Probijena druga cijev tunela Učke!

Probijena druga cijev tunela Učke!-139626

RADOVI VRIJEDNI 200 MILIJUNA EURA
U današnjem svečanom događaju, Hrvatska je obilježila probijanje druge cijevi tunela Učka, čija se vrijednost procjenjuje na impresivnih 200 milijuna eura. Svečanost označava službeni početak radova na izgradnji punog profila autoceste od izlaza iz tunela na kvarnerskoj strani do Matulja, s ukupnom ugovorenom vrijednošću radova također od 200 milijuna eura.

Svečanosti probijanja prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministri, župani Primorsko-goranske županije i Istarske županije te mnogi drugi ugledni gosti.

Premijer Plenković je uputio čestitke svima koji su sudjelovali u ovom velikom građevinskom pothvatu i naglasio je važnost povezivanja različitih regija Hrvatske autocestama visokog standarda. Nedavno je Baranja povezana autoputom s četiri trake, a uskoro će i Istra biti povezana s ostatkom Hrvatske punim profilom autoceste, nazivajući to "modernim suverenizmom."

Plenković je također istaknuo odluku Vlade o davanju suglasnosti Hrvatskim autocestama (HAC) za zaduženje i davanje jamstva za izgradnju autocesta od Križišća do Žute Lokve odnosno od Doli do Dubrovnika. Ova odluka, usprkos drugim trenutnim izazovima, nije odgođena, što svjedoči o predanosti Vlade prema infrastrukturnom razvoju.

Dodatno, premijer je naglasio kako je osnaženi međunarodni položaj Hrvatske ojačao povjerenje investitora i partnera u velikim projektima te da je kreditni rejting zemlje na putu prema kategoriji A.

Plenković je najavio kako će druga cijev tunela Učka biti otvorena za promet prije turističke sezone iduće godine, što će značiti značajno poboljšanje prometne povezanosti između kontinentalne Hrvatske i obale.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković istaknuo je da se ukupno ulaže 570 milijuna eura na potezu od Pazina do Matulja kako bi se izgradila puna profilirana autocesta. Planira se da će cesta biti potpuno otvorena za promet 2026. godine. Bitno je napomenuti da će tvrtka Bina Istra zapošljavati hrvatske tvrtke na izvođenju radova, što će pozitivno utjecati na lokalnu ekonomiju.

Dario Silić, predsjednik Uprave Bina Istre, iznio je impresivne tehničke podatke o novoj cijevi tunela Učka. Duljina nove tunelske cijevi iznosi 5630 metara, a uz nju su izgrađena i 24 poprečna tunelska priključka koji povezuju dvije cijevi, uključujući 12 pješačkih i 12 vozačkih tunela. Impresivna količina resursa uložena je u probijanje ove cijevi, uključujući 1000 tona eksploziva i iskopavanje 1,3 milijuna tona kamenog materijala.

Silić je najavio i daljnje projekte, uključujući dupliranje vijadukata preko Limskog kanala i rijeke Mirne u Istri, čime će Istarski ipsilon biti potpuno završen s četiri prometne trake na svim dionicama.

(REX)