“Prijelazi | Prehajanja” - studentski arhitektonski projekti za razvoj Pule

“Prijelazi | Prehajanja” - studentski arhitektonski projekti za razvoj Pule-121787

IZLOŽBA U GALERIJI DRUŠTVA ARHITEKATA ISTRE (DAI - SAI)
Manifestacija "Dani arhitekture u Istri 2021" nastavlja se izložbom studentskih arhitektonskih projekata za razvoj Pule "Prijelazi | Prehajanja". Autori izložbe su polaznici seminara prof. Maruše Zorec na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, a izložba se otvara u petak, 22. listopada 2021. u 19 sati u galeriji Društva arhitekata Istre (DAI - SAI), Smareglina 1 u Puli.

"Grad u sebi nosi memoriju. Kako možemo s njom živjeti i kako je možemo uključiti u budućnost?"

Studenti Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani tijekom studijske godine 2018./2019. otkrivali su Pulu, njene povijesne slojeve, tajne, zaboravljene prostore, tradicije i znanja.

Svoje prijedloge za razvoj Pule saželi su u tri teme: otkrivanje i prezentacija arheoloških slojeva rimske Pule s interpolacijom novog javnog i stambenog programa, obnova austrijskih vojnih utvrda koje poput spomenika utopljenih u krajobrazu postaju dio zelenog gradskog sustava te obnova napuštenih vojnih i lučkih područja i njihovo povezivanje na postojeće javne prostore grada. Prijedlozi pokazuju kako memorija nekog mjesta ostaje zapisana u prostoru, kako se preko njega zapisuje u ljude i s njima putuje u budućnost.

Izložba ostaje otvorena do 12. 11. 2021., svakim radnim danom od 17 do 20 sati.

(rex)