Predavanje “Body Art i slične priče”, putujuća bibliobusna izložba, radionica “Kako da brak ne postane mrak”...

Predavanje “Body Art i slične priče”, putujuća bibliobusna izložba, radionica “Kako da brak ne postane mrak”...-144868

KULTURKLIK: PREGLED DOGAĐANJA ZA OVAJ TJEDAN
Svaki dan ovoga tjedna ispunjen je zanimljivim kulturnim događanjima, a u nastavku saznajte o kojim je događanjima riječ i detalje o njima. 

Predavanje u galeriji HDLU-a Istre: „Body Art i slične priče“ ,
UTORAK, 14. SVIBNJA U 11 SATI, PULA

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre i u 2024. godini nastavlja s predavanjima u sklopu projekta „Edukacija mladih“ koja su namijenjena prvenstveno učenicima i studentima, no otvorena su za sve zainteresirane građane. Predavanja će se provoditi u dva ciklusa po dva predavanja. Prvi ciklus održat će se tijekom svibnja, a drugi tijekom rujna. Svako od ukupno četiri predavanja održat će se u zasebnom terminu i u pojedinačnom trajanju od 60 minuta.

U utorak, 14. svibnja, u 11 sati, u galeriji HDLU-a Istre održat će se prvo ovogodišnje predavanje u sklopu projekta HDLU-a Istre "Edukacija mladih". Predavanje pod naslovom "Body art i slične priče" održat će akademski slikar Igor Gustini, koji će govoriti o definiciji Body arta i njegovim ciljevima kroz kratak pregled značajnih umjetnika.

  • 1.      Predavanje: „Body Art i slične priče“
  • ·         Definicija Body arta i njegovi ciljevi
  • ·         Kratki pregled značajnih umjetnika
  •  

"Pisari suvremenog doba" - putujuća bibliobusna izložba,
OD 14. SVIBNJA DO 27. LIPNJA

Zasigurno ste već vidjeli na cesti malu knjižnicu na kotačima koja pomaže knjigama da pronađu put do svojih čitatelja i u mjestima koja su udaljenija od gradskog središta. Kako bi se ukazalo na važnost čitanja, Gradska knjižnica Poreč na put s bibliobusom šalje svoju prvu malu putujuću izložbu „Pisari suvremenog doba“ koja će sve zaljubljenike u lijepu riječ prisjetiti razvoja hrvatske knjige, od njezinih početaka pa sve do danas te vremena prije izuma tiskarskog stroja, kada su rukopisne knjige bile rijetke i skupocjene, a stranice izrađene od pergamenta dobivenog od kozje ili ovčje kože.

Vratit će se tako u vrijeme nastanka nekih od naših najljepših rukopisnih djela koja predstavljaju najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća domaćih glagoljaša. Naime, radi se o izložbi radova djece koja su pohađala radionicu iluminacije na ovogodišnjoj BOOKtigi, pod vodstvom Vesne Milanović. Djeca su se tada upoznala i s „Misalom kneza Novaka“ iz 1368. godine, te na taj način najbolje shvatila važnost zlatnog doba glagoljaštva. Idealna je to bila uvertira u novu aktivnost porečke knjižnice, kada će i brojni korisnici bibliobusne službe kroz edukativno – kreativni pristup moći saznati ponešto o pisarima koji su nam u trajni zalog ostavili najviše dosege srednjovjekovne kulture.

Izložba će biti dostupna svim zainteresiranim korisnicima na svim stajalištima, po već utvrđenom rasporedu dolazaka, od 14. svibnja  do 27. lipnja 2024. godine.

Psihološka radionica "KAKO DA BRAK NE POSTANE MRAK",
SRIJEDA, 15. SVIBNJA U 18 SATI, VODNJAN

Nastavljaju se psihološke radionice u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta – Università popolare aperta “Vodnjan-Dignano” i Društva psihologa Istre. Radionice provode psiholozi koji osim temeljnog obrazovanja iz psihologije imaju završene i različite psihoterapijske škole, a termin je svake treće srijede u mjesecu od 18.00 do 19.30 na adresi Portarol 31, Vodnjan (ulaz kroz voltu).

Tema šeste ovogodišnje radionice, na rasporedu u srijedu, 15. svibnja, je “Kako da brak ne postane mrak”. Psihologinja Jelena Gazibara govorit će o “dijagnostici” bračnog odnosa te o strategijama za poboljšanje. Radionica je namijenjena bračnim partnerima. Kako je broj sudionika ograničen, za sve radionice se potrebno prethodno prijaviti putem telefona 091 617 5014, 052/512-540 ili e-maila: uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com.

Plesna radionica istarskih plesova u pazinskom Kaštelu,
ČETVRTAK, 16. SVIBNJA U 19 SATI 

U četvrtak, u sklopu programa Četvrtkom u muzeju, u 19:00 sati, održat će se, posljednja u nizu, plesna radionica istarskih plesova. Želite naučiti istarske plesove? Dođite na večer plesa u muzej gdje će vas članovi Folklornog Društva Pazin uputiti u osnove istarskih plesova. Radionica je za sve generacije i zato dođite, družite se, učite i upoznajete svoju baštinu u veseloj i opuštenoj atmosferi pazinskog Kaštela.

Instalacija MEKA KUĆA, Franke Iskra i Lea Subanovića,
ČETVRTAK, 16. SVIBNJA U 20 SATI, PULA

Pozivamo vas na otvorenje instalacije MEKA KUĆA Franke Iskra i Lea Subanovića 16.5.2024. u 20 sati u HUiU galeriji.

"Projekt “Meka kuća“ prezentira osjećaje topline koje nam dom daje prikazane tekstilnom tehnikom taftanja. Struktura tepiha asocira nas na djetinjstvo i igru na njegovoj mekoj površini. Isto tako kuda podsjeća na kućice za igru. Tako i ova kuća poziva promatrača na igru. Crtajući po njoj taftanom tehnikom. Okupljajući se i družeći se u njoj ili oko nje, te tako stvoriti uz pomoću meke kuće ugođaj doma u galerijskom prostoru.

Posjetitelji će imati mogućnost isprobali i naučili o tehnici izrade tepiha poznatoj kao taftanje. Svi koji dođu susrest će se s alatima za taftanje , te će imati mogućnost isprobati raditi s njima." (Leo Subanović)

  • Izložba traje od 16. 5. do 7. 6. 2024.
  • HUiU galerija
  • Zagrebačka 27, Pula
  • Radno vrijeme: pon-pet , 12-20 h

Otvaranje izložbe Davida Belasa u Galeriji "Lamparna",
PETAK, 17. SVIBNJA U 20 SATI, LABIN

Nakon ciklusa izložbi AKUMULATOR 2 (2021.-2023.), Galerija labinskog DKC-a „Lamparna“ ove godine kreće s novim, trogodišnjim izložbenim ciklusom pod nazivom PNEUMATICI, kojeg je
osmislio i kurira ga umjetnički voditelj galerije Damir Stojnić. Prva od pet planiranih izložbi iz ciklusa PNEUMATICI u ovoj godini bit će izložba “Veraottomente” Davida Belasa, čije će se otvaranje u Galeriji „Lamparna“ održati u petak, 17. svibnja s početkom u 20 sati.

Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, može se pogledati do 14.6.2024., samo radnim danom (pon – pet), od 11-15 sati.

„LaBuvljak“ ispred Lamparne,
SUBOTA, 18. SVIBNJA, OD 10 DO 14 SATI U LABINU

Nakon dugo vremena opet buvljak na otvorenom u Labinu! „LaBuvljak“ koji će se održati u subotu, 18.5.2024., na platou ispred DKC-a Lamparna i „velikog kupatila“ prilika je za lokalnu zajednicu da dobije još jedno mjesto i razlog za subotnje druženje. „LaBuvljak“ poziva sve zainteresirane da pregledaju svoje tavane i podrume, i umjesto da bacaju stvari koje nekome još mogu koristit nek ih prodaju na buvljaku. Očekuje vas ponuda najraznovrsnijih predmeta, od unikatnih antikviteta i umjetničkih predmeta, do starih alata i aparata, te najviše „second hand“ odjeće, sve po vrlo pristupačnim cijenama.

Ne propustite priliku za pronalazak nečeg posebnog, ali i da pružite podršku LaBuvljaku!

(I.I. i S.V./ foto: arhiva, REX)

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta kulturKLIK koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.