Poreč: U petak i subotu 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda

Poreč: U petak i subotu 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda-130711

UZ PREZENTACIJU I DEGUSTACIJU PČELINJIH PROIZVODA
U petak, 30. rujna i subotu 01. listopada 2022. u Poreču će se održati 1. Regionalna konferencija o kvaliteti pčelinjih proizvoda, namijenjena svima koji se bave uzgojem pčela i proizvodnjom meda, kao i svima koji med vole konzumirati. Organizatori konferencije su udruga pčelara „Nektar“ Poreč uz podršku Grada Poreča, a konferencija će se održati u Domu obrtnika u Poreču. Tijekom dva dana trajanja konferencije, na istoj će se okupiti stotinjak sudionika s ciljem izmjene prakse i znanja iz područja pčelarstva.

 Sadržajno bogata konferencija ugostit će niz domaćih i stranih predavača koji će se tematski usredotočiti na utvrđivanje zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda na hrvatskom tržištu s naglaskom na zaštitu utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju pčelinjih proizvoda i povećanje količina patvorenog meda na tržištu. Razmjenom iskustava i stjecanjem novih saznanja o pravovremenom suzbijanju stradanja pčela, uočavanju bolesti i smanjenjem rizika od glavnih pčelinjih bolesti struka će lakše moći prepoznati daljnje korake za unapređenje kvalitete proizvodnje, ali i očuvanja i zaštitu pčela.
 
-Želimo da naš istarski med ne zaostaje za našim istarskim vinima i maslinovim uljima, imamo već med izvrsne kvalitete, ali želimo još raditi na kvaliteti i edukaciji. Cilj događanja je na jednom mjestu spojiti proizvođače, ocjenjivače, kupce, znanstvenike, te građane i turiste, a njihovo umrežavanje doprinijet će kvalitetnijoj proizvodnji i efikasnijem suočavanju s izazovima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Ovom međunarodnom konferencijom želimo potaknuti izravno međusobno učenje i interakciju među svim dionicima, unaprijediti proces razmjena znanja i stjecanja iskustava. Želimo da ovo događanje postane tradicionalno koje će povezivati sve sudionike u lancu, od proizvođača do akademske zajednice kako bi se unaprijedio protok informacija do krajnjeg potrošača. Pozvali smo vrhunske stručnjake iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije za predavače, a predstavit ćemo i porečki med od bršljana i jedan novi proizvod na bazi meda i maslinovog ulja, najavljuje Ivan Kovač, predsjednik udruge Nektar.
 
Manifestacija je  sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja kroz Mjeru Tehnička pomoć - Podmjera 20.2. ˝Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom˝, a za ovaj je projekt odobreno bespovratnih 32.571,00 kuna.

Sva događanja su besplatna i otvorena za sve zainteresirane.

(DV)