obična aljkavost. Digitalizacija, brojevi, termini, mejlovi, kako se već te stvari rješavaju, da ne namaštavam dalje jer to svakako nije moj posao, pišem ovo iz nade da će neki budući sezonci imati više sreće. Ne znam kako je u drugim gradovima, u Poreču svi znaju za tu pojavu, gnušaju se i sliježu ramenima. "Ha, dobro si ti prošla..."; – pa ide neka priča. Cirkus i sramota, sramota za ovako lijep grad i Lijepu Našu".

Napomena: Fotografije su napravljene rano ujutro, drugi dan, dok sunce još nije bilo došlo.


 
Nakon poslanog upita i molbe za pojašnjenjem, PU Istarska odgovara na navedenu situaciju/problem:

"Obavještavamo Vas kako je broj zahtjeva za rješavanje upravnih poslova za hrvatske državljane i za poslove stranaca ove godine u porastu, a najveći broj zahtjeva podnijet je u sjedištu policijske uprave u Puli i u Policijskoj postaji Poreč-Parenzo.

Djelatnici Policijske postaje Poreč-Parenzo ove su godine riješili preko 4.000 različitih zahtjeva hrvatskih državljana te preko 5.000 zahtjeva za izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca. Upravne poslove u Policijskoj postaji Poreč-Parenzo obavlja sedam djelatnika i troje studenata, koje dnevno zaprime preko stotinu različitih zahtjeva stranaka. Iz navedenih brojki vidljivo je koliki je opseg poslova djelatnika za upravne poslove u Policijskoj postaji Poreč-Parenzo, zbog čega se zahtjevi stranaka već mjesecima rješavaju i u dane vikenda. Kako bi se svi zahtjevi riješili u rokovima, angažirana je i ispomoć iz drugih policijskih postaja u Istri, ali i ispomoć iz policijskih uprava iz unutrašnjosti.

Budući da se dnevno, kao što je spomenuto, zaprima preko stotinu različitih zahtjeva stranaka, ispred policijske postaje stvaraju se gužve. Velik broj stranaka stoji na stepenicama i naslanja se na vrata, zbog čega djelatnici imaju problema prilikom otvaranja vrata i neprestano mole stranke da oslobode ulaz. Osim toga, s obzirom da se stranke naslanjaju i na rukovat, djelatnici ih redovito mole da oslobode rukohvat kako bi ga mogle koristiti starije osobe.

U takvim gužvama moguće je da se kod stranaka javlja nezadovoljstvo dugotrajnim čekanjem, no djelatnici za upravne poslove rade najbrže što mogu i u svom radu nastoje biti što profesionalniji i primjereno komunicirati sa strankama. Obavljenim provjerama nije utvrđeno da je djelatnica za upravne poslove neprofesionalno komunicirala sa strankama, no u svakom slučaju skrenut ćemo pozornost djelatnicima na važnost primjerene komunikacije i profesionalnog odnosa sa strankama, a građane pozivamo na razumijevanje prilikom stvaranja gužvi.

Napominjemo da se pojedini upravni poslovi mogu rješavati i putem sustava e-Građani, za što je  potrebno posjedovati jednu od vjerodajnica (sredstvo prijave u sustav). Ako građani imaju elektroničku osobnu iskaznicu (eOI), korisnici su internet bankarstva pojedinih banaka, elektroničkih servisa, studenti, djelatnici visokog učilišta ili djelatnici u zdravstvu već posjeduju vjerodajnicu te ne trebaju čekati u redovima na šalterima, već zahtjev mogu podnijeti online".

(Hana R./putem maila S.K.)