Predivna priroda uz stazu Sentonina koja spaja Labin i Rabac

Predivna priroda uz stazu Sentonina koja spaja Labin i Rabac-135249

VIKEND IDEJA NA SVJEŽEM ZRAKU
Područje Labina i Rapca obiluje šetnicama, a jedna od najljepših je Sentonina staza koja se proteže od podnožja staroga grada glavnom cestom za Rabac, do uvale Maslinica u Rabačkom zaljevu. Sentona će vam uz svjež miris lovora i primorskoga bora otkriti najljepši zaštićeni prirodni krajobraz Labinštine. 

Staza obiluje potočićima i brzacima preko kojih vodi sedam mostova stvarajući vilinski doživljaj. Ipak, najveće atrakcije su višemetarski slapovi koji se prelijevaju preko vijugavih sedrenih barijera, dok kod najvećeg je nekada postojao mlin čiji se ostaci vide i danas i slijeva se u prekrasno tirkizno jezero. Negrijeva špilja svojom tajanstvenošću također privlači pozornost, naime iz unutrašnjosti stijene izvire bistra voda, a osim toga postoji legenda koja govori da je u špilji pronađen kostur diva, triput većeg od normalnog čovjeka. No iako su se pokušali pronaći njegovi ostaci, labinski div, ostao je samo legenda.

Staza je duga gotovo dva i pol kilometra s blagim usponom. O smjeru kretanja ovisi i trajanje pojedine šetnje, ali prosječno je potrebno od jednog do dva sata za obilazak. Sentonina staza pogodna je za sve uzraste i osobe u normalnoj fizičkoj kondiciji, no na dijelovima je strma pa je potrebna udobna sportska obuća.

Kako doći

Staza započinje na izlasku iz starog grada Labina na glavnoj cesti prema Rapcu, pored ureda Turističke zajednice Grada Labina. Tko voli uspone stazu može obići i u obrnutom smjeru za što je potrebno 1,5 do 2 sata ako se obilazi i špilja, a započinje se u kampu Maslinica u istoimenoj uvali. 

(H.R./Izvor: Istra.hr)