Predstavljena kampanja protiv ekonomske zlouporabe starijih osoba

Predstavljena kampanja protiv ekonomske zlouporabe starijih osoba-55822

U ORGANIZACIJI SINDIKATA UMIROVLJENIKA HRVATSKE
Danas je u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena kampanja protiv ekonomske zlouporabe starijih osoba, koju organizira Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Predsjednik SUH-a, podružnica Pula, Vladimir Buršić je na početku kazao kako je kampanja počela u Zagrebu, a nakon Pule će se nastaviti u Osijeku i Splitu. Dodao je kako je u Hrvatskoj 18% osoba starije od 65 godina. Trećina te populacije živi u nezavidnoj financijskoj situaciji. Prosječna mirovina iznosi 2238 kuna, što je otprilike 40% prosječne neto plaće.

U okviru projekta „Zaustavimo zloupotrebu starijih osoba“ koju je inicirao Sindikat umirovljenika nastoji se zaustaviti razbujalu „industriju lešinarstva“, veliku otimačinu nekretnina koje su u Hrvatskoj poglavito u vlasništvu starijih osoba i čine njihovu mirovinsku štednju. Različiti pravni instituti poput doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja često su zlouporabljeni, a starije osobe završe na cesti.

Na konferenciji je predstavljen letak i kratki video uradak s primjerima ekonomskog iskorištavanja iz života. Nakon promocije projekta, na rasporedu je radionica za pedesetak aktivista iz Pule i predstavnika podružnica SUH-a Istre, s namjerom organiziranja nastavka kampanje.